středa 26. dubna 2017

BROKIS DESIGN TRIP

Možná už jste zaregistrovali na fcb či instagramu, že proběhl BROKIS Design Trip, který jako už tradičně organizují designérky Lea Fousková a Jana Boháčková. Tento, v pořadí již třetí výlet za designem,  byl tentokrát za poctivým českým sklem do sklárny Janštejn a firmy BROKIS, která je bezesporu špičkou na našem, ale převážně i zahraničním trhu. Stejně jako po návštěvě TONu musím konstatovat, že naprosto chápu, proč jsou tyto výrobky cenově "výraznější", protože kdo projde celým výrobním procesem a pozná, kolik práce se za takovým svítidlem skrývá, pochopí. Od návrhu až po výrobu samotnou. Jsem tímto výletem za designem nesmírně nadšená a protože jsem celou akci nafotila, mám pro Vás poměrně velkou fotoreportáž. Je prostě úžasné, když je práce i koníčkem, protože to v podstatě nikdy nepracujete :-) Tak pojďte nakouknout do zákulisí sklárny, kde se fouká nejen český Brokis, ale i světoznámé značky zvučných jmen. Jste připraveni na pořádnou nálož fotek? Jestli ano, račte vstoupit!










Nevěděla jsem kam dřív koukat! Byl to fakt silný zážitek a obdivuji tohle řemeslo, protože to vůbec není jednoduchá práce. O to víc, že skláři už prostě nejsou. Je to nedostatkové zboží. Krásné skleněné věci, který se rodí v jejich rukách, jsou neuvěřitelné!



Stejně tak neuvěřitelné jsou i nástroje, který používají.  Třeba původní počítadlo v koláži vlevo nahoře nebo dřevěné a hliníkové formy.





Sklo chládne celé čtyři hodiny, jedině tak je zaručena jeho pevnost. Už samotný proces vkládání jednotlivých kusů do chladící pece byl fascinující. A taky žena, který tento proces ovládala. Klobouk dolů, já bych asi měla velký problém s tou píšťalou jen manipulovat.




 





Každé zákoutí, každé zastavení ve sklárně bylo nesmírně zajímavé. Od řezání skla, přes broušení, leštění či leptání kyselinou do matné podoby. 









Tolik nádherných industriálních detailů, až mi zrak přecházel a karta nestačila zapisovat pořizované snímky.  Fotky jsem zpracovávala skoro dva dny v kuse, jak jsem byla lačná. 




A co teprve až nás sympatický průvodce Honza vzal do staré haly. Industriální ráj tohleto! Jen času jsem moc neměla, vydržela bych tam s foťákem bloumat celé hodiny.  




Prošli jsme i kompletačním střediskem  a stylovým završením prohlídky sklárny byl raut v nefalšované retro jídelně, kam chodí samotní mistři skláři. Holky to měly fakt perfektně zorganizované a promyšlené do posledního detailu.





Po obědě následoval workshop. Úkolem designérek bylo navrhnout svítidlo a odprezentovat ho. Zúčastnila jsem se taky, i když neumím ani kreslit, ale nechtěla jsem trhat partu. Vznikaly opravdu zajímavé návrhy a tři z nich byly porotou vybrány a ohodnoceny.  







 















Porota se svého úkolu v čele s majitelem firmy panem Rabellem zhostila s velkou zodpovědností a určitě to neměla jednoduché. Zatímco vybírala nejlepší tři návrhy, my jsme hrabošily v hrabárni, odkud jsem si přivezla dva zajímavé kousky, ale o těch třeba až příště. 




Celou akci jsme potom završily na společné večeři v nejlepším Bistrot De Papa, kde mají vybrané francouzské dobroty a bez přejezení odtud neodejdete. No a některé z nás jsme tu i přespaly, takže jsme si ráno užily ještě i luxusní snídani. Co dodat? Prostě tohle nemělo chybu a pokud jste s námi ještě na žádném Design Tripu nebyli, rozhodně příště neváhejte! Nezbývá než holkám poděkovat za výbornou akci a těšit se na další. A pokud by někomu tahle nálož fotek nestačila, koukněte na moje stránky, pár navíc jich tam ještě možná najdete :-) A protože neumím psát tak hezky jako Lejka, doporučuji i její příspěvek, věnovaný Design Tripu.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Tak takový design výlet bych si taky nechala líbit! Moc se mi líbí jejich skleněné balonky... A ten workshop, muselo to být velmi inspirativní setkání... P.

    OdpovědětVymazat
  2. Super výlet! Jela bych hned, miluju koukat řemeslníkům pod ruce pod kterými vzniká krása <3 A když mě k tomu navíc na chvíli pustí, to je blaho :-)
    Na čem mi tedy spadla brada byly návrhy světel vás zúčastněných :-O To jsou všechno profesionální designérky, ne? :-)
    Krása! A které návrhy vyhrály, pokud to není výrobní tajemství?
    Moc se mi tyhle vaše design výlety líbí! A tvoje fotečky, o tom žádná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, jeden z vítězných návrhů byl od Martinky, které se jako designérka neživí. Ostatní dámy ano, všechny jsou profíci. Když vezmu jednotlivé designérky na fotkách, kde prezentují svoje návrhy, tak je to hned ta první blondýnka (Klárka Lukešová), čtvrté foto ne designérka (Martina Adámková) a poslední Eye Jany Skálové. A jestli se Ti líbí, tak se třeba můžeš příště připojit, budeš-li tady.

      PS: letenky ještě nemáme, ale termín platí :-)

      Vymazat
  3. Až mi padla sánka...ste tak pôvabná skupinka....tú kaviareň už spomínal niekto na blogu:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Barborka tiež patrím do skupiny ľudí čo ticho závidia, asi by som chodila s otvorenými ústami ešte dnes.
    Prekrásne fotky sa podarili. Príjemný deň prajem. Zita

    OdpovědětVymazat