čtvrtek 5. března 2015

Nové razítko

Aneb jak to s tím focením vlastně je? Dnes ráno jsem vstávala v 5:30, abych v 6 hodin mohla vyrazit do Letohradu na celodenní fotografický workshop. Příspěvek je tedy předchystaný, ostatně jako většina, protože publikovat on line je časově dost náročné. A živit se jako fotograf je taky náročné. Možná si myslíte, že vám k tomu postačí zrcadlovka se setovým objektivem a schopnost správného nastavení expozice, ale omyl je pravdou. Dokonce vám nebude stačit ani cit pro kompozici. Pokud se tím chcete živit, žádá si tato profese mnohem víc. Jak už jsem mohla poznat na vlastní kůži, chce to navíc investovat a nejen do techniky, softwaru, ale taky do vzdělání. A věřte, že investice jsou to nemalé. I když jsem si na seznam svých přání dala vystudovat fotografickou školu, pomalu začínám zjišťovat, že při dvou malých dětech a práci, je denní studium takřka nemožné. A proto jsem se rozhodla jít alespoň v tuto chvíli cestou kurzů a workshopů. Ráda bych vám totiž již brzy nabídla nový žánr ve fotografii. Vynaložené finance na vzdělání považuji za dobrý nápad. Do techniky investuji prakticky každý rok. Letos to byl nový monitor a objektiv Sigma 35 mm 1,4f Art, který mně velmi rychle přirostl k srdci. Investovat do kvalitního skla s výbornou světelností se podle mě hodně vyplácí, pokud to s focením myslíte opravdu vážně. Nový software je něco, co už řeším delší dobu, ale vypadá to, že jsem se konečně rozhodla. I když v postprodukci se snažím co nejméně zasahovat do zdrojové fotky následnými úpravami. Chci zachytit realitu, nikoli vytvářet iluze. Každý fotograf má svůj vlastní styl, někdo se v úpravách vyžívá a z fotografie vám udělá úplné umělecké dílo, ale já mám ráda přirozenost. Takovou, se kterou se setkáte i v reálném životě.  Dobrá fotka musí podle mě vzniknout už v hledáčku fotoaparátu, nikoliv v počítači. Ale samozřejmě je to jen můj osobní názor a nikomu neberu jeho odlišný. A tak doufám, že z workshopu přivezu povedené fotografie a spoustu  nových informací. Každopádně mě čeká ještě dlouhá cesta, ale když už jsem se po ní vydala, nehodlám se vzdát. Vidíte a to měl být příspěvek o novým razítku! A s ním to tedy byla pěkná peripetie!





 Nejdřív jsem chtěla nějaké stylové, dřevěné. Na Fleru jsem ale bohužel nenašla žádného výrobce, který by byl schopen mi ho vyrobit a tak jsem musela do "velkovýrobny" za plastovou klasikou Brother. Nakonec se ale podařilo a razítko mám. Tedy rozumnějte razítko ne pro finanční úřad :-) Ale takové parádní, sobě a snad i vám pro radost. Nemalou zásluhu na něm má i Myyna, které patří můj dík. Teď můžu razítkovat fotky až do aleluja. A kdo dočetl až sem, má u mě malé plus, protože dneska jsem se fakt vykecala.

Užijte si krásný den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

22 komentářů:

  1. Takže to s razítkem nakonec dopadlo dobře! A byla to neuvěřitelná rychlost! To mám radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! Znáš to, já jak si něco umanu, musí to být nejlíp včera :-)

      Vymazat
  2. Barčo, já jsem dočetla :) a máte můj velký obdiv. Moc Vám fandím a vynaložené úsilí jistě přinese další zastoužené úspěchy. Ač teď moc nepíšu, nahlížím pravidelně a už jste ušla pěkný kus cesty. Mějte se hezky, Vaše fotky mám moc ráda a těším se na další! Ať se daří, Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte a to jsem pořád na začátku. Sotva jsem vyrazila :-) Renato, děkuju moc a pěkný víkend!

