úterý 3. června 2014

Na návštěvě u keramičky

Posledních pár měsíců, kdy jsem se rozhodla, že půjdu svojí cestou, potkávám neskutečně milé, zajímavé a velmi šikovné lidi. Ať už jsou to designérky, se kterými spolupracuji, díky nimž jsem poznala i spoustu šikovných řemeslníků a taky umělců. Jednou z nich je i keramička Zuzana Straková, která mě pozvala na návštěvu do svého krásného domu a ateliéru, což byl pro mě obrovský zážitek, o který bych se s vámi ráda podělila. Nedávno jsem se o její práci zmínila v příspěvku z výstavy a dnes bych vás ráda pozvala k Zuzce domů.











Zuzka je původní profesí lékařka, vystudovala Lékařskou fakultu a jako lékařka taky pracovala. Ke keramice se dostala díky handicapu svého syna a keramičení se věnuje už 17 let. Tvoří nejen anděle s duší, ale taky zahradní plastiky, originální kachle, stínidla, svícny, skalkové kamínky a mnoho dalšího. Její tvorbu už nějakou dobu znám, ale nikdy jsem úplně nechápala, kde se bere ta duše jejich výrobků. A teď už to vím! Je to energie, kterou do nich Zuzka vkládá a taky je to energie místa, kde žije a tvoří. Je to nádherný statek v Moravském krasu a ten, kdo se tam ocitne si připadá jako v úplně jiném světě. Pokusím se vám atmosféru místa přiblížit alespoň fotografiemi.






Zuzka miluje zvířata a je velmi pohostinná. Miluje život a to všechno se odráží v její práci. Je to křehká žena, ale v jejich rukou vznikají i několik metrů vysoké andělské plastiky. Ani já jsem jedné něžné krásce neodolala a odvezla si ji domů. Samozřejmě menších rozměrů, ale spolu s ní jsem si domů přinesla kus krásné čisté energie.




Zuzka byla tak laskavá a nechala mě nakouknout i do její dílny a vysvětlila mi, jak všechny tyto krásné kousky vznikají.  Zajímavé  na tomto setkání je i to, že už dlouhou dobu jsem si přála jít na nějaký výtvarný kurz, ale zřejmě nebyl ten správný čas až teď. Takže jsem se přihlásila na letní keramický workshop, na který už se teď nesmírně těším!




Začínající keramický workshop .... Celodenní tvoření na krásném statku ve společnosti strašně fajn lidí. Co víc si přát? Už se těším na červenec!






Jak sami vidíte, zahrnula jsem vás fotografiemi, protože sama jsem nevěděla kam se dříve koukat a čím se kochat. Její statek je prostě malý ráj na zemi, úplně jiná dimenze, kde ten běžný komerční život ztrácí svoji zběsilou rychlost. Vůbec se mi od tama nechtělo odejít, ale něco mi říká, že jsem tam rozhodně nebyla naposledy.



 I dům uvnitř je kouzelný, naprosto mě uchvátilo tohle zrcadlo a nádherně klenuté stropy. Celá atmosféra se nedá slovy popsat, tak budu alespoň doufat, že jsem vám ji částečně přiblížila fotografiemi. Tímto bych chtěla Zuzce poděkovat za laskavé svolení s publikováním fotografií, za pohostinnost a čas, který nám věnovala.



 A ještě jednu velmi důležitou věc z tohoto setkání jsem si odnesla. Vytrvat ve svojí práci, jít za svým přesvědčením a hlavně být sama sebou. Vytrvat v tom, co dělám, i když někdy (dost často) to není jednoduché. Kdo se živí nebo se alespoň pokouší živit "stáním na vlastní noze", jistě ví jak to myslím a že plody takové práce jsou často nejisté. Úžasná na tom všem je ale ta svoboda. Proto díky za povzbuzení a další motivaci. A pokud jste z okolí Blanska, můžete přijít na Den otevřených dveří, který se koná 14.6.2014.

Užijte si dnešní den ♥


 Foto © Barbora Grünwaldová 
Fotografie i obsah tohoto článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

24 komentářů:

  1. Baru, při pohledu na odkaz na FB jsem neváhala a rozklikla dnešní post.
    Zuzku "znám" z Fleru a její výrobky jsou opravdu jedinečné.
    Proto DÍKY za takové milé návštěvy. Moc se mi na kukandě líbilo. Krásný den, Tereez

    OdpovědětVymazat
  2. Ze fotografií čiší velkorysost duše, vás obou..fotografky i keramičky:-) Věřím, že s prsty v hlíně, budeš zase v jiné dimenzi..., potěšení ze života:-D!

