čtvrtek 28. června 2018

Slovinsko 2018 - Velika Planina

Jsem se v noci neflákala a sepsala jsem další pokračování. Tady ho máte! Ve čtvrtek ráno chlap odjel na Adventure Race Slovenia. A pač jsem matka, co nevydrží chvíli sedět na zadku a taky jsem chtěla poznat další místo, kde jsem ještě nebyla, vyrazila jsem, i přes varování výskytu mědvědů v horách, na překrásnou náhorní plošinu Velika Planina, která se nachází cca v 1500 mnm, v Kamnicko - Savinjských Alpách. Jedná se o jednu z mála původních pasteveckých oblastí v Evropě se spoustou krav a malých salaší. Jako vypadá to na děsnou pohodičku, ale nahoru jsem potila krev. I když se dá vyjet vozem poměrně vysoko, ne zase tak moc, abyste si nedali pořádně do těla. No vyjet ... spíš vyskákat, protože jedete opravdu lesem v horách, tzn. co chvíli chytnete spodkem auta, pokud teda nevlastníte terénní vůz. Ale nic z toho nevyteklo, jelo se vzhůru dál. Navíc ještě ten fakt, že jdu do hor sama s klukama a mám báječnou schopnost absolutní ztráty i podle mapy, mě chvílemi malinko děsil. No dobře, měli jsme pláštěnky a nepromokavé oblečení, svačinu i pro medvědy a obrovské odhodlání, že to prostě dám. Ne pro tu čárku, ale pro ten pocit. Klopím oči, ne, nechci už soutěžit, ale jo, zvládla jsem to! Já, kavárenský povaleč sama v horách. Naštěstí Marťas má geny po svém otci a v mapách se orientuje velmi dobře, takže prostě mapoval on. A pokud má někdo z map stejnou hrůzu jako já, tak se nebojte, je to turisticky velmi dobře značeno.






Samá kráva a pochopitelně poklady všude, kam noha došlápla, ale prý to přináší štěstí šlápnout do hov@! Jenže potřebuju já ho víc než mám? Myslím, že ne. Když se vydrápete nahoru, otevřou se před vámi úchvatné a jedinečné scenérie. Nejdříve projdete Malou Planinou a potom už jen za mírného stoupání a zvonků krav dojdete až na Velikou Planinu. A to je teprve žrádlo! Sice tam fučelo a byla kosa, museli jsme vytáhnout veškeré oblečení, které jsme s sebou měli, dokonce i čepice, ale tu svačinu jsme si tam prostě dát museli, chápete, že jo?








No uznejte sami, není to pecka? Krása střídala nádheru a potom už jen pěkně z kopce dolů. Ale tím Slovinsko nekončí. Příště jedno "famous" jezero ledovcového původu a koupačka jinde, než v deseti stupňové řece Savinji, která nám tekla pod barákem. Tu vám taky ještě ukážu.

Pěknej den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat