sobota 29. dubna 2017

Vypáleno!

Konečně jsem si s velkou radostí přivezla moje zbylé keramické počiny a protože jsem tu dokumentovala celý keramický workshop, který trval 10 týdnů, musím se pochlubit i s výsledkem. Čím dál tím více dokážu ocenit práci všech, kteří umí tvořit rukama, ať už je to keramika, kresba, výroba nábytku nebo svítidel. Není nad to si věci vyzkoušet na vlastní kůži a potom soudit, proč se takový krásný talířek prodává třeba za 390 Kč. Dneska Vám ukážu moje dvě vázy, protože ostatní výtvory teprve čekají na osázení a já doufám, že počasí se konečně umodří a já zajedu do zahradnictví a pustím se do práce.



Malá a velká. Nejdříve vznikla malá, potom větší. Na velkou jsem opravdu pyšná. Dala mi spoustu práce a mám z ní fakt radost. Je to něco úplně jiného si vázu koupit a sama vyrobit. Sice není dokonalá a měla vypadat trochu jinak, ale nakoc mám ty nedokonalé věci asi raději. Je v tom jejich krása a tak rychle se neokoukají. Sice ty vázy za chvíli nebudu mít kam dávat, protože další dvě jsem si přivezla z Brokisu, ale jednou, až bude ten větší byt, určitě jako když najde :-)





Industriální vzhled jí nelze upřít a proto bude stát na plechové skříňce v mojí nové pracovně. Je dělaná válečkovou metodou a glazovaná efektní měděnou glazurou, které je prostě úžasná. Její odstíny od temně hnědé přes rezavou a kovově šedou mě dost baví. Navíc jak je těžká, tak není glazovaná souměrně, ale je polívaná a tak vznikl docela zajímavý efekt. 




Její malá sestřička na ikebany je narozdíl od velké industriální jemná a decentní. Japonský minimalismus a přírodní materiály. Glazovaná na dva pokusy oxidem manganu (burelem), ale stejně vyšla jinak, než jsem chtěla. No a v tom je to kouzlo. Nikdy nevíte, co z pece vyndáte. Vždycky je to napínavý a tak trochu vzrůšo. Keramika mi moc chybí, ale bohužel, teď je třeba se zase více věnovat svojí práci. Chtěla bych poděkovat  Janě Jano za vedení, které mi opravdu mnoho dalo. Ono to není jen o tom dělat s hlínou, ale důležitý je, jak Vás lektor vede a co Vás naučí. Tyhle lekce byly velmi svobodné a to se mi moc líbilo.

Prima víkend!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Baru, krasa. Glazura je uzasna, i ty tvary. Ja byla minuly tydne na ukazkove hodine - nach, a od zari zacinam kurz:-), uz se na nej moc tesim. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si to užij! Já doufám, že na podzim budu taky pokračovat :-) Děkuju!

      Vymazat
  2. Moc dobré:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, nádhera. To musel být relax....

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní práce, ani jsem netušila, že jsou takové glazury k dostání. Obdiv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsou to tzv. efektní glazury a je jich určitě spousta.

      Vymazat