pondělí 2. června 2014

Hrad Sovinec

Zdravím všechny čtenáře po víkendu a doufám, že jste si ho náležitě užili! Sobotní počasí bylo jako stvořené k výletům a tak jsme vyrazili na celodenní výlet. Jeho cílem byl hrad Sovinec, který se nachází na okraji Nízkého Jeseníku.  Pokud vás zajímá historie hradu, koukněte třeba sem. V současné době probíhá soudní jednání o navrácení hradu Řádu německých rytířů, kteří si například řekli i o vrácení hradu Bouzov a Lázní Karlova Studánka. Nutno říct, že Sovinec je z velké části krásně opravený a určitě se bude líbit především dětem, i když tu žádný speciální dětský prohlídkový okruh není. 





 

Prohlídka hradu začíná na pátém nádvoří, odkud přes dřevěný ochoz nakouknete do opravených interiérů hradu. Já však raději exteriéry, protože tady je okolí hradu obzvlášť malebné. Vyjít můžete i na vyhlídkovou věž a kochat se výhledy na hrad i okolí. Jo, zase jsem tam vylezla, i když mi to tentokrát dalo zabrat víc než obyvykle a ostatní návštěvníci si museli myslet, že jsem totální lemra. 




Ovšem tyhle výhledy jsou prostě nejlepší.





Masivní historické stavby mě vůbec naprosto fascinují. Poslední dobou mi nejde ani tak o historii jako o místo samotné, o jeho kouzlo a závan minulosti. 


 Interiéry jsou prakticky všechny nové, zrekonstruované. Všude voní dřevo.



 Některé části na svoji opravu ještě čekají, ale i tahle místa a zákoutí mají svého ducha.





 A taky tu můžete třeba potkat svatbu. Nevěsta přijela na koni!




No ale i kdybyste tu žádnou nevěstu nepotkali, tak se vám Sovinec bude určitě líbit a každý si tu může najít to svoje.

Mějte příjemný začátek týdne!




Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

19 komentářů:

  1. Ten je krásný! Nenatáčel se tam náhodou Anděl páně? (poslední česká pohádka, která za něco stála)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak to teda nevím, ale krásnej je, takovej útulnej :-)

      Vymazat
    2. Anděl Páně je skvělý, opravdu poslední dobrá česká pohádka!
      Na Sovinci ale netočili - exteriéry a okolí hradu hraběte Maxmiliána se natáčelo na Kašperku, interiéry jsou z Českého Šternberku a scény z vězení a některé scény z nádvoří pak z Křivoklátu :-)

      Vymazat
    3. Děkuju za rozšíření obzorů :-) Budu si muset osvěžit pamět a na pohádku kouknout.

      Vymazat
  2. Baru, to vypadá krásně. Ten celkový pohled na hrad (poslední foto) je parádní, jak z pohádky. Ale taky se mi líbí i ty části hradu, které nejsou opravené :-) Má to atmosféru...¨
    Pa
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Někdy mám pocit, že původní je lepší než zrekonstruované, ale chápu, že by to všechno za chvíli spadlo. A investovat do opravy památek považuju za rozumnou investici. I ty opravené části byly krásné.

      Vymazat
  3. Díky za krásný virtuální výlet:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. ♥♥♥ tím si mi udělala velkou radost :). Sovinec znám velice dobře, je to skoro kousek od mého rodiště kde máme taky nádherná zámek Úsov ;) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak holka z Moravy! Na Úsově jsem taky ještě nebyla, díky za připomenutí.

      Vymazat
    2. ;) jako poleno ze všech směrů a zostala v Libercu :).

      Vymazat
  5. Baru, jsem unešená z fotek! Nádhera.
    A co zdravíčko, dobrý? Dávej na sebe pozor!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda! Jani, nemám ve zvyku si dlouho stěžovat, sice to už bylo i lepší, ale aspoň že je to tak jak je. Jen kdybych se tak strašně nezadýchávala. Ale pracuju na nápravě! Děkuju a pěkný večer.

      Vymazat
  6. Bari, nádherné fotky i hrad .... mám to tam moc ráda ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Baru, díky moc za krásné fotky a připomenutí Sovince :-) Naposledy jsme tam byli ještě před Eliškou, to je tak pět, šest let... restaurační práce se tehdy teprve rozjížděly a na mnoha místech byl hrad hodně poničený, ale jak teď koukám na Tvé fotky, je na tom teď o mnoho, mnoho lépe, což je skvělé - je to opravdu nádherný hrad! Musíme tam určitě vyrazit znovu i s Eli ...
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co :-) Elišce se tam určitě bude líbit! Já byla na Sovinci poprvé, takže změu nedokážu posoudit, ale je vidět, že je tam opravdu kus práce a spousta peněz. Pěkný den!

      Vymazat
  8. Celodenní výlet zní hezky, nějako jsme v tom fofru na takové radovánky zapomněli, tak díky za připomenutí:-)Krásné fotky...nejvíc ty neopravené části.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je velká škoda, takové radovánky jsou děsně fajn. Děkuju :)

      Vymazat