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, to je nádhera!!! Na fotky koukám dnes už poněkolikáté a nemůžu se rozhodnout, co mě uchvátilo víc ... jestli kachle, perforované valouny a obaly na květináče (?), překrásní andělé, zrcadlo ... nebo ten dům ... opravdu dechberoucí - Tvé fotky i Zuzčiny výtvory ...
    A keramický workshop je skvělý nápad, už teď se těším na reportáž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já jen fotila, to je všechno dílem Zuzky. A tvoje pocity naprosto sdílím, protože když jsem byla u Zuzky, cítila jsem to stejné. Nevěděla jsem co dřív! Všechno je tak krásné a s duší. Moc se mi líbí i kachle a je dost možné, že neodolám. Jen najít to správné místo, které si o takovou krásnu stejně řekne samo :-) Keramický worshop je ještě daleko, ale už se moc těším. Určitě najdu i chvilku na nějakou krátkou reportáž. Díky!

      Vymazat
  4. Baro- moc dekuji za foto reportaz, urcite u Zuzky muselo byt velmi prijemne. Nejvice me zaujalo to, ze pokud pracujes podle sebe samotne a veris si, potkas v zivote spoustu zajimavych lidi a inspirativnich zivotnich zazitku... Drzim palce vam obou dvoum a jsi pro me nadeji, ze neco takoveho clovek muze v zuvote udelat... Prestat se bat a zkusit byt na vlastnich nohou :-) dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, je pravda, že se to pomalu časem všechno začne nabalovat, přijdou nové kontakty, nové tváře a příležitosti. Ale lehké to není, to ti zase nebudu lhát. Co vydělám, opět investuji. Upřímně řečeno, nemít za sebou manželovu podporu, asi bych byla dost často hladem :-D No ale nějak se začínat musí. Možná si natluču hubu, ale když to nezkusím, tak to nezjistím. Třeba neuspěju, ale aspoň dělám to, co mě děsně baví a uspokojuje a o to větší radost mám, když se prodají třeba fotky na plátně. To se vznáším blahem jako třeba teď. Tobě moc fandím, neboj, všechno má svůj čas a nemusí hned pršet, stačí když kape. Měj se krásně!

      Vymazat
  5. Moc příjemné pokoukáníčko :). Taky mě napadl nějaký keramický workshop, tak třeba to brzo vyjde.. strašně by mě to bavilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kreativní činnost je moc fajn a člověk u toho příjemně zrelaxuje. Tak ať brzy na nějaký pěkný workshop taky narazíš.

      Vymazat
  6. Keramiku mám moc ráda. Mám vyhlídnutého anděla na Fleru, ale po téhle reportáži to asi přehodnotím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přehodnocuj, Jani! A jestli Tě tvorba Zuzky oslovila, ber to jako znamení ;-)

      Vymazat
  7. to je tu pěkná diskuse, mávám vám všem a těším někdy nějak jakkoli.........................zuzu.

    OdpovědětVymazat
  8. Není to tak dávno, co jsme při procházce zakopli s rodinou o krásné dveře, kamenné "hradby"... co náhoda nechtěla, maminka se pracovně seznámila se Zu a už to jelo.. atmosféru jejího sídla miluji, je to vždy forma meditace a je moc těžké odcházet s prázdnýma rukama.. i když vlastně tak prázdno neodcházím, mám plnou hlavu:))
    Těším se na shledání zase za dnů a pak začátkem července:))
    Kamili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je úžasný! To místo má asi magické kouzlo pro všechny :)

      Vymazat
  9. Krásná reportáž Baru. Takovému bydlení a tvoření rozumím, něco podobného je i můj sen ...Myslím, že pak člověk zjistí, že vlastně toho ke štěstí a spokojenosti ani moc nepotřebuje. A ten workshop bude určitě skvělý :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná návštěva! Úplně Vám ji závidím....v dobrém samozřejmě. Dílo paní Strakové trochu znám a ráda bych se také s ní potkala. Jak některý předchozí komentář říkal, nevím na co se podívat dřív!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak potom ideálně navštívit den otevřených dveří 14.6. :)

      Vymazat
  11. Bari, úžasný příspěvek !!!! Kochám se, kochám .... Marki

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za fotografie ........................
    U Zuzky jsem měla možnost být na kurzu před 2 roky - nádherné prostředí , příjemná atmosféra .............,člověk se vracel domů nabitý energií z takového krásného místa a skvělých lidiček................
    Už se těším na další setkání a tvoření za 14 dnů.

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za krásnou "prohlídku", fotografie ukazují hodně, ale nejsou všemocné. Poznat Zuzku, její tvorbu, energii místa kde žije a tvoří - to je na celý život... láska.... Zita

    OdpovědětVymazat