pondělí 7. listopadu 2016

Pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu, podlévaný červeným vínem, s domácími bramborovými noky

Na nedělní oběd jsem chtěla připravit něco jiného a dobrého a tak jsem vytáhla z mražáku první balíček jehněčího. Když se obrníte trpělivostí, je to naprosto luxusní záležitost. Jen ta doba pečení trvá a trvá a trvá, ale odměnou Vám bude měkkoučké jehněčí masíčko, nasáklé vínem, rozmarýnem a slaninou. Vyloženě si to říkalo o bramborové noky a tak jsem si řekla, že když už budu čekat tak dlouho, než se to upeče, udělám je. I u nás se dobře jí a pravidelně vaří, většinou jsou to ale teplé večeře, které už nedovoluje večerní světlo nafotit a taky nemám potřebu o každém jídle informovat svět. Tento recept je ale něco úplně jiného, o ten se podělit musím. Vlastně jsem dala dohromady několik návodů a vše si malinko poupravila tak, aby to sedělo našich chuťovým buňkám. Rozmarým se mi nabízel hned od samého počátku, stejně jako česnek a červené víno. Doplnila jsem o tymián, který se k přípravě jehněčího také hodí a slanina tomu dala ten správný říz. V mezičase, kdy mužská posádka byla na lezecké stěně, jsem aspoň mohla nerušeně číst novou poutavou knížku - Sarajevská princezna. Ale zpět k jídlu. Složité na přípravu není, jen se dlouho peče. 




Maso jsem pekla dohromady necelé 3,5 hodiny, za občasného podlévání červeným vínem. Nejdřív jsem ho pekla skoro dvě hodiny, potom jsem ho vyndala, ořezala maso od kosti, vložila zpět do pekáče a znovu pekla. Ale nepředbíhejme.


CO BUDEME POTŘEBOVAT?



3 kousky jehněčího hřbetu s kostí (na prkýnko se mi vešly jen dva :-),
rozmarýnu (neměla jsem už čerstvou, použila jsem tedy z mražáku),
tymián, 
3 stroužky česneku, 
2 cibule,
250 g slaniny vcelku,
olivový olej, 
3 dcl červeného vína,
sůl, pepř.



JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?

 Maso nejdříve prošpikujeme slaninou nakrájenou na kousky a česnekem. Potom ho osolíme, opepříme, poklademe slaninou nakrájenou na větší kousky, posypeme rozmarýnou, sušeným tymiánem a zakápneme olivovým olejem. Zbylý česnek i slaninu přidáme k masu a podlijeme asi tak 1,5 dcl červeného vína. Takto maso pečeme pozvolna dvě hodinky a podléváme vínem. Po cca dvou hodinách pečení maso vyndáme, ořežeme ho od kosti a vložíme zpět do pekáče. K tomu přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, opět podlijeme další 1,5 dcl vína a dáme péct na další hodinku a půl. 



Maso před vložením do trouby.


Maso již okrájené, po 3,5 hodinách pečení.

A protože v mezičase máme dost času, můžeme si připravit domácí bramborové noky. Na ty Vám přesný recept ale neposkytnu, protože je dělám vždy od oka. Brambory uvařím ve slupce, nechám vychladnout, oloupu, potom rozšťouchám, přidám vajíčko, sůl, dětskou krupici a hrubou mouku. Vyválím válčky, které nakrájím na kousky, které potom vařím. Přesný recept jsem nikdy neměla, ale netřeba se toho bát. Těsto se nesmí moc lepit a přitom držet pohromadě. Raději mám více brambor a méně mouky. 




Výsledek opravdu stojí za to. Myslím, že jsem se toho jehněčího masa dlouho a zbytečně bála. Tento oběd můžete klidně udělat i jako sváteční, akorát bych příště možná přidala jeden kousek masa navíc, protože ty naše krky je lepší šatit než živit. Jen se zaprášilo.



Pokud se do přípravy pustíte, přeju dobrou chuť a pohodový začátek nového týdne.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Teeeda, kcuharko, vypada to bajecne a dokonce i DOMACI noky. Klobou dolu. Jehneci ja nejim, uz jsem tu psala, kazdopadne to ale vyapda bajecne a kombinace cerveneho vina cesneku a dalsiho koreni asi nemuze dopadnout zle. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, občas se hecnu, když nemám zrovna pracovní víkend :-) A ty teď nebudu mívat tak často, takže budou dobroty :-)))

      Vymazat
  2. Budu k vám chodit na oběd :-)) Bravo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až budu příště dělat jehněčí, schovám ochutnávku :-)

      Vymazat
  3. Jojo, česnek, tymián a rozmarýn je k jehněčímu klasická a naše oblíbená kombinace. :-) Mňam. Ještě někdy zkus pečenou jehněčí kýtu se špenátem a bramborovými knedlíky. Nebo dělávám kýtu/panenku jako minutkové medailonky a k tomu pečené brambory se zeleninou (brambory na měsíčky, cibule, česnek a k tomu co zahrada zrovna dá - mrkev, patizon, dýně, cuketa, červená řepa... a rozmarýn, tymián, oregano). Z ořezu karbenátky. Z plecka guláš. A pečená žebra v medovopálivé marinádě, hmmm. Jehněčímu zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když my máme jehněčí asi nejraději dušené, aby vynikla nejvíc jeho chuť. Ale na žebra se chystám, jen musím vyšpekulovat jak nejlíp :-) Medově pálivá marináda zní výborně, máte recept?

      Vymazat
    2. no jo, když já podle receptů zrovna nevařím ;-) Dávám, co zrovna mám, určitě olej, česnek, med, pálivá paprika (bezva je tahle: http://www.obchod-erli.cz/produkty/potraviny/paprikovy-krem-silny-pista-200g/113.html) nebo chilli, kremžská nebo dijonská hořčice, nějaké to koření, třeba zázvor...zkrátka směs je pokaždé trochu jiná. Když si v ní žebra poleží den, jedině dobře. Žebra totiž někdy bývají cítit ovčinou, ale tyhle chutě ji zaručeně přebijí.

      Vymazat
  4. To vypadá výborně. Jehněčí mám moc ráda, ale strašně málo ho dělám, tak snad brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat