středa 9. listopadu 2016

Blansko očima mýma no.2

Člověk by neměl být jako štvaná zvěř, měl by si umět udělat čas i na věci jen tak, sám pro sebe. I já si občas chci vyfotit něco jen tak, třeba z balkonu, když se mi to líbí. Nemůžu pořád dělat jen něco pro ostatní, ale taky sama pro sebe. Mně se totiž líbí věci, kterých si třeba mnohdy ostatní ani nevšimnou, natož potom chápat, proč si to člověk fotí :-) Ale taková už jsem já a trendům ve fotografii nepodléhám. Nedávno se mi dostala do rukou kniha fotografií Jana Lauschmanna Umělecká fotografie, což je velká paráda. Jenže tenkrát ještě fotografové byli takoví opravdovější. O knížce se tu ještě zmíním samostatně. I když už jsem si ve fotce ledacos vyzkoušela, s pokorou a láskou se vracím k tomu, v čem se cítím dobře. Protože je to přesně tak, jak se říká. Každý svého štěstí strůjcem jest.







První dvě fotky jsou čerstvé, třetí je archivní, i když už taky aktuální. Včera mi zamrzla letní směs v ostřikovačích, ale naštestí přes den je ještě nad nulou, tak jsem stihla dolít směs nemrznoucí a zásobit se rozmražovači skel, protože já po ránu děsně nerada škrábu námrazu na autě. Vytáhli jsme zimní boty a bundy. Zima je sice úžasně fotogenická, protože se sněhem a ledem je prostě čistá a neúprosná, ale už s posunem času nabývám pocit, že bych nejraději zalezla do peřin a vzbudila se na jaře nebo v lepším případně odjela někam, kde nebudu potřebovat péřovou bundu ani rukavice. A v pátek přijede Martin na bílém koni. Teda doma jsem ty svoje Martiny chvíli přemnouvala, že ještě ne, tak uvidíme, jestli mi vyplní moje přání.

Mějte fajn den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Už jsem se koukala na fotky na instagramu. Ta střecha je skvělá. Až s focením jsem se začala dívat na věci jinak, takže se nedivím, že to tak máš, když tě to i živí :-) Jsem amatér, ale kolikrát si říkám, to by mohla být hezká fotografie, je to něco "jinak" ... měj se hezky Baru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danko, i já jsem fotograf amatér a samouk, nikdy jsem o sobě nemluvila jako o profesionálním fotografovi. Vyjma jednoho kurzu, který mě stál spoustu peněz a byl k ničemu, nemám nic. Snad jen ten cit v oku a vytrvalost. Časem jsem se dopracovala dál, ale všechno je to o zkušenostech a možnosti tuto práci dělat. Volnou tvorbou se člověk moc neuživí (mám na mysli ve fotce), to je jen takový doplněk pro radost. Občas se ale najde i pár takových jedinců, kterým jsou moje fotky blízké a jsou ochotni za ně zaplatit. Každopádně tohle by bylo na samostatnou kapitolu, jak nelehké je podnikat, protože ty ostatní výdaje s tím spojené, druzí nevidí. Berou totiž automaticky, že máš foťák(y) a vybavení ze desítky tisíc, co desítky, to už jde do statisíců, Photoshop si taky musíš koupit nebo teď vlastně už jen měsíčně pronajímat, webové stránky zadarmo nikdo neudělá a dneska není 15-20 tis. za web žádný problém, naopak to je ještě velmi slušná cena. Kde je sociální, zdravotní a další náklady. Až si to někdo zkusí na vlastní kůži, potom pozná, co skrytých výdajů a nejistot to s sebou přináší. Je to krásný, ale drahý koníček a ještě náročnější je se tím živit a opravdu uživit. Jsem se ale rozepsala koukám :-) To jen to slovíčko amatér ve mě vyvolalo tuhle slohovku. Tak Ti přeju dobré světlo a spoustu krásných fotek! HLavně radost z focení. Děkuju!

      Vymazat
  2. Ja mám tvoje fotky doma opreté len tak o stenu a to čo z nich pre mňa vychádza , zabydluje môj dom:-)
    Zvláštne!
    Keď bola u mňa Oringle, na fotky starého nábytku na povale zámku (moje obľúbené)povedala:
    ,,Aha, váš domček ešte pôvodný?,,
    :-))))
    Dnes ráno už aj my s námrazou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, a já jsem u Tebe hodně dlouho nebyla. Co máš nový název blogu, nějak pokulhávám, ale napravím to! Děkuju a měj se krásně!

      Vymazat