pátek 26. června 2015

Dolní oblast Vítkovice

Jestli milujete industriál stejně jako já, tady budete v sedmém nebi. Vítkovice mě dostaly. Chystala jsem na jejich návštěvu dlouho a i když jsem dřív jezdila do Ostravy pracovně, vždycky jsem jen zamáčkla slzu, když jsem chvátala kolem. Tentokrát jsem nechvátala a zarezervovala jsem si prohlídku vysoké pece s návštěvou Bolt Tower Cafe, odkud byl ten nejlepší industriální výhled. A taky nejdražší kafe v Ostravě, ale s tím se tak nějak počítalo. Zřejmě jsme měly s kamarádkou štěstí na průvodce, protože ten náš byl naprosto úžasný. Protože ve Vítkovicích více než dvacet pracoval, přidal i vesele neveselé historky z natáčení. Docela by mě zajímalo, jaký to musel být hukot, když Vítkovice jely na plné obrátky. Ani si to nedovedu představit. A ten, kdo vymyslel udělat z Vítkovic skanzen, měl teda úžasnej nápad. Nebudu nic předstírat, kam se hrabou hrady a zámky, tohle byla prostě industriální pecka a obávám se, že už ji nic jen tak nepřekoná. Díky Vítkovicím jsem ochotná Ostravě odpustit teplý víno i neochotu, se kterou jsme se setkaly. Prostě Vítkovice forever.


















Po ochoze můžete sejít několik pater. Pokud se vám tedy nemotá hlava. A pokud ano, dá se použít výtah. Následuje pár obrázků z kavárny. Malá, útulná a nejkrásnější industriální výhledy od kávy.


Odrazy a zrcadlení mám ve fotografii moc ráda. 





A vám všem přeju krásný víkend a vlastně i celé léto, protože my dnes slavíme vysvědčení a začátek prázdnin!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Úžasný fotky a krásný místo plný železa :-). Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuju. Železa je tu opravdu hodně :-) SNad nejvíc pohromadě, co jsem viděla. A mají tam i Svět techniky, ten by se klukům určitě líbil.

      Vymazat
  2. Ja som to zažila u nás v Brezne...Inne som to už písala...prechádzali sme medzi dvoma kopčekmi, úzkym údolím, kotlinou...nad hlavami tieto hrdzavé konštrukcie, nosníky, žeriavy....vedľa industriálne hangáre...nekonečné pásy na posúvanie a šrot....ja som prežívala také blaho, zvláštny pocit...domčeky roztrúsené po úpätí kopcov okolo...skanzen !
    Hovorím Milanovi, toto je naše miesto, pracovala by som tu pri páse v montékach...a ty tiež.....Milove veľké áááno sa ozvalo.....nechápala som, kde sa v tej únave, v tomto surovom prostredí, vo mne uvolnila tá radosť a blaho, úľava....Inna povedala, že Vítkovice a Brezno projektovali tí istí....priala by som si aby tieto slovenské Vítkovice v zápalkovej škatuľke....tak to vyzeralo....niekto zachoval....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó jak já ti rozumím. A jsem strašně ráda, že někdo chápe mě! Zvláštní pocit blaha, to jsi napsala přesně! Já prostě tyhle syrové záležitosti můžu, nejen fotky, ale i prostředí a tak všechno mám ráda původní, syrové a nevyumělkované. Na tu Innu musím kouknout, ale odkaz, co jsi mi dala minule, nefungoval.

      Vymazat
    2. Luckieliving.blog....ju mám na ľavej lište ,v tých okienkach... bude sa ti u nej páčiť :-).....

      Vymazat
    3. Já jsme ve verzi pro mobil, tak to teď nevidím. Kouknu večer, děkuju!

      Vymazat
  3. Taky mě uchvacují. Jezdíme tam často v Havířově má manža rodiče a v Ostravě mám sestru, ale tady jsem ještě nebyla :( ..ostuda. Hold když jedeme na ty návštěvy tak moc času nezbývá. Budou nové fotečky na prodej?
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, já se tam chystala víc než dva roky. Jestli myslíš fotky z Vítkovic, tak zatím nemám v plánu. Kdyby se ti nějaká líbila, tak klidně napiš.

      Vymazat
  4. Krásné, ale ta výška!!! Ani ta kávička by mě nenalákala....
    Moc hezké fotky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, aspoň jsem opět překonala sama sebe :-) Navíc nahoru se jede skipem a dolů po svých. Děkuju!

      Vymazat
  5. Tam hrozně chci už pěkně dlouho! A moji drazí to vůbec nechápou... "Co se ti na tom jako líbí???" :D Vůbec nevědí, která bije! :)

    OdpovědětVymazat