pondělí 31. srpna 2015

Vila Löw - Beer

Další ze čtyř vil, které jsou v Brně přístupné veřejnosti. Zase tak odlišná, s jiným a přesto podobným příběhem. Jedná se o secesní vilu, kterou původně navrhl pro textilního podnikatele Moritze Fuhrmanna architekt Alexandr Neumann. Po Fuhrmannově smrti v srpnu 1913 byla vila prodána textilnímu podnikateli Alfredu Löw-Beerovi, významnému průmyslníkovi, který pocházel z Boskovic. Se svojí ženou Marianou měl tři děti - Maxe, Gretu a Hanse. Alfred nechal vilu ve 30. letech částečně zrekonstruovat, především schodiště a halu, kde se můžete setkat se dvěmi druhy použitého dřeva. To tmavé ve spodní části haly bylo to nové, v moderním stylu. Při rekonstrukci nyní však narazili na to, že pod tmavým dřevem je původní světlé dřevo a tak bylo zachováno, aby byla vidět ta původní podoba vstupní haly. V roce 1940 byla vila zabavena gestapem. Ještě rok před zabavením téměř celá rodina uprchla před okupací do Velké Británie. Ovšem Alfred ještě zůstal v Československu, aby se pokusil zachránit rodinný majetek. Podle dohadů si nechal udělat falešné doklady a pod falešnou identitou byl nalezen mrtvý ve Stříbře na Tachovsku. Jeho totožnost byla ale odhalena a ostatky převezeny na židovský hřbitov do Brna. O navrácení jejich majetku ani po devadesátých letech nebylo zažádáno, protože děti už nežily a další potomci prý žijí v USA. Pohnutý a smutný osud židovské rodiny jako vždy. A milovníci vily Tugendhat vědí o jisté spojitosti mezi těmito vilami. Pan Alfred totiž věnoval svojí dceři Gretě pozemek, který navazoval právě na pozemek vily Löw - Beer jako svatební dar. A protože Greta ani její Fritz neměli rádi věžičky a žádné zdobné prvky, vyrostla jedinečná vila Tugendhat. Tu odděluje od vily Löw - Beer nyní jen plot. A teď pár obrázků. 





Plastové židle mému oku příliš nelahodí, ale zrovna v sobotu tu probíhala příprava na večerní koncert. Co se dá dělat. Interiéry vily se kromě pár maličkostí bohužel nedochovaly. Neexistuje prý jediná fotka či kresba z vily, která by dokazovala, jak to tam tenkrát vypadalo. Takže momentálně je úplně prázdná, čeká na zahájení stálé expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která má být spuštěna letos v říjnu. Tak jsem zvědavá, určitě se zajdu kouknout. A počkám, až opadá listí, aby bylo vidět na vilu Tugendhat, které bude část expozice věnována.

 


Tady můžete vidět v horní části původní světlé dřevo, které bylo ukryto pod tím tmavým. Můžete tu stejně jako na vstupním schodišti (zábradlí a dlažbě) vidět secesní rostlinné motivy. Rekonstrukce proběhla ve 30. letech podle návrhu vídeňského architekta Rudolfa Baumfelda. Jinak vstupní schodiště a tahle hala jsou asi tím jediným, co je tu k vidění.





Takovou malou raritou je, že se v těchto dnech ještě dostanete na půdu. Ta bude ale veřejnosti po spuštění stálé expozice uzavřena. Každopádně zajímavostí stavby je, že nemá zvenku okapy. Ty jsou vedeny právě vnitřně a na půdě se využívaly pro praní prádla a půda následně sloužila i jako sušárna. Prostory jsou krásné, kdyby tam nebylo vedro k zalknutí, dovedu si představit i jiné využití. A a co se mně líbilo nejvíce? Opět schodiště a světlík! No světlík .... spíše prosklená střecha.











Tentokrát tu bylo více návštěvníků než ve vile Stiassni, takže jsem neměla takový prostor fotit a hlavně se na mě pořád čekalo, tak jsem nechtěla zdržovat. 


 

V zahradě potom můžete najít Celnici. Je to zrekonstruovaný zahradní domek pocházející z 18. století , který původně opravdu sloužil jako celnice, později zde byla konírna a garáž pro kočáry a taky tu bydlel správce vily. Dnes zde najdete v přízemí kavárnu a nahoře malou galerii, kde můžete navštívit výstavu Brněnské stopy rodiny Löw - Beerů. Určitě zajdete, výstava je pěkná a kafe tu mají dobrý.


A to je všechno. Ráda bych ještě navštívila alespoň tu jednu veřejnosti přístupnou vilu ve Svitávce, jsou tam totiž další dvě Löw - Beerovy vily. Velká a malá vila. Tak třeba to bude jeden z podzimních výletů, protože dneska končí prázdniny! Nevím jak vy, ale ty naše byly naprosto úžasný. Všechny ty dovolené, prodloužené víkendy a výlety byly zřejmě náhradou za loňský rok, který byl pro mě velkou rekonvalescencí. A to počasí ... to prostě nemělo chybu! Takže si ten poslední prázdninový den naplno užijte a já věřím, že teplé počasí zdaleka ještě nekončí! Prima začátek nové týdne a všem, komu zítra začínají školní povinnosti, nezapomeňte vykročit pravou.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Nádhera ... nádhera ...díky za sdílení ..

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, tak to je nádhera!! Škoda toho interiéru, ale ten se po nacistech a komunistech dochoval jen opravdu málo kde, ale oceňuji, že zůstala alespoň dlažba, parkety atd. Tyhle vily byly za komunismu často využívány jako mateřské školky apod., takže bylo často zdevastováno úplně všechno, včetně podlah. Ta chystaná expozice zní opravdu zajímavě, budu ráda za informace, až bude spuštěna! A opět (jako vždy) máš úžasné fotografie, máš pro to opravdu cit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, i tady byla kdysi školka a později dům dětí a mládeže. Jednomu to rve srdce, když vidí, jak se k tomu chovali. Na výstavu se chystám, report bude :-) A děkuju!

      Vymazat
  3. To je krásná vila! Nevím proč, ale mě se tyhle vily a celkově domy líbí hlavně zvenku. A k tomu ty sochy....nádhera!
    Baru, koukám, kolik jsi toho letos stihla navštívit a prohlédnout! Jsi dobrá!
    Přeji Vám krásný začátek školního roku a já už se těším na pěkný podzim, který mám tak ráda...:)
    PS: Užívám si čtení tvých příspěvků a ani jeden nevynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letošní léto bylo opravdu plodné :-) Prázdniny jsem si užila na maximum, až mi je líto, že končí. Ale zase přijde něco novýho. Vily mám ráda i uvnitř, mám ráda jejich vůni a taky si představuju ty příběhy, co se tam odehrávaly. Prostě koníček :-) Taky přeju příjemný začátek školy, nám zítra poprvé začíná ještě i školka. Zase budu bulet :-) Děkuju!

      Vymazat
  4. Miluju tahle vaše povídání z vil. Je to nádhera a inspirace na výlet.

    OdpovědětVymazat