čtvrtek 19. února 2015

Tomáš Polcar - ŠÍŘKA VÝŠKA HLOUBKA

Asi mám poslední dobou štěstí na výstavy, ale všechny, které jsem za posledního čtvrt roku navštívila (no nebylo jich zase tak moc), ve mně něco zanechaly. Do blanenské galerie jsem šla bez očekávání, ale vracela jsem se s naplněním. Ráda si rozšiřuji obzory a tak jsem měla možnost alespoň malinko nahlédnout do tvorby Tomáše Polcara. Nebudu vám zde přepisovat žádná moudra, vše potřebné se dočtete na jeho stránkách. Spíše bych vám ráda sdělila svoje pocity. Proč mě tak zaujala? Snad proto, že je tak chladná a přesto krásná. Složitá a přehledná zároveň, černobílá a stejně barevná. Instalace je přesně dle mého gusta minimalistická a celkový dojem maximální. Jedním slovem okouzlena. Nejen betonem, ale i akrylem na plátnech. Pro mnohé možná nepochopitelné, ale přesně tohle je dle mého gusta. Tvorba Tomáše Polcara je rozdělena do jednotlivých cyklů a více o výstavě se můžete dočíst zde. Tady malá ukázka z nich.  Cyklus SÓMA  vychází z tvaru včelího plástu. Cyklus KYKLOS (z řečtiny) znamená kruh. Cyklus REZONANCE navazuje na Sómu a hlavním tématem je šestiúhelník. Geometrie přechází v abstraktní krajinu. 


SÓMA 2012 - akryl a syntetika na plátně, betonový segment KYKLOS 2014

  

SÓMA 2012

 REZONANCE 2014


 SÓMA 2012.  
Tohle je naprostá dokonalost, kterou bych chtěla mít doma. Asi si budu muset začít psát seznam uměleckých děl, která si třeba jednou budu moct dovolit. Už by jich tam byla pěkná řádka. Kromě fotografií Ivana Pinkavy, Elfriedy Mejcharové a Jaromíra Funkeho taky obraz Jaroslava Krále, sochu Olbrama Zoubka, skulpturu Čestmíra Sušky (nevím teda, kam bych ji umístila, když nemám zahradu) či grafiku od Pavly Richterové. A tak bych mohla pokračovat. Však kdo si počká ....


 Akryl na plátně REZONANCE 2014,  betonový segment SÓMA 2014


REZONANCE 2014


 REZONANCE 2014, betonový segment KYKLOS 2013

 REZONANCE 2014, betonový segment SÓMA 2014



  HNITÍ PLODÍ ŽITÍ 2007, betonový segment KYKLOS 2013


A krásná brožura shrnující tvorbu Tomáše Polcara na závěr. Musela jsem ji koupit, protože k jeho tvorbě se budu určitě ráda vracet. Na křídovém papíru, plná krásných fotek a textů k jednotlivým cyklům. Jediné, co musím vytknout této (a vlastně nejen této instalaci) jsou chybějící popisky. Velké mínus naší malé městské galerie. K dispozici jsou sice papíry s pojmenováním jednotlivých exponátů a text před vstupem do galerie, ale člověk chce koukat a číst zároveň. Alespoň jakou technikou umělecká díla vznikla a možná něco z myšlenek autora. Mrzí mě, že jsem nestihla versináž, třeba bych se dozvěděla více. Kultuře zdar a budete-li mít cestu kolem, zastavte se kouknout, stojí to za to. 

Prima den!




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Hmmmmm... Vypada to moc zajimave. Ja bych si asi taky vybrala. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná a zajímavá výstava. Má nejbližší bude asi až Soňa Malinová otevře galérii. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to už se taky těším, že si udělám výlet :-)

      Vymazat