neděle 27. listopadu 2016

Meat Design Ostrava 2016

V pátek jsme s holkama designérkama vyrazily za designem do Ostravy. Přiznám se, že pro mě bylo  velkým lákadlem spojení prostředí Dolu Hlubina a designu. Ve Vítkovicích jsem byla loni v červnu a samozřejmě jako správný milovník industriálu, jsem byla okamžitě tou masou železa okouzlena. Celou akci jsme pojaly velmi pohodově, žádná honba za designem, ono tam vlastně nic tak nového nebylo, ale chtěla jsem navštívit svoje oblíbené tvůrce a hlavně se pokochat tím prostorem, který je opravdu jedinečný. Ale našlo se tam i pár vystavovatelů, kteří mě opravdu zaujali, ale k těm se ještě vrátím. 


 


Lea Fousková a Jana Boháčková. O nich už jste tu četli asi dost, tak tady jsou holky naživo.



První zastávka byla samozřejmě u Čerstvých bobů, kde jsme si vychutnaly výbornou kávu a hurá za designem. Ale já trochu přeskočím a začnu od konce, protože co mě nejvíc zaujalo na celé akci, byla instalace v horním sále strojovny s názvem Houbaření, kde jsem obdivovala nejen instalaci samotnou, ale samozřejmě mého oblíbence Maxima Velčovského a další jména českého designu. Tohle se fakt povedlo! Za konceptem stojí Roman Šedina a Karolína Skórková. Krásná práce!











 Jako celek naprosto dokonalá souhra. Duch industriálu zachován a navíc umocněn kousky Maxima Velčovského, vázami Milana Pekaře či překrásným sklem Studia Dechem (Michaela Tomišková a Jakub Jandourek).


Velkoformátová instalace Evy Basl. Státní vlajka ztvárněná v ruzných materiálech a strukturách. Ale zpět na začátek a hurá na nákupy. Byl to malinko nápor na peněženku, ale myslím, že jsem to ustála docela dobře.





Obdivovaly jsme nábytek polské výroby phormy.com. Pro mě doposud neznámá značka a musím říct, že opravdu zaujala. Ne všechno polské je totiž špatné a tohle byly kousky, které bych si klidně domů dala, kdyby bylo kam. Ale jednou bude, já se dočkám a potom z našeho malého 3+kk bude krásný velký byt o více než sto metrech čtverečních a bude plný krásných kousků a uměleckých předmětů. Lejko, ukládej inspiraci, budeš ho navrhovat ty! A jedeme dál! Držte si peneženky :-)






Tauer Habitat, firma zabývající se výrobou atypického nábytku. My ale nekupovaly nábytek, ale krásná dubová prkénka. A nejen to, že Jani?  Kovová aromka, kterou vidíte na první fotce se mi taky líbila, ale odolala jsem. Aspoň této jo :-)





Další zastávkou Studio LLEV (Eva a Marcel Mochalovi). Tady jsem si pořídila akorát selfíčko, protože překrásné břidlicové podložky na mýdlo by se do naší koupelny bohužel nehodily. Tato reportáž pro mě bude takovým katalogem toho, na co nechci zapomenout, až budu jednou zařizovat nové bydlení.






A další, pro mě velké překvapení - Ververdesign. Překvapil, zaujal, nadchnul nejen svým variabilním nábytkem. Jednoduše vás omrzí motiv na dvířkách, tak si ho vyměníte! Krásnou komodu ani zrcadlo s motivem plástve jsem si sice zatím nekoupila, ale polštář ano. Komodu dokoupím později :-) Ververdesign nabízí i bytové doplňky v podobě sítotiskových prostírek a polštářů. Polštář včelí plástev už mám na sedačce, protože polštáře jsou další mojí slabinou. No a Lejka neodolala prostírkám s motivem kamenů. Vše vychytáno do posledního detailu. Ververdesign má u mě 1 s *. Jednoduchost, kvalita a originalita.






A další pecka! Design Fabrika. Takový stoleček by byl velmi originálním solitérem do bytu. O této značce už jsem slyšela, přesto jsem ji viděla poprvé naživo až tady. A nezklamala! Kolekce autorského nábytku BINS je prostě úžasná. 




Ty prostory! A už stoupáme do horního patra, kde vystavuje všem známá parta - Ema Mamisu, By Myyna, Zahrada na niti, Soňa Malinová, Andrea Tachezy, Hey Wolf, Papelote, Papidu, Fugoto a spousta dalších, které není třeba představovat, tam je třeba nakupovat! 





