úterý 9. října 2018

Amsterdam III. - Eye a A'dam Lookout

Tohle si prostě zaslouží samostatný příspěvek. Blog píšu už sedm let a i když jsem prošla jistým vývojem, většina z vás ví, že kromě cestování a focení, miluju taky baráky. A pokud máte stejné vášně jako já, snad vás potěší tyto dvě moderní budovy, které stojí  na břehu řeky Ij místo přístavních skladišť. Budova Eye je sídlem Holandského filmového institutu a musea a svým tvarem má připomínat vesmírný koráb. Mně se tohle místo ale líbilo nejen z důvodu architektonických, ale i díky velmi příjemné atmosféře, která byla nejen v Oku, ale i v bývalém mrakodrapu firmy Shell, který rovněž prošel rekonstrukcí a který tvoří patu celé stavby. Nahoře je totiž vyhlídková restaurace a ještě výš potom vyhlídková terasa, na které je umístěna nejvyšší houpačka v Evropě. Je sto metrů nad zemí a čekací doba na zhoupnutí byla tak dlouhá, že jsme si raději daly večeři v restauraci a užívaly si parádní výhledy z A'dam Lookout, jak se tento bývalý mrakodrap Shell jmenuje. Pokud se rozhodnete vydat se sem a že to vřele doporučuju, rozhodně si rezervujte houpačku předem! Tady byl asi jediný okamžik, kdy jsem litovala, že s sebou nemám zrcadlovku s širokoúhlým objektivem a tak jsou fotky takový jaký jsou. 







Tohle je úplně jinej Amsterdam, než jste mohli vidět v minulém příspěvku. Teda až na ty kola.  Mimochodem přes řeku k věži se dostanete trajektem, který jezdí z druhé strany Station Amsterdam Centraal a je zdarma. Jezdí prakticky pořád dokola. 








Na žádný film jsme si sice nezašly, zato jsme si daly ve foyer alespoň kafe v příjemné kavárně, odkud máte příjemný výhled na řeku.






 




 Vypsanou architektonickou soutěž na tuto budovu vyhrála v roce 2005 vídeňská kancelář Delugan Meissl. No není to parádní barák? A až se dostatečně pokocháte, můžete vyšlápnout na horní terasu do A'dam Lookout.





Možná bych nejdříve doporučila houpačku a potom večeři či oběd, v opačném pořadí hrozí jisté riziko :-)





Návštěvou tohoto místa vlastně můžete zabít hned dvě mouchy jednou ranou, protože od A'dam Lookout odjíždějí autobusy do Zaanse Schansna na větrné mlýny. Ještě nejsem cestovatelka, zatím pořád turistka nebo možná tak někde napůl, takže jsme si s Bárou koupily organizovaný výlet i s průvodcem. Autobus nás zavezl až na místo a odtama bude poslední reportáž z Holandska.






Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat