pondělí 21. září 2015

TON DESIGN TRIP

Minulý týden v pátek jsem se zúčastnila jedné velmi povedené akce, kterou jsem tu na blogu už avizovala. Byl to výlet za designem a rovnou do firmy TON ♥ Už jsem několik workshopů absolvovala a musím říct, že tento byl opravdu na úrovni. A nepíšu to jen proto, že se osobně znám s organizátorkami, designérkou Lejkou Fouskovou a Janou Boháčkovou, ale proto, že to holky měly opravdu mimořádně povedené. Dlouho jsem si přála dostat se do výroby TONu a teď jsem měla možnost si rovnou vyzkoušet ohýbání dřeva v praxi tak, jak to dělají ve výrobě zaměstnanci. A klobouk dolů, není to lehká práce, ale dělají to s láskou a tak precizně, že moje láska k ohýbanému nábytku vzrostla o sto procent. A taky jsem konečně pochopila ceny, za které se tento nábytek prodává. Úžasná ruční práce lidí, od návrhu až po samotnou realizaci. Žádná strojovka, buch buch a vypadne vám židle! Jen ve výrobě kolika rukama projde jeden kousek, kolika výstupními kontrolami musí uspět, aby se k zákazníkovi dostal kus nádherného dřeva, tak jak jej známe. A navíc je to česká firma s dlouholetou tradicí a pro mě je to prostě láska na celý život. 





 

Program byl více než nabitý. Uvítání u kafíčka, informace z historie, exkurze do výroby, oběd, prezentace jednoho z designérů, procházka vilou Thonet a nakonec workshop s Janou a Lejkou, kterého už jsem bohužel nezúčastnila, protože se nějak nemůžu vykřesat z virózy, která se na mě minulý týden přilepila. Takže jsem odjela o něco dřív, ale věřím, že si to všichni užili až do konce. 





Prezentaci pro nás měl připravenou Michal Riabič, designér a umělecký ředitel firmy TON, který stojí za úžasným houpacím křeslem Wave  a třeba za křesílkem Mojo. Houpací křeslo se mi do bytu bohužel nevejde, ale křesílko Mojo si jednou pořídím do svojí nové pracovny.





Výborný nápad s výraznými barvami. Stačí jeden kousek jako solitér do interiéru.


My sice němého sluhu od TONu doma máme, ale zamilovala jsem si Petalo. To je něco tak elegantního!





Prošli jsme si vilu Thonet v Bystřici pod Hostýnem a samozřejmě taky výrobu. Tam mě bohužel se zrcadlovkou nepustili, takže odtud jen pár fotek z mobilu. Každopádně to byl úžasný zážitek a chápu, že tihle lidé svojí prací žijí a sdílím jejich obrovské nadšení, je to na nich znát. Tak pojďte nakouknout do výroby.







Zde se dřevo napařuje. 



Práce ohýbačů není vůbec snadná! Ostatně to jsme si všichni mohli vyzkoušet na vlastní kůži, resp. ruce. Za jejich asistence si každý účastník workshopu  mohl ohnout vlastní kus dřeva, který později všichni dostaneme, až dřevo opět vyschne. Už se na ten svůj kousek opravdu těším a doma už na něj čeká čestné místo.
 



  

Prošli jsme těmi důležitými místy výroby. Přes přípravnu dřeva, ohýbání, následnou úpravnu, broušení, moření i čalounění. Úžasné tohle všechno vidět!










 Místo, kde se židle moří sice moc nevonělo, ale byl to nádherný pohled. Vidět, jak se rodí židle kousek po kousku.

 

Zde se zrovna kompletovala židle Ironica, kterou jsem tak dlouho sháněla po bazarech, až jsem se rozhodla si ji koupit novou. K tomu mému chaosu kolem jídelního stolu se bude hodit a doplní tak stávají renovované židličky TON. 



I bambusový výplet se stále vyrábí.


Kdybyste viděli, jak se ti lidé se svojí prací mazlí, je to úplná symfonie! Ale lehkou práci nemají, to zase ne. Já říkám pořád, že by měl každý dělat to, co ho baví, protože potom je to na té práci poznat. A vy, kteří jste se workshopu nezúčastnili, tak nesmutněte, protože TON pravidelně pořádá dny otevřených dveří, stačí si to jen pohlídat na jejich stránkách. A ještě jednu věc musím jako milovník papíru, designu a krásných fotografií vyzdvihnout. A tou je knížka věnovaná výročí 150 let ohýbání dřeva, kterou jsem si prostě musela koupit. Úžasné zpracování, s přehledem od počátku výroby a historie až po současnost, s překrásnými fotografiemi. Stejně jako tištěný katalog, který je mimořádně povedený. Obojím jsem si listovala celý večer v posteli a popíjela zázvorový čaj. Prostě další úžasný den a díky za něj všem, kteří se na něm podíleli. 

