středa 23. května 2018

Kdyby se každej staral sám o sebe ...

... bylo by o všechny postaráno! Má ještě smysl lidem na malým městě něco vysvětlovat? Nemá! Jo, chodím do kavárny, někdy i několikrát denně. Víme kam, že jo? No a co? A  kdo s tím má problém? Zase jenom lidi! Včera mě k sepsáního tohoto příspěvku inspirovala paní, se kterou se s železnou pravidelností v kavárně denně potkávám. Ano, můžu si dovolit sedět ve čtyři odpoledne s dítětem v kavárně u Aperolu a zmrzliny. Ovšem málokdo ví, že zatímco ostatní už budou večer spát nebo v lepším případě čumět na bednu, budu já zase sedět u počítače a dělat to, co se mi přes den nechtělo. Je to prostý, tu šanci má každý! Jděte do toho, výsledek je mnohdy značně nejistý, stejně jako příjmy. Nikdo nikoho nenutí sedět v kanclu nebo se denně hlásit na buzer place a 8,5 hodiny tam skákat jak někdo jinej píská. Nemusí to nikdo z nás, je to naše volba. Potom si můžete klidně sedět v kavárně a upíjet ve čtyři odpoledne Aperol. Jen nesmíte zapomenout zaplatit každej měsíc zdravotní a sociální a hlavně nepočítat s tím, že až budete mít rýmečku nebo budete nachlazení, že si můžete zůstat doma a hodit se marod. Teda můžete, ale "zadáčo ty káčo" nebo jen pokud si platíte tučné připojištění. A tak mohla bych pokračovat, ale přijde mi to zbytečný. Tak naviděnou, třeba v kavárně! :-)                    





Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. Jo jo, tohle nemá smysl nikomu vysvětlovat. Mě minule rozesmál dopravce, který mi přivezl židli. Prý se mám, že v 11 ráno jsem ještě v pyžamu! (Psala jsem v něm v noci do dvou a ráno od šesti.) Tak jsem jen pokývala hlavou, že se fakt mám. Ale já si to i myslím. Protože si dělám, co chci! A to je velká výhra.

    OdpovědětVymazat
  2. Vše má pro a proti, každý se může rozhodnout co mu více vyhovuje. Ale myslet si, že zaměstnanec se, kdykoli má rýmičku, hodí marod, je zcestné. Dokonce má, považte, nárok na placenou dovolenou, stravenky! To všechno za něho zřejmě platí jeho zaměstnavatel ze svého zisku, stejně tak sociální a zdravotní pojištění. Po započtení všech odvodů je zdanění mzdy zaměstnanců téměř 50% a samozřejmě na tyto náklady musí svému zaměstnavateli vydělat + na režii a zisk. A na rozdíl od většiny OSVČ zdaní každou vydělanou korunu.
    Ano, OSVČ mají, oproti zaměstnancům, spoustu dalších nevýhod a rizik, ale určitě to nejsou odvody a daně. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, to samozřejmě má. Nemám ani v nejmenším chuť se tu přít, kdo je na tom lépe a hádám, že by to ani nemělo smysl. Tento příspěvek měl vyznít malinko jinak než jste ho zřejmě pochopila Vy. A ano, byla jsem mnoho let zaměstnanec, naštěstí už nejsem a můžu svobodně dělat to, co mě naplňuje a baví. Mějte se krásně!

      Vymazat
  3. Dobrý den p.Báro,naprosto chápu vaše vyjádření,,,,jsou totiž lidé-hlavně ženy které se tímto vyloženě baví.Také ráda chodím na kávičku.Mám své oblíbené a navštěvuji je také téměř denně. A co mě zas rozhodilo v posledních dnech,je to že jsou ,,nevychované ,,matky které si pletou kavárny s dětským hřištěm.Moje známá vždy říká,,lituji lidi kteří mají tak nudný život,že musí řešit ten můj,, PŘEJI VÁM PĚKNÉ DNY A NENECHTE SI JE NIČÍM A NIKÝM KAZIT. Leona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc pěkný ... "Lituji lidi, kteří mají tak nudný život, že musí řešit ten můj." To si s dovolením musím poznačit! A přeju hodně pohodových káviček.

      Vymazat
  4. Moja milá, ľuďom sa nikdy nič nepáči. Ja ani nie som SZČO, som zamestnanec, no s trochu nezvyčajnou pracovnou dobou. A tak počúvam napr. od poštárky/ vy ste stále doma:), alebo zo i zo strany rodiny - ty nič nerobiiiis, keď máš voľno???( nie, oddychujem, denne nabeham tak15 km), ty si kupuješ take drahé topanky(nuž, keď pätna ostroha nedovolí iné ako mäkucke riekery). Raz to vysvetlím a - akoby hrach na stenu hádzal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se tu chechtám do monitoru. Já jsem to napsala spíš pro pobavení, než abych cokoliv řešila, mně se jen prostě chtělo sdílet. Vím, že v tom nejsem sama a všude chleba o dvou kůrkách. A topánky bych teda potřebovala taky :-)

      Vymazat
    2. Doprajte si. :)treba sa hyckat! Či už kávou, alebo topankami😉

      Vymazat
    3. A to já zase joo, dopřávám si pravidelně :-)

      Vymazat
  5. Milá Báro, chtěla jsem napsat, že mne příspěvek pobavil... ale to vlastně není pravda. Je mi smutno z toho, že se furt někdo stará, místo aby si hleděl svého. Prostě pracujete z kavárny a je vám tam dobře a co je komu do toho.... ale pozor, může být i hůř. Já se dostala do řečí, protože jsem do kavárny chodila na hodinu angličtiny a tak jsem se každý týden scházela s docela pohledným, vysokým černochem. Což naše maloměsto nemohlo vydýchat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zase pobavilo mě, ten pohledný černoch :-) Já se tam na angličtinu scházím s krásnou mladou a navíc zábavnou slečnou, tak snad z toho nebude poprask :-))) A příspěvek pobavit měl! Nesmutněte! Tomu se člověk musí umět zasmát. Holt malý město je jako vesnice. Spoustu krásných lekcí angličtiny přeju.

      Vymazat
  6. Jojo, tohle znám. Od příbuzenstva slyším, že mám pohodu, když vlastně nechodím do práce a jen si v tim svým aťasu něco občas šiju.... a kdyby věděli, že chodím denně na kafe!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Já, i když spokojený státní zaměstnanec, nechápu, že stále někdo nechápe :) Přeji Vám bystré oko a těším se na spoustu barevných fotografií z cest! Lucie

    OdpovědětVymazat