neděle 7. října 2018

Amsterdam I.

Kdyby tam nebylo chladnější počasí, jistě by to bylo město, kde bych chtěla žít. Úplně nejvíc úžasný lidi a estetické vnímání na vysoké úrovni. O překrásné architektuře ani nemluvě. To je to, čím se mi Amsterdam zapsal pod kůži. A samozřejmě nezaměnitelná vůně marihuany. Jeden z letních výletů, na které moc ráda vzpomínám, protože mi prostě sedl do posledního puntíku. Poprvé jsem cestovala jazykově odkázaná sama na sebe a myslím, že to dopadlo dobře. Dneska si troufám říct, že bych byla schopná sbalit kufr a vycestovat sama. Což sice neznamená, že moje angličtina zaznamenala takový pokrok, ale už se nebojím mluvit a to je podle mě nejdůležitější. Vyjely jsme si s kamarádkou na pětidenní poznávačku. Nikde než v Praze jsme spolu přes noc nebyly a tak tam byla jistá zvědavost a malé napětí, jak to spolu dáme, protože jak známo, ženská stvoření jsou někdy komplikovaná. A kde jinde než na cestách se projeví to, co se projevit má? Nebudu vás napínat, dopadlo to výborně! Amsterdam budu muset rozdělit do více částí, jinak bych to tu zahltila fotkama. Hned po příletu jsme si udělaly procházku v té novější části města, kde jsme bydlely v příjemném hotelu The Student Hotel Amsterdam City. Normálně preferuju ubytování v soukromí bytu, ale jisté obavy, abych se domluvila jak potřebuju, tam opravdu byly. Proto hotel, pro začátek to bylo jednodušší. Ale byl moc fajn, krásnej design a dostupnost asi 4 zástávky metrem přímo do centra. Neměly jsme tam ani snídaně, abychom mohly po ránu zaplout do některé z kaváren, kde jsme si mohly vybrat podle svého gusta a chuti. Podvečerní Amsterdam a procházka kolem řeky Amstel. Zapadající slunce nám vykreslilo město v těch nejkrásnějších barvách a vůních, jaké jsme si mohly přát. Pro mě je to vždycky strašnej doják, většinou i zamáčknu slzu. Jsem totiž strašně ráda, že můžu cestovat. Někdy mám dokonce pocit, že jsem se pro to narodila :-) Prostě není čas ztrácet čas, život nepočká a krásnejch míst je velká spousta. A jak s oblibou říkám, je to velmi dobrá škola života. Takže pojďte kouknout, chcete-li, kde Bára s Bárou po Amstru trajdaly.




Moderní budovy, krabičky jak já říkám a západ slunce u řeky Amstel. Spousta houseboatů na řece, tam bych taky jednou chtěla zkusit bydlet. 



Neskutečná architektura! Ta obrovská okna a krásné prostředí uvnitř, pač jsem samozřejmě nakukovala, obrazy stěnách a  vkus všude kolem.




 





Amsterdam je samozřejmě i městem kol, o to vás určitě neošidím, ale přiznám se, že žádný další fotky ještě nemám hotový, tak pěkně postupně. Příští cesta bude do centra města, následovat bude plavba po kanálech a samozřejmě i výlet do Zaanse Schansna na větrné mlýny. A úplně samostatnou kapitolu musím věnovat dvěma moderním stavbám, které mě prostě učarovaly. Eye Amsterdam (filmové museum) a A'dam Lookout tower. 




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

3 komentáře:

  1. Amsterodam miluju a možná ještě o trochu víc Rotterdam, který je co by kamenem dohodil. Letos jsem si tm dopřála ubytování právě na hausbótu a bylo to naprosto úžasné. těším se i na další fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO tak to je paráda! Jak se takové ubytování na houseboatu shání?

      Vymazat
    2. našla jsem to přes booking.com :) úplnou náhodou. jmenovalo se to "rooms on water". Určitě doporučuju.

      Vymazat