pondělí 10. října 2016

Jak to teda vlastně je?

Dlouhou dobu jsme přemýšlela, jestli opět pokračovat  v tom, co mě nejvíc baví, i když mě to neuživí. Tedy fotit to, co chci já, ne to, co po mě chtějí jiní. Co si budeme namlouvat, ne vždycky člověk fotí to, s čím vnitřně souzní a mě tahle stránka věci prostě chybí. Chybí mi to tolik, že jsem se rozhodla, že budu pokračovat tam, kde jsem před nějakou dobou skončila a konečně si budu bez výčitek svědomí užívat všech krás a možností, které mi život laskavě nabízí.  Osobně si nemyslím, že fotograf je umělec, i když spousta lidí to tak vnímá. Myslím, že fotograf dokáže zachytit čas, myšlenku, postoj či náladu a taky může vidět to, co ostatní jinak nevidí. Jen konzervuje to, co nám život přinásí. Každý vyniká v jiném tématu a já se prostě cítím dobře v tomto. Architektura a interiéry jsou mojí srdeční záležitostí a vzhledem k roustoucí poptávce designérů věřím, že si to časem všechno sedne tak, jak opravdu má. Konec filozofování. Tři nové fotografie najdete k prodeji v eshopu na Fleru. Sérii jsem nazvala Basílica de la Sagrada Família (Barcelona, 2016) a postupně přibudou další.





Krásný začátek týdne!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Všetky palce hore!!!
    Moc sa teším:-))))

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, určitě dělej to, co tě baví. To co není podle nás bere hodně energie. A jak píšeš, užívat si bez výčitek, co život laskavě nabízí, taky to tak dělám :-) Hezký den D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě focení baví pořád stejně, jen ty objekty vnímám jinak. Jeden fotograf mi jednou řekl, že i to, co vypadá "nevyfotitelné" a s čím vnitřně nesouzním, musím odfotit jako profík. Ale mě to prostě nejde. Odfotím to sice jak nejlíp dovedu, ale vnitřně mě to děsně štve a rozbíjí mě to. A to chci změnit. Dřív jsem měla pocit, že musím, ale teď už ho nemám. Děkuju!

      Vymazat
    2. Ano, každý má vlastní cestu a je třeba se držet té své bez ohledu na názor našich vzorů. Ty jsi Ty a jsi jedinečná. Já to i po těch osmi letech taky pořád řeším a už nevezmu kde co. Když mě nutí k něčemu, s čím nesouzním, nedokážu odvést ten očekávaný profesionální výkon. Tedy takový, abych byla i já spokojená a vnitřně naplněná, a to člověka ubíjí, bez ohledu na to, že klienti jsou z interiéru nadšeni. Je to věčné dilema tvořivých lidí, kteří dělají na zakázku. A my přece potřebujeme ty pozitivní zdroje, ty, co nás budou dobíjet, abychom mohli dále tvořit, inspirovat se. Jinak hrozí vyhoření. Proto je potřeba si čas od času udělat revizi, aby to, co děláme, odpovídalo naší potřebě v té chvíli. Držím pěsti.

      Vymazat
    3. Naprosto souhlasím. Já se o tu revizi nedávno pokusila a tohle je výsledek. Teď to prostě cítím takto bez ohledu na to, co si o tom myslí okolí. Děkuju a těším se na pátek!

      Vymazat
  3. Umělec je ten, kdo uvažuje jako vy. Neuspokojuje ho pouhé vydělávání peněz, ale potřebuje se zabývat tím, co nosí v duši (vzletně řečeno). Jakmile je mu to z jakýchkoli důvodů znemožněno, trpí. Zdravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste to tak krásně napsala! Jen jsem netušila, že po třech letech práce se vrátím vlastně na samý začátek cesty :-)Díky moc a taky zdravím!

      Vymazat
  4. Život utíká příliš rychle, aby jsme plýtvaly jeho čas,proto co nejrychleji jdi za tím co tě naplnuje! Pokaždé jsem,jak jen to šlo udělala a nelituji!!!
    Krásné podzimní dny a foto:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Máte-li mecenáše nebo sponzora, co uživí Vás a Vaše děti, není proč váhat. Myslím, že málokdo má to štěstí, aby dělal pouze to, co ho skutečně baví a dokázal se uživit, cestovat a užívat si života…. A nelze zapomínat na ty, co mají problém (ať je to jakýkoliv důvod) sebe a své děti uživit, platit si za střechu nad hlavou apod.. Je důležité si vážit toho, co člověk v dané chvíli má….zítra může být vše jinak. Tedy, trochu pokory....
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Evo, máte pravdu, zítra může být všechno jinak. Ovšem nikomu nic zadarmo do klína jen tak nespadne. Všechno má i svoje stinné stránky a každý "požitek nebo privilegium" je vykoupeno něčím jiným. Ale o tom tu psát nechci.

      Vymazat