středa 9. října 2013

Nový voči

Jsem brejlovec od základky. Nemám vůbec silné brýle, nemám dokonce ani jednu celou dioptrii, ale trpím astigmatismem, což je tzv. cylindrická oční vada, která způsobuje nepřesné zaostření světla na sítnici. Rohovka nemá klasický kulový tvar, ale je v jedné ose nebo obou dvou zakřivená. Výsledkem je rozmazané vidění, únava očí a někdy i bolest hlavy. Tudíž mám brýle s cylindrickou čočkou a určené ke stálému nošení.


Vlastně jsem takový chameleon, mám na každým oku jinou dioptrii a jiný cylindr. Říká se, že se zrak mění a ustaluje do 30 let, mě to trvalo o něco déle. Snad už je tohle konečně naposledy. Po mnoholetých zkušenostech s různými brýlemi jsem šla opět do plastových, tentokrát tvarově i barevně výrazných. Díky této vadě nemůžu nosit čočky, protože můj problém neřeší tak dobře jako brýle. Tudíž jsem brýle musela vzít opět na milost a pojmout je jako módní doplněk. 



 Dlouhá léta jsem nosila kovové brýle s vrtanými skly, ale to jsem co půl roku chodila pro nová skla, protože ač jsem ivestovala do drahých skel, prostě to praskalo. Tak jsem přešla před šesti lety na plastové brýle a nemůžu si je vynachválit.  Vypadá to, že u nich i zůstanu.

Jak jste na tom Vy? Dáváte přednost kontaktním čočkám nebo brýlím?

23 komentářů:

  1. Baru, mooooooooc Ti to sekne!!! Závidím tu možnost nosit výrazné brýle - mám je též (tupozrakost), ale už dlouho leží v pouzdře pod počítačem, a výrazné obroučky mi prostě nesluší. Takže přeju všem, kterým to tak sluší a kteří je berou jako módní doplněk - ať jich mají dostatek a dělají vždycky parádu!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky! I já jsem dlouho nosila jen skla zasazená do silonu, aby to bylo co nejméně nápadné. Je to podle mě i otázka zvyku, každopádně takový brýle jsou jediný doplněk kromě hodinek. Díky a měj se prima!

      Vymazat
  2. Já jsem brejlovec od třicítky. Mám dioptrie na dálku a nejradši bych šla na laserovou operaci očí, ale přiznám se, mám strach. Je to vlastně taková daň za moji práci, celý den sedím u PC. A taky hrozně ráda čtu.
    Tímto příspěvkem jsi mi připomněla, že se musím objednat na oční.
    Sluší Ti to!!!
    Koukám, že se návštěvnost Tvého blogu blíží k velkému kulatému číslu!! Jupí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já bych na laser nešla, i kdyby to bylo možné odstranit, ale astigmatismus se odstraňuje dost obtížně, buď implantace nitrooční čočky nebo tvarování rohovky speciálním laserem, ale i zde není 100% výsledek zaručen. Takže za mě ne. Já chodím na oční pravidelně co rok, už mě to neba, pořád se mi to mění :-( Ano ano, 100tis. se blíží :-)

      Vymazat
    2. Taky mám takový názor, že nikdo neví, co laser udělá s očima za 20 let. Ale chtěla bych vidět bez brýlí, to přiznávám. Třeba se mi to po čtyřicítce změní-to mám za 14 dní.....ha,ha.
      O víkendu padne 100tis.-oslavím to, mám radost!!!!

      Vymazat
    3. Takže bude velká oslava? 100tis. už padlo, díky za ně!

      Vymazat
  3. super Barunko.. sluší moc..

    jinak k té operaci... v mém okolí už na tom laseru bylo moc lidí, vč. tchýně a tchána, kamarádů atd. a moc si to chválí....:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky. Zatím ale nikdo neví co s okem laser udělá za x let. U toho astigmatismu je výsledek nejistý, do toho bych nešla.

      Vymazat
    2. to si nemyslím, to víš, já mám doktora, takže mám na tohle trošku jiný názor. Studie o tom jsou, myslím, že je super, že něco takového existuje. Holt pokrok nezastavíš..:-)))

      Vymazat
    3. Jo, ale sám nosí brýle, ne?! :-DDD Pokrok ať jde směle kupředu, já ovšem nemusím mít všechno :-)

      Vymazat
    4. nosí, nosí... zatím mu brýle nevadí, řekla bych spíše že naopak... ale myslím, že u lidí, kterým vyloženě čočky nebo brýle vadí, je to super možnost.. dík za to že je...:-))

