neděle 17. listopadu 2013

Dárek

Zítra mám narozeniny ..... Tak jsem sama sobě nadělila malý dárek a sobotní odpoledne jsem si udělala jen sama pro sebe. Strávila jsem ho přesně dle mých představ, s výjimečnými fotografiemi Jaromíra Funkeho. Výstava jeho avantgardních fotografií právě probíhá v Moravské galerii v Brně. A všem milovníkům nejen moderní fotografie vřele doporučuji. Můžete zde vidět průřez celou Funkeho tvorbou, téma kubismu, poetismu i surrealismu. 


Jaromír Funke (1896–1945) byl průkopníkem moderní fotografie. Je to jeden z nejvýznamnějších českých a celosvětově uznávaných fotografů. Funke byl vyznavačem čistých fotografických procesů a jeho tvorba je neskutečně nadčasová. 




Výstava je rozdělena do několika souborů a  najdete zde fotografie z celé jeho tvorby. Abstraktní fotografie, fotogramy, emoční fotografie, fotografie měst a přírody v Čechách, ale i z Podkarpatské Rusi. Fotografoval i pralesy a před jeho akty se doslova tají dech. 



Mě absolutně nejvíce zaujaly snímky s diagonální kompozicí. A u architektury obzvlášť. Ve své době diágonální kompozicí snímků musel snad i šokovat. Tyhle fotografie jsou ze souboru Nová architektura.


Znáte z Postřižin? Funke fotil opravdu všechno, i kuchyňské náčiní a soubor fotografií fotogramy je rovněž velmi podařený. Ostatně co od Funkeho není?


V Místodržetelském paláci v Brně, kde Funkeho fotografie můžete vidět, najdete i velice příjemný muzejní obchod, kde mimo jiné prodávají tuhle nádhernou knihu. I když její cena v galerii je nižší (990Kč), pořád je to dost. Ale mám na ni políčeno. Funke byl géniem svojí doby.  Maximálně jsem si to užila a není vyloučeno, že zajdu ještě jednou, protože výstava trvá až do 19.1.2014. Výstava ale nebyla jedinou akcí mého sobotního odpoledne. Po výstavě Ikea. No pravda, jet do Ikea v sobotu odpoledne a ještě před Vánocemi je trochu masakr, ale věděla jsem pro co jdu, takže to byla celkem rychlá akce. Co jsem si dovezla a s jakým příběhem, nachystám už brzy na blog. 

Příjemnou neděli všem!

18 komentářů:

  1. Vśechno jenom nej nej nej k zítřejším narozkám, Baruško a díky za nahlédnutí do výstavy!

    OdpovědětVymazat
  2. Barboro, jak jinak, než ti musím popřát vše jen to nejlepší k narozeninám-zdraví a lásku (ostatní vím, že si dokážeš vybudovat sama a podle svých představ)!!!:-D Jak je vidět, nejlépe si člověk poslouží sám a ty jsi si nadělila hezký dárek, děkuji, že jsi nám taky ukrojila kousek z toho narozeninového "fotíku".:-) Ještě ti chci popřát, ať dny s červeným pruhem vymizí s tvého života (také se k nám stěhují, tak vím...) a další dny tvého života mají jenom pruhy malované sluncem:-D!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi milá! Děkuju moc. Já letos narozky neslavím. Vím, že jednou ty obálky s červeným pruhem chodit přestanou, ať už to dopadne jakkoliv a já taky vím, že kdo chce moc, nemívá nic. Spravedlnost existuje, takže to dopadne dobře :-) Ale už aby to bylo :-) Ještě jednou díky!

      Vymazat
  3. Milá Báro, také se přidávám ke gratulacím, k zítřejším narozeninám přeju jen to nejlepší, zdraví, lásku, spoustu sil a víc takový volných chvil jen pro sebe, děkuju, že mohu nahlížet a odpočívat u Tvého skvělého blogu,Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, děkuju za přání a hlavně za přízeň! Moc mě to těší, že se Ti tu líbí, i když tu není vždy růžově vymalováno :-) Pokusím se i nadále nezklamat.

      Vymazat
  4. Barunko, přeji vše nej nej nej, když je zítra Tvůj den :-) hodně zdraví, štěstí, lásky, a od starostí žádné vrásky :-) je dobře, že sis udělala včera odpoledne podle sebe a užila si to. klidný zbytek víkendu, pa Bára

    OdpovědětVymazat
  5. Barboro, přeji krásné narozeniny! Ať se Vám všechno daří.Fotkami z výstavy jste mě pěkně nalákala. Na tuhle výstavu se chystám, ale zatím mi čas nějak nezbývá. Udělám si pěkný den někdy v týdnu a oslavím tak i svoje narozky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo, děkuju Vám! Aaaaaa další štírek? Tak s předstihem (protože nemáte blog) všechno nejlepší!

      Vymazat
  6. Baru, všechno nej k zítřejším narozeninám. Užij si svůj den! :-). Ráda bych tuto výstavu navštívila...

    OdpovědětVymazat
  7. Bari, i já se přidávám ke gratulantům !!!! Všechno nejlepší !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  8. Další gratulant jsem já! Přeji Ti k zítřejším narozeninám všechno nejlepší, hlavně zdraví, lásku, štěstí, pohodu, spokojenost, radost a taky všechna splněná přání.Krásný narozeninový den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi milá, Jani, moc děkuju. Na splněných přáních intenzivně pracuji :-)

      Vymazat
  9. Baru, všechno nejlepší!!! Opožděně, ale přece :-) Doufám, že sis to užila a je už lépe. Hezký den!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju! No jsou věci, které jen tak mávnutím kouzelného proutku nezmizí a žádnou oslavu jsem nedělala :-)

      Vymazat