úterý 19. července 2016

Sarma

Balkánská kuchyně je úžasná! A zdaleka není jen o mase, i když to tu hraje prim. Převážně jehněčí, toho jsem si užila hojně. Ale taky ryby, výborná zelenina, ať už syrová nebo pečená a luštěniny. O ovoci, které chutná jako ovoce, asi psát nemusím. Co jsem si ale zamilovala, je sarma - plněné zelné závitky. Každá země ji dělá malinko jinak. Srbská kuchyně přidává slaninu, bulharská ji podlévá jíškou a makedonská zase rajčatovou šťávou. A protože jsem si přivezla kromě spousty koření, bylinek, olivového oleje a marmelád taky keramický hrnec, musela jsem Sarmu hned vyzkoušet. V těchto keramických nádobách dostanete v Makedonii naservírováno téměř všechno. Od malých, po velké a taky kotlíky, ve kterých servírují snové jehněčí maso dušené se zeleninou. Ach! A tak to byl první jasný suvenýr. V Albánii jsem si k tomu přikoupila pořádnou hand made vařečku z olivového dřeva a hurá do toho. Co se týká vaření, mám syndrom vyhoření. Dřív mě to hodně bavilo, vymýšlela jsem vlastní recepty, spoustu jídel mám i nafoceno. Po letech mně ale došla inspirace a stala se z toho rutina. Až teď, v Makedonii, se mi opět vrátila chuť do vaření. Makedonská kuchyně je nepopsatelná. Tak lahodná a skvěle připravená jídla jsem snad (vlatně určitě) ještě nejedla! Konec řečí, jdeme na tu sarmu! I když co si budeme povídat, ta moje má do makedonské ještě daleko. Ještě musím hodně trénovat, aby to bylo dle mých představ. Recept jsem tak nějak poskládala z dostupných zdrojů, ale chystám se napsat paní Anně z Ohridu, jestli by mi neposlala recept na tu pravou nejpravější ze všech :-)




CO BUDEME POTŘEBOVAT?

zelné listy (kupte raději větší hlávku),
ocet, 
sůl.

Náplň:
1 velká cibule,
olivový olej,
600 g mleté maso (půl hovězí, půl vepřové),  
sůl, 
čerstvě umletý pepř, 
sladká paprika mletá, 
a 150 g rýže.

Dále:
snítek kopru, 
rajčatová šťáva na zalití. 




A ten kopr určitě nevynechejte, dodá tomu takovou příjemnou vůni!


JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
No tedy jak se uvádí, že je to jednoduché jídlo, tak podle mě moc není. Resp. to balení musím ještě vychytat.  Hlávku zelí rozkrojíme a rozebereme na jednotlivé listy. Opatrně, aby nepopraskaly. Potom je dáme do vroucí vody s trochou soli a octa. Já je vařila 10 minut, ale myslím, že to už je docela dost. Byly zbytečně moc měkké a při balení se mi malinko rozpadaly. Necháme je vychladnou a mezitím si připravíme masovou náplň. Na olivovém oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, okořeníme mletým pepřem, paprikou a osolíme. Orestujeme a přidáme propranou (nevařenou) rýži. Promícháme, ještě chvíli restujeme a nakonec plníme. To je na tom asi to nejtěžší! Listy si na jedné straně, kde byl košťál seřízněte, případně košťál odřízněte, pokud je tvrdý. Dávala jsem tak půl hrsti připravené směsi, dala na list a ten jsem zprava pěkně ohnula. Potom už jsme smotala a protože jsem měla malou hlávku, nezbylo mi moc materiálu na dobalení listu. No nevadí, příště. Závitky skládejte pěkně nahusto vedle sebe do zapékací mísy. Až ji máte plnou a fakt namačkanou, podlijte malinko vodou a zalijte rajčatovou šťávou. Nejdříve tak 250 ml, potom ještě v průběhu pečení znovu podlijme stejným množstvím rajčatové šťávy. Peče se cca 50-60 minut. 





Na fotce názorně vidíte, že ty závitky nejsou příliš pěkné, ale podruhé už to snad bude lepší. Podává se s pečivem, ovšem to, co k tomu rozpékali v Makedonii, tady asi neseženu. A někde se k tomu dávala ještě zakysaná smetana. Lahoda největší! A pokud někdo z Vás sarmu dělá a má nějaké fígle, postřehy a rady, sem s nimi! Ráda se přiučím. Tak to bylo zatím moje první makedonské jídlo, ale určitě ne poslední. Jen co seženu jehněčí masíčko, pustím se do dalšího vaření. Makedonie mě uchvátila nejen jídlem. Příště se můžete těšit na první zastávku ve Skopje, ale protože mám opravdu hodně fotek, chvíli mi potrvá, než je upravím, protože musím taky pracovat :-)

Mějte krásný den a dobrou chuť!