      Vymazat
  3. Tak hodně úspěchů v podnikání. Je fajn, že máte také "backround" babiček, kolik pracujících žen tu vymoženost nemá.
    Zdraví Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vzhledem k tomu, že Vítek ještě nechodí do školky, to ani jinak nejde. Hlídání mám ovšem jen dvakrát týdně, což je pořád málo a tak pracuju většinou o víkendech. Ovšem bez babiček bych nemohla nic. Děkuju!

      Vymazat
  4. Já ráda dočetla, obdivuju a držím palce. Razítko je moc hezké, k fotkám se moc hodí. Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Simono. Fotek tisknu dost, tak jsem si říkala, že bych je konečně mohla kromě čísla i nějak pěkně signovat :-)

      Vymazat
  5. Báro, razítko je super a přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem vzdělávání a zdokonalování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, děkuju! Pořád je co se učit. Nejhorší část mě teprve čeká a to ta postprodukce, já raději fotím než trávím čas se softwarem, ale ono to bohužel jinak nejde.

      Vymazat
  6. je úžasný pozorovat, jak si někdo dokáže jít za svým snem a postupně překonávat překážky, podle mě to jde jen za jediné podmínky, když to člověk opravdu chce, protože je to opravdu ten pravý sen...

    držím palce u všech překážek! máte inspirativní blog :-)

    ps. razítko je super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc děkuju. Je to dlouhá cesta, ale já chodím ráda :-) Koneckonců bez překážek by to ani nebylo zajímavý a já věřím, že už letos se zase posunu dál.

      Vymazat
  7. Baru, krásné to máš! Objektiv malinko závidím a razítko vypadá parádně! :)) Už dlouho uvažuji, že si taky nějaké pořídím (razítko:), ale zatím jsem po možnostech moc nepátrala...nechávala jsi si ho dělat přes internet? Měj se krásně a těším se na fotky z workshopu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano. Zadala jsem přes net a vyzvedla si v K-copy na Cejlu v Brně. Brother razítka dělají takřka na počkání a opravdu umí zpracovat i to menší písmo. Na Fleru tohle nedokázali, sice nevím proč, když obojí je technika vypalování laserem, ale to je fuk, nepídím se. Oželela jsem dřevo a konečně razím :-) Objektiv je super, ale mě čeká nový tělo, nutně. To už letos finančně nezvládnu, protože ty částky jsou opravdu závratné :-( Tak věřím, že se zadaří příští rok. Má to výhodu v tom, že se člověk má pořád na co těšit. Děkuju!

      Vymazat
  8. Držím palce při "studiu", myslím, že v našem věku je to volba rozmyšlená, a pokud se do toho člověk opravdu dá, tak dělá to, co chce a co ho vážně baví. A razítko se mi líbí moc! Pěkný den, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, přesně tak. Jsem ráda, že mám doma podporu (zatím pořád), bez ní by to taky nešlo :-) Děkuju a pěkný víkend.

      Vymazat
  9. Baru o drevenem razitku taky snim a stale nic. A vzhledem k tomu, ze zrejme budu potrebovat po letech hlavne to s ic a dic, plastova klasika taky zatim zvitezi... Moc drzim palce na vysnene ceste, at je co nejhladsi ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám to ofiko sklasickou Trodatku, stejně ho používám jen občas. Dřevo už jsem oželela, nedá se nic dělat. Otisk je důležitější :-) A děkuju, snad se brzy alespoň přiblížím do cíle.

      Vymazat
  10. Bajecne zpravy a stale fandim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi nejhodnější, Reny, děkuju a moc si toho vážím!

      Vymazat
  11. Fandím, fandím, fandím!!! když někdy vidím fotky "slepých " fotografů, je mi do breku.A tvoje oko tak průzračné!
    Na sigmu art mám už nějakou dobu políčeno. Ač jen částečně na hraní bych si ráda pořídila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó děkuji, paní! Na hraní či na práci, je to úžasný sklo, můžu jen doporučit.

      Vymazat