čtvrtek 13. října 2016

Park Güell

Zabalená do vlněného svetru, který jsem si včera pořídila (klik na instagram), vzpomínám na teplé sluneční paprsky Španělska. No, ale člověk by si měl na všem najít něco pěkného, takže když neprší, je podzim celkem fajn. Baví mě na něm právě ty vlněné svetry, šály a  horké čaje či něco ostřejšího na zahřátí. A tak jsem udělala další kousek fotek z Barcelony - park Güell. I když popravdě napsáno, dneska ráno jsem byla tak bez nálady a otrávená, že jsem si říkala, že ten zbytek fotek si nechám jen sama pro sebe. Jenže na druhou stranu si myslím, že se člověk nesmí nechat otrávit těmi, co některé věci nedokážou rozdýchat. Miluju cestování stejně jako focení a příspěvky sem nedávám proto, abych někoho naštvala či provokovala, ale naopak inspirovala, chystá-li se třeba danou destinaci navštívit nebo prostě jen rád cestuje. Prosím Vás, koho to prudí, ať sem nechodí.


  






Tady jsme s Evuš začínaly naše putování po stopách geniálního Gaudího, ale dle mého názoru, je park Güell jen slabší odvar jeho celého díla. Ovšem vynechat ho, je zcela nemožné! Určitě stojí za návštěvu, i když koncentrace lidí byla poměrně velká. Opět doporučím zakoupit si vstupenky předem. Část parku se dá projít i bez vstupného, ale to se nedostanete do té hlavní a nejkrásnější části. Vybudování parku si u Gaudího objednal hrabě Güell a původně to mělo být zahradní město. Tento záměr sice nevyšel, ale i tak je to nádherné místo plné zeleně, bylinek a květin. Na první fotce vidíte dvě hlavní budovy, které vypadají fakt jako z pohádky. Věžičky, oblouky, mozaika a barvy. Prostě Gaudí. Prohlídku parku můžete pokračovat po krásném schodišti, kde nemůžete přehlídnout jeden ze symbolů Barcelony - ještěrku. Ovšem moc nepočítejte s tím, že se Vám ji podaří vyfotit bez dalších turistů.





Toto krásné schodiště Vás zavede do úchvatného sálu Sto sloupů, odkud se můžete zase zpětně kouknout na tu krásu pod Vámi.



 

Až se dostatečně pokocháte, můžete pokračovat parkem na horní plošinu, odkud je krásný výhled na město i moře. My měly dopoledne pod mrakem, takže moře tak vidět nebylo, ale to nám moc nevadilo, když jsme bydlely přímo u něj. V parku je rovněž Gaudího muzeum - domek, kde sám architekt nějakou dobu žil, ale my se rozhodly courat raději parkem.












Je prostě úchvatný! Pokud nebudete spěchat, dá se tu strávit půl dne, ani nevíte jak. My toho měly v plánu ale víc, takže jsme se tu zdržely 2,5 hodiny. Vstup do parku je navíc limitovaný počtem osob, takže se Vám může klidně stát, že i když přijdete brzy ráno, lístky budou třeba až na odpoledne. Šly jsme na 10:30 a v 10 hod. už prodávaly vstupenky na 14:30. Tak si to v případě návštěvy pohlídejte. 


 



A ještě posledních pár zákoutí a hurá na bulvár La Rambla - hlavní turistickou ulici, kde se zastavíme na věhlasném tržišti Mercat de la Boqueria se spoustou výtečného jídla! Těšíte se? Jejich úžasné jídlo mi docela chybí. Olivy, lokální ovčí sýr a katalánské klobásky. O mořských plodech nemluvně. O tom ale zase příště :-)


Mějte prima den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Krása, krása....splnila Barcelona Tvoje očekávání?
    Baru, ta fotka s těma sloupama je parádní. Jen to kazí ten člověk vzadu...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, neměla jsem očekávání žádné. Letěla jsem úplně vyřízená a vyčerpaná. A líbila se mi tuze moc, víc než Řím. K slzám jsem se dojímala na každým kroku :-))) Vyfotit tam fotku bez lidí je nadlidský výkon, i na tuto jsem čekala, ale spíš proto, aby tam ten človíček byl jeden. Ale ještě chceš, tak ho vyretušuju :-)))

      Vymazat
  2. Báro, fotky jsou úžasné. Skutečnost musela být ještě lepší. Inspirace je to výborná a až se jednou budu do Barcelony chystat, určitě se k Vašemu blogu vrátím a řádně nastuduju. Pěkný podzim. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, děkuju! Já se tam vrátím, až bude dostavěná Sagrada Família, ale možná i dřív :-)

      Vymazat
  3. No, to je úžasné .. nikdy jsem tam nebyla, tak jsem aspoň nakoukla... Gaudí se mi moc líbí .. krásné fotky jste pořídila ... díky za sdílení !
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Park Guel miluju, tak aspoň znovu virtuálně jsem se pokochala

    OdpovědětVymazat