PS: prostírky k zakoupení tady.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Baru, mas to uzasny:-), vypada to lakave, fotky jsou nadherne, no a mne by nedalo nevyzvednout i to nadherne prkynko:-). Krasny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, děkuju. No on jeden z důvodů, proč taky už moc nevkládám recepty je ten, že je to časově náročné. Co si budeme povídat, uvařit je věc jedna, ale přivést to do podoby, aby to nějak vypadalo a dalo se publikovat, je věc druhá a zabere to spoustu času. Ale tak teď jsem si přivezla i dostatek energie, tak snad mi to chvíli vydrží.

      PRKÝNKO - to je dlouhá kapitola. Výrobců prkýnek je poslední dobou jako much, dělají je všichni a já jsem dlouhou dobu vybírala a přemýšlela. Velmi se mi líbí prkýnka od Matěje Hořáka (Matujej), jsou opravdu precizní a top, ale nakonec mě uchvátilo olivové dřevo, které on pokud vím, nemá a když jsem si v Albánii kupovala tu velkou vařečku, moc mě mrzelo, že jsem si nevzala i to prkýnko. A tak jsem si je objednala ještě na dovolené a po příjezdu na mě čekalo doma :-) Je to tohle https://www.olivove.cz/prkenko-32x19x1-5-cm a celou jejich nabídku najdeš tu https://www.olivove.cz/kuchynska-prkenka#pageNumber=1&section=vs-AjaxFilterPart

      Vymazat
    2. Hmmm, tak to jsou hodne zajimava prkenka, hlavne kresbou, dekuji za odkaz i komentare u me:-). A at nacerpana energie vydrzi co nejdele. M.

      Vymazat
    3. Ano, jsou a jsou i krásně zpracovaná. Blogy jsem zanedbávala, snad bude teď času víc :-)

      Vymazat
  2. Baru,
    díky moc za nový recept z dovolené, který vůbec neznám a určitě ráda vyzkouším !
    Ale v mém podání bez kopru, protože ten asi jediný nedám ani v nakládačkách ;-)
    A všeobecně focení jídla mi přijde z hlediska zdokumentování jako jedno z nejtěžších !
    Díky moc za sdílení z dovolené :-)
    Není nad osobní zážitky!
    Ty by jsi z fleku mohla psát turistického průvodce !
    I když se do těch míst asi nikdy nepodívám , s tebou jako bych tam byla!
    P.S. My letos jen výletujeme, v neděli poprvé v životě Svitavy.
    Hned jsem si vyhledala tvůj příspěvek z minulého roku.
    Muzeum - vlačky, pračky, Schindlerův seznam,park,čajovna...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo! Já kopr miluju, ale bude to dobrý i bez něj :-))) A máš pravdu. Jídlo je jednou z nejnáročnějších disciplín. A zdaleka tu nejde jen o styling. Všude jinde ty technické nedostatky lze přehlédnout, ale u jídla ne. Navíc by fotka jídla měla vyvolat pocit sbíhajících se slin na jazyku :-)))

      Píšu to velmi stručně, protože si myslím, že nikoho nebaví číst sáhodlouhé příspěvky, ale kdyby někdo chtěl, ráda poskytnu podrobnější info. Já tyhle země miluju pro jejich opravdovost. Žádná pozlátka a načančání, ale reální život a mnohdy fakt tvrdý. Já naopak doufám, že se podívám podrobněji do Albánie, kterou jsme vzali jen letem světem, taky máme na seznamu Bosnu a Hercegovinu, ale ve hře jsu i jiná místa, která nás lakají. Třeba Portugalsko. Uvidíme, jak se to příští rok poskládá a kam vyrazíme.

      Jsem ráda, že příspěvky poslouží jako inspirace na výlet, dokonce my letos jedna paní psala, že podle nás jeli Černou Horu, což je pecka, proto to dělám! A výlety jsou super. Je to sice kratší, ale za to nenáročné. A když jich poskládáš víc, máš hned dovolenou. Tak nezapomeň poslat foto!

      Děkuju akrásný den.

      Vymazat
  3. Vyzkoušeno!
    Jen se zaprášilo. Zkusila jsem dát černou rýži, která má oříškovou chuť, jen se trochu déle dělá.
    Bála jsem se nechat listy déle, tak jsem je nechala spíš méně a byly tvrdší. Příště snad najdu střed.
    I tak jsme si moc pochutnali.

    Jinak jsem za recept moc ráda, někdy mám pocit, že děláme furt to samé dokola :)
    Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super! Taky ty listy ještě nemám vychytané, ale někdo na instagamu mi radil, že v Praze je obchod, kde se dá přímo koupit vakuovaná naložená hlávka zelí, ze které se to v originále dělá.

      Vymazat
    2. Zrovna to peču, manžel je Albánec, takže je miluje, ale to balení je katastrofa, nešlo to, všude to lezlo, vypadá to nic moc. Báro nevíte kde přesně se to zelí v Praze prodává? My bychom si ho normálně sami naložili do sudů, ale bydlíme v paneláku a smrdělo by to tady a lidi by nás hnali :D

      Vymazat
    3. Nevím, kde přesně, zkuste zadat do google.cz Manžel mi teď přivezl přímo ze Srbska tři naložené hlávky a to je teda veliká paráda to balit. Jde to úplně samo.

      Vymazat