Ema Mamisu se nedá navštívit bez toho, aniž by si člověk něco koupil. U mě vyhrály mačkané talířky na prostředním fotu. A samozřejmě By Myyna, tam jsem nenakupovala, ale už jen vyzvedávala :-) Hrníček s liškou, který malovala pro Ema Mamisu už mám, tak jsem ho doplnila ještě talířkem. Celá sada je víc než překrásná. Ilustrované kufříky ve spolupráci s Pikle z pytle jsou okouzlující. Ale doporučuji i vánoční přání a dárkové kartičky, ty už mám poctivě uschovány ve skříni nějaký ten pátek.


 

Lenka Hrubá alias Zahrada na niti. Existuje snad ještě někdo, kdo nezná její kokedamy a tillandsie v baňkách z foukaného skla? Já je miluju už dávno. Potřebovala jsem dokoupit právě tillandsie, které stále podléhají mojí péči, ale já to nevzdávám!


 


Designérská dílna Fugoto a jejich hravá kolekce dřevěných doplňků Eggx. Nejvtipnější! Taky na seznamu must have. Ten Ježíšek to má se mnou strašně jednoduchý! Nebo by aspoň mít mohl :-)




Papidu. Voňavý recyklovaný papír a textil, zápisníky a bločky z papírových odřezků.





Keramika Malina a návštěva u Soni Malinové. Aspoň potřást pravicí a dokoupit svíčku, ze které mi potom zůstane konvička na mléko ke stávající sadě hrnků, kterých už taky pár mám :-)




 Další zastávka Andrea Tachezy a Soffa. Ó to byl krásný den a v podstatě nastartoval moji plánovanou šňůru kulturních akcí, které chci v nadcházejícím  prosinci stihnout. Letos mám totiž v plánu místo adventních trhů vymetat galerie a výstavy a vyhnout se tak davům na vánočních trzích. O jedné takové bude i další reportáž, protože tam jsem vytáhla rodinku v neděli odpoledne, aby jim to nebylo líto, že té kultury mají málo.



Co na záběr? Omlouvám se všem, které jsem tu nezmínila, protože zajímavých prodejců tam byla opravdu spousta, ale někdy jsem se nechala unést a ani vše nestíhala fotit. Krásná akce v ještě krásnějším prostředí a ve společnosti příjemných lidí. Takový byl pro mě Meat Design Ostrava 2016. 

Krásný adventní večer a příjemný začátek nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

20 komentářů:

  1. Díky za skvělou reportáž, aspoň jsem mohla nakouknout, když už jsem tam nemohla být.

    OdpovědětVymazat
  2. Těšila jsem se až uvidím Tvé fotky z této akce :-) Bylo tam skvěle. Hezký večer D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo byla, ve čtvrtek :-) Chtěla jsem zajít ještě v sobotu, ale už to nešlo. Moc se mi tam líbilo - atmosféra, lidi, vše bylo super. Měj se hezky D.

      Vymazat
    2. Tak to jsme se jen o den minuly. Tak třeba příště dáme kávičku, což?

      Vymazat
  3. Bola som 150 km od Ostravy, ale zial nebolo casu tam ist, aj ked som manzela ukecavala, ale naozaj to neslo. Tak aspon takto to vidim, perfektna reportaz, ale na zivo je to na živo. Prijemný pracovný týždeň prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu! Tak příští rok :-) Děkuju a pěkné dny.

      Vymazat
  4. Bylo to celé moc fajn, komorní atmosféra, milí lidé. Ve srovnání s Design Blokem osobnější, menší a za mě lepší. Sem pojedu příští rok zase moc ráda. Design Bloku ponechám delší odstup :-) A samozřejmě ten ostravský industriál má svoje veliké kouzlo, ta mlha do toho, listopad...všechno to pěkně sedlo. Kafe skvělé, prima posádka auta :-) A na ten velký byt se těším a sbírám, sbírám inspiraci. Těší mě Tvá důvěra. Hezké dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem si to moc užila. Příští rok se budu zase těšit!

      Vymazat
  5. Báro, to je super report! Výborně jste vystihla atmosféru a z fotek čiší pohoda. Je vidět, že jste si to užily:) Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Užily jsme si to náramně, celé to bylo komorní a velmi pohodové.

      Vymazat
  6. Baru, úžasná reportáž, za kterou moc děkuji! Bohužel mi to letos nevyšlo, tak jsme mohl nahlédnout alespoň prostřednictvím tvého blogu. Děkuji! Petra

    OdpovědětVymazat