neděle 23. června 2013

Herbal jungle

Už nějakou dobu tady pro Vás "suším" voňavý bylinkový příspěvek. Proběhla první sklizeň. Bylinky potřebovaly trochu zastřihnout, aby zakošatěly, takže mi doma krásně voní bylinková směs, kterou právě suším. Věřím, že ještě minimálně dvakrát budu sklízet.




Ze stávie, máty a limentky jsem připravila osvěžující drink, rukolu jsme přikusovali k výborné grilované rybě a  z bazalky, oregána, estragonu a saturejky suším bylinkovou směs třeba na pizzu. Ostatní zatím nechávám růst ...








 Čerstvě natrhaná rukola chutná báječně! Ještě přemýšlím nad výrobou nějakého bylinkového sirupu, máte někdo nějaký osvědčený tip na výrobu?



7 komentářů:

  1. Baru, hezké nedělní ráno. Máš krásnou bylinkovou zahrádku,voní k nám až domů .-). Sirup jsem dělala jen z bezu. Pa,měj se fajn!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, já znám také právě jen bezový, dělala jsem stejným způsobem mátový a meduňkový, ale chtěla jsem zkusit ještě nějaký jako na lžičku třeba proti nachlazení. Krásné letní dny.

      Vymazat
  2. Ahoj Baru, krásný příspěvek, bylinky máš krásné.Můžu se zeptat, jak bylinky sušíš? Díky. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. DObrý den, Baru, dělám podle Vás mátový a meduňkový. Takže na oplátku na vykašlávání tymiánový: 250ml vody svařit s 200g cukru až se rozpustí. Pak vroucí vypnout, nasypat sušený tymián - přikrýt a nechat luhovat do vychladnutí. Dávávám i 5čaj. lžiček denně - super místo Mucosolvanu apod. nebo na podobné problémy jitrocelový - vrstva jitrocel. listí, vrstva cukru a takto vrstvím až po víčko, nechám 3,4dny luhovat, vymačkat, vydrží v lednici i rok.
    Krásné léto plné voňavých bylinek, krásných zážitků a odpočinku.
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky moc! Ten tymiánový určitě udělám a jitrocel se sbírá kdy a jak? Tymiánový jsem vždycky kupovala v lékárně v bio kvalitě, ale proč si ho neudělat doma, že jo? Ještě přikoupím tymián a udělám. Ten tymián na sirup musí být usušený, nelze čerstvý? Taky přeji krásné léto přesně dle vašich představ.

      Vymazat
    2. Z jitrocele se sbírá listí. Myslím, že je to jak u všech bylinek - než rozkvete - pak jde síla do květu. A myslím, že tymián by šel i čerstvý. Já ho zatím dělala jen v zimě, takže jsem měla jen sušený, ale čerstvý - to bude určitě jiná sílá!!!
      Pěknou neděli.
      M.

      Vymazat