Ze stávie, máty a limentky jsem připravila osvěžující drink, rukolu jsme přikusovali k výborné grilované rybě a z bazalky, oregána, estragonu a saturejky suším bylinkovou směs třeba na pizzu. Ostatní zatím nechávám růst ...
Čerstvě natrhaná rukola chutná báječně! Ještě přemýšlím nad výrobou nějakého bylinkového sirupu, máte někdo nějaký osvědčený tip na výrobu?
Baru, hezké nedělní ráno. Máš krásnou bylinkovou zahrádku,voní k nám až domů .-). Sirup jsem dělala jen z bezu. Pa,měj se fajn!
OdpovědětVymazatMoni, já znám také právě jen bezový, dělala jsem stejným způsobem mátový a meduňkový, ale chtěla jsem zkusit ještě nějaký jako na lžičku třeba proti nachlazení. Krásné letní dny.
VymazatAhoj Baru, krásný příspěvek, bylinky máš krásné.Můžu se zeptat, jak bylinky sušíš? Díky. Jana
OdpovědětVymazatAhoj Jani, momnetálně na plechu. Děkuji!
VymazatDObrý den, Baru, dělám podle Vás mátový a meduňkový. Takže na oplátku na vykašlávání tymiánový: 250ml vody svařit s 200g cukru až se rozpustí. Pak vroucí vypnout, nasypat sušený tymián - přikrýt a nechat luhovat do vychladnutí. Dávávám i 5čaj. lžiček denně - super místo Mucosolvanu apod. nebo na podobné problémy jitrocelový - vrstva jitrocel. listí, vrstva cukru a takto vrstvím až po víčko, nechám 3,4dny luhovat, vymačkat, vydrží v lednici i rok.
OdpovědětVymazatKrásné léto plné voňavých bylinek, krásných zážitků a odpočinku.
Monika
Moni, díky moc! Ten tymiánový určitě udělám a jitrocel se sbírá kdy a jak? Tymiánový jsem vždycky kupovala v lékárně v bio kvalitě, ale proč si ho neudělat doma, že jo? Ještě přikoupím tymián a udělám. Ten tymián na sirup musí být usušený, nelze čerstvý? Taky přeji krásné léto přesně dle vašich představ.
VymazatZ jitrocele se sbírá listí. Myslím, že je to jak u všech bylinek - než rozkvete - pak jde síla do květu. A myslím, že tymián by šel i čerstvý. Já ho zatím dělala jen v zimě, takže jsem měla jen sušený, ale čerstvý - to bude určitě jiná sílá!!!
VymazatPěknou neděli.
M.