A všem svým čtenářům přeji příjemný začátek nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

18 komentářů:

  1. Barum
    ,
    musel to být zajímavý zážitek :-)
    My takhle už byli ve sklárně, ve výrobně hodinek a čajů a bylo to vždy velmi zajímavé !
    Krásný týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně byl. A doufám, že to nebyl poslední výlet za designem. PS: mail jsem žádný nenašla :-)

      Vymazat
  2. :-)no prostě nádhera.....asi skvělý zážitek, díky za nápad na výlet - URČITĚ si to pohlídáme:-). ...no a ty fotky - tak to jsem zajásala .... židle na háku - síla:-)....

    přeji krásný den:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Židle na háku asi fotí každej, to prostě jinak nejde :-) Bylo to fakt prima, doporučuji navštívit.

      Vymazat
  3. Krásné. Děkuji. Už několik let po této návštěvě toužím, ale nedaří se. Když brouzdám finské blogy, tak vím, že tam si TON považují jako VITRA apod... S hrdostí ukáží, že si koupili TON židle. A já jsem vždy hrdá. O výrobě umí krásně povídat i v obchodech, že švagrová pak nelitovala ani koruny, když kupovali jejich nejdražší stůl. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě osobně je TON mnohem víc než Vitra, nejen proto, že je to naše firma. Jsem hrdá na to, že ve svetě designu taky něco znamenáme. I ti lidé, kteří pro TON pracují a kteří nám věnovali svůj čas, tím prostě žijí a na jejich výkladu a povídání to bylo znát. Takže teď už by mě nebylo líto peněz za dražší kousek, protože vím, co za tím stojí úsilí a hlavně je to opravdu velmi kvalitní práce s dlouholetou tradicí. A až se jednou rozhoupeme k rekonstrukci bytu, rozhodně mi tam TON nebude chybět, stejně jako nechybí teď, i když teď jsou to kousky staršího data.

      Vymazat
  4. Baru nádhera....to muselo být! Taky bych ráda někdy navštívila :).
    Neviděla si dětské jídelní židličky? Pokukuji po ní ale nevím asi nebude pro úplně malé mimino.

    Zdravíme...rostou nám zuby....dneska je konečně trošku klid...spala jsem do půl 8 HA! :)
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla, jsou to tyhle http://www.ton.eu/cz/detske-zidle/

      No jsem ráda, že tohle už máme za sebou :-))) Tak ať se brzy zuby vyklubou! :-) Mějte se krásně.

      Vymazat
  5. Moc pěkný výlet! To jsem ani netušila, že tam přes prázdniny mají dny otevřených dveří...snad se mi podaří tam příští rok nakouknout :))
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Baru, děkujeme za krásné zhodnocení a prima fotky z našeho prvního počinu pod značkou Design Trips :-) Těší mě, že se opravdu vyplatí dělat kvalitně, s nadšením a za cenu, která tomu úsilí odpovídá. Taková firma si svoje zákazníky vždycky najde a TON je toho důkazem a inspirací pro nás všechny! Myslím, že jsme si díky TONu, jeho skvělým zaměstnancům a výrobkům nasadili laťku pěkně vysoko! Tak se pokusíme na druhém Design Tripu nezklamat - jaro 2016 to jistí - a my s Jáňou budeme mezitím dumat, jak Vás co nejvíc potěšit :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, laťka je opravdu vysoko :-))) Potěšení na mojí straně. Jarní výlet bude prima, nechám se překvapit :-)

      Vymazat
  7. To musel být zážitek jak blázen! Mám ráda, když můžu nakouknou do výroby. Třeba ve sklárnách, to je prostě něco úžasnýho. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No do skláren bych jela hned. A vyzkoušel si foukat sklo :-)

      Vymazat
  8. Sklo je též v plánu, dívky :-) A designové! Jen musím trochu oprášit a popostrčit svoje kontakty :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Bomba ♡♡♡
    Už jsem smutnila na FB, že mi tohle uteklo, ale teď u fotek přímo bulím!! Co bych za to já dala ♡ Dřevo a papír, má životní srdcovka ♡
    Ale holt z Provence si na poslední chvíli neodskočím :'( Tak budu mít na jaro oči na stopkách ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. To chápu, že to máš trochu z ruky :-)))

    OdpovědětVymazat