      Vymazat
  4. Báro, asi tě nepotěším - třicítkou nic nekončí. Tedy alespoň co se změny dioptrií týče :-) I kdyby se ti už nezměnily dioptrie na dálku, tak i tebe v uričtém věku s největší pravděpodobností dostihnou "dlouhé ruce" :-) Pak budeš mít brýle dvoje - na dálku i na blízko :-) A co se těch obrub a skel týče - já mám 7 let poloobruby a jsem spokojená. Sklíčka nepraskají. Horší ale je, že ač bych si ráda pořídila nové brýle, tak nemůžu najít žádné, které by byly tak mrkaté, jako moje nynější - nic extravagantního a přeci trošku výraznější. Prostě se s nimi nemůžu rozloučit :-) No a astigmatismus má kde kdo. A víš že to byla dokonce moje maturitní otázka? :-) ... to už je taky hafo let ... (proto mě už taky dostihly ty "dlouhé ruce" ... :-) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co čtyříctka? Tu mám podstatně blíž :-D Já jsem na tohle hodně citlivá, ladila jsem to s doktorkou hodně dlouho, aby mi to sedlo a ta zakřivení už by mělo zůstat. Mě by to ani tak nevadilo, ale občas někoho nepozdravím, pač nepoznám :-) Maturitní otázka? Co jsi studovala za obor? Zkus se kouknout do Diamond optic v Brně http://www.diamondoptic.cz/

      Vymazat
    2. No právě - po čtyřicítce začínají ty "dlouhé ruce" :-) A můžou se změnit i dioptrie na dálku (u mě i u Oldy to tak je). A můj obor? Budeš se divit, ale mám vystudovanou oční optiku :-) Bohužel jsem se jí nemohla potom věnovat. Ale je fakt, že dneska už optika není to co bývala. Když si vzpomenu, jak jsme štípali skla pěkně kleštičkama a pak brousili na brusech pěkně do tvaru obruby a ještě uhlídat ty osy atd., ruce rozmáčený ... ale byla to krásná práce :-) Dneska to šupnou do stroje a je to. Ta ruční práce se z toho vytratila ...

      Vymazat
    3. Tak to jsi mě fakt překvapila!

      Vymazat
    4. Dobrý den, díky za pěkný příspěvek, ráda chodím na tento blog :-) jen potvrzuji slova Šárky z vlastní zkušenosti, od 9té třídy jsem nosila brýle na dálku a bez nich neviděla skoro nic, nejhorší to bylo po třicítce, bez brýlí jen šmouhy... a po čtyřicítce jak když utne, vidím bez brýlí, čtu na dálku malé nápisy a brýle nosím jen ven, celé léto jsem prochodila bez nich, furt je někde zapomínám, jak je odkládám v místnosti. Hezký den a hodně pěkných příspěvků a fotek. Martina

      Vymazat
    5. Tak to se na tu svoji čtyřicítku těším ještě víc! :-) Martino, díky za návštěvu a krásný víkend.

      Vymazat
  5. Bari, krásné brýle .... i já patřím k "brejlovcům" ..... čočky nenosím, vadí mi v oku a dráždí mě ....asi citlivé oči .... moc se mi líbí výrazné brýle, ale mě moc nesluší, nosím skla na silonu s nenápadnou horní obroučkou .... ale nejraději bych je nenosila vůbec a šla na operaci .... i když mě mé okolí stále přesvědčuje, že mi brýle moc sluší a že už si mě bez nich neumí ani představit ....ale bojím se ... tak prozatím šetřím penízky a sbírám odvahu .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak jestli se rozhodneš, držím pěsti. Já bych si do oka asi sahat nenechala, nevím, nevím v to důvěru.

      Vymazat
  6. Bude to znít asi blbě, ale já vždycky chtěla nosit brýle, abych měla oči takhle krásně sofistikovaně orámované.
    Přišla móda falešných brýlí, ale všechny je dělají tak obrovské, že jsem si žádné nepořídila :)
    Moji rodiče vidí oba dost mizerně, takže mě to stejně jednou nejspíš i tak dostihne dostihne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda je, že vybrat menší brýle je problém, tohle jsou moje první větší :-) Např. Ray Ban dělá pěkné moc brýle a i menších tvarů. A neboj, pár let u PC a budeš je mít taky :-) Teda ne, že bych Ti to přála! Někdy je to opruz, třeba v zimě na lyžích :-)

      Vymazat
  7. já také nosím brýle,"teprve" třetím rokem, čočky ani neplánuji, zatím... na jednom oku mám tupozrakost, která se v dětství neodhalila, a na druhém oku mám teď necelou dioptrii, začalo mne to omezovat, tak jsem šla pro brýle. a nyní si např. řízení auta, sledovaní televize, pracování na PC či sledovat film v kině s titulky atd. nedovedu bez brýlí představit. nejdříve jsem si pořídila jemné brýle bez obrouček, ale ted od zimy mám také brýle jako doplněk- s černými obroučkami Ralph, a teď si v těch prvních přijdu fakt divně...také jsi vybrala hezký kousek, tak ať slouží co nejdéle bez újmy...
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, mám to stejně, za volant bez brýlí taky nesedám a kino bez brýlí si neužiju vůbec (teda v kině jsem dlouho nebyla, budu muset napravit). Číst už vůbec ne. Tak brejlovcům zdar! :-)

      Vymazat