pondělí 23. února 2015

Cizrnový salát

Biologické jaro už nastalo, je třeba odlehčit jídelníček :-) A  jestli máte rádi cizrnu, mám tu pro vás jeden ultra jednoduchý, rychlý a strašně dobrý recept.  Cizrna nebo taky římský hrách je považována za nejlepší luštěninu. Obsahuje hodně vápníku. Dobrá zprává pro nás, co nejíme mléčné výrobky, protože ty toho vápníku obsahují minimum a akorát zahleňují organismus. Já jsem pro letošní jaro zvolila úpravu jídelníčku, který mému tělu vyhovuje. Vyřadit mléčné výrobky, bílou mouku a výrobky z ní a samozřejmě cukr. Jediná neřest, kterou prostě nemůžu a nechci odbourat, je káva. I když si myslím, že už taková úprava jídelníčku je hodně znát, člověk se cítí mnohem lépe, má více energie, není po každém jídle unavený. A cizrna je opravdu luxusní potravina, dá se použít nejen do salátů, ale i do pomazánek nebo jako příloha. 



CO BUDEME POTŘEBOVAT?
cizrnu (množství podle počtu strávníků),
červenou papriku,  
žlutou papriku, 
brokolici,
olivový olej,
3 stroužky česneku,
sůl,
pepř. 




JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
 Cizrnu je třeba před vařením namočit. Já ji nechávám přes noc namočenou ve studené vodě a vařím v neosolené vodě. Osolím až uvařenou. Některé zdroje uvádí, vařit alespoň hodinu, já ji nevařila déle než 40 minut. Mezitím co se nám vaří cizrna, nakrájíme si červenou a žlutou papriku na kostky a brokolici rozebereme na růžičky, které jen velmi malou chvíli povaříme v páře. Potom orestujeme papriku i brokolici spolu s utřeným česnekem na ol. oleji a smícháme s uvařenou cizrnou. Dosolíme a jemně opepříme. K salátu můžeme podávat pečenou červenou řepu. Tu pečeme v alobalu, malinko osolenou a zakápnutou octem.



Dobrou chuť a příjemný začátek nového týdne! A nezapomeňte na soutěž.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Baru, vypadá to krásně! Díky za tip, vyzkouším! Zatím jsem dělala jen cizrnu s restovaným pórkem a sušenými rajčaty a taky byla moc dobrá. Hezký den! Evi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já myslím, že těch variant je nespočet. Sušená rajčata mám taky ráda, díky za tip, určitě vyzkouším!

      Vymazat
  2. K cizrně se pomalu "prokousávám" - tedy já ji mám ráda a zbytek rodiny - to se uvidí :-) A jako salátek vypadá moc dobře, vyzkouším!
    Eva

    OdpovědětVymazat
  3. ...no ja mám naopak nedostatok energie po vylúčení mlieka a ml.výrobkov.Mám alergiu na mliečnu bielkovinu.....
    Ale cícer v šaláte určite skúsim!
    Lulu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že se s tím tělo srovná, až si zvykne, že nedostává mléčné výrobky. Já alergii nemám a už pár let mi ml. výrobky nedělají dobře.

      Vymazat
  4. Jak já teď nejím až do Velikonoc maso, tak chodím pokoutně do indické vegetariánské vývařovny, protože na vaření nemám čas a cizrnu mám tím pádem dost často. A stejně se mi ještě nepřejedla :).
    A teď, jak na to koukám, tak jsem dostala strašný hlad! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky se postíš! Já jsem byla vegetariánem necelý rok, ale nakonec jsem byla tak anemická, že jsem byla pořád unavená a půl roku roku jsem se dávala dohromady než jsem doplnila železo. Teď jedu jídlo podle krevních skupin. Neuvěřitelný, jak mi to dělá dobře! A to tělo si fakt umí říct, proto třeba ty mléčný výrobky a pečivo tam opravdu mám jako nevhodné. Za to miluju ryby a hovězí :-) Takže já bych bez masa teď asi nevdržela!

      Vymazat
  5. Baru, díky za tip, vypadá to dobře, určitě salát vyzkouším! Já se s cizrnou teprve sžívám, ale chutná mi moc - se zbytkem rodiny je to ovšem horší, tak snad se mi je časem podaří trochu nalomit aspoň na občasnou konzumaci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak z ní udělej třeba kaši jako se dělá hrachová. U nás ji jíme vyjma nejmladšího, to je kapitola sama pro sebe. Byť od mala vařím relativně zdravě, jíme jáhly, pohanku, kuskus a vše možné, nejmladší to prostě nepozře. Má rád ty největší prasárny jako řízek, slaninu, pizzu, hranolky apod. A nenadělám nic! Aspoň že bez problémů jí zeleninu a ovoce.

      Vymazat