středa 27. června 2018

Slovinsko 2018 - Škofja Loka

Za krásnou vyjížďku na kole Logarskou dolinou jsem svojí mužské posádce slíbila prohlídku města a návštěvu galerie. Tu galerii jsem nejdřív vůbec nemyslela vážně a jen jsem tak ze zvědavosti hledala na netu, jestli v tomto malebném, leč malém městečku nedaleko Logarské doliny vůbec nějaká galerie bude. A světe div se, muž se toho chytnul a byla nejen galerie, ale i muzeum! Tolik byl asi spokojenej s mým výkonem na kole (haha). No každopádně, kdybyste se někdy pohybovali ve Slovinsku poblíž tohoto městečka, neváhejte ani na chvíli a dejte si malou procházku! Je to takový malý Český Krumlov, ale má úžasnu atmošku. Ano, dle počtu fotografií můžete soudit, co je mojí vášní až do morku kostí. No co, jsem zkrátka štatlař a zelená terapie je sice příjemná, ale musí být proložená tím kulturním krásnem. Tak pojďte nakouknout!



Jak jsem ve včerejším příspěvku vychvalovala Fujinu, musím přiznat, že i když je to takovej lepší kompakt, není to foťák pro každýho a vůbec bych ho nedoporučila začátečníkům. Nemá ani takové ty přednastavené režimy, takže si opravdu musíte vyhrát s nastavením a navíc jak jsem zvyklá na Canon, tak mi přijde, že má malinko složitější ovládání. Rovněž má spoustu multifunkčních tlačítek, takže se mi dost často stává, že na něco omylem a nevědomky zmáčku, celý se mi to rozšteluje (děsně se vztekám) a bohužel to někdy ne zrovna hned dám dohromady. No i tu se mi cosi přihodilo, tak ty fotky jsou takový jaký jsou. 




 



Vůbec netuším, jak starý most to byl a ani jsem to kupodivu nezjišťovala, jen vím, že jak miluju ty mosty, tak tento mě úplně uchvátil. A všechny ty domečky kolem byly famózní a tak jsem se prostě kochala a kochala. Na celou prohlídku města vám bude stačit půl dne i s návštěvou galerie a muzea, protože obojí je součástí prohlídky hradu. Vlastně hrad je jedno velké muzeum a jako bonus navíc tam byla i galerie! A krásný byly i výhledy na Škofja Loku, i když jen skrze hradní okna, která se nesměla otevírat.





Výstava obrazů Petera Gabera. Pro většinu asi malinko depre, no mně se to líbilo moc! 





A ztracené uličky na závěr. Jak je to malinké, tak to bylo působivé. Jsem si říkala, že když každej den udělám deset fotek, mám Slovinsko hotový dřív, než zase odjedeme. Takže pokud se zadaří, tak zítra budou zase kopce. Nádherná náhorní plošina Velika Planina.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. Báro, super městečko, které zatím osobně neznám, dík.
    A Planina a rozhledy, něco nevídaného. Jistě manžel koukal ( na fotky a vaši odvahu ).
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat