středa 22. července 2015

Podgorica

Uff, teda ta horka jsou ubíjející! A to vás chci dneska vzít na jedno z nejteplejších míst Montenegra. Tím je hlavní město Podgorica. Leží asi 30 km od Skadarského jezera v kotlině s velmi teplým klimatem. Ani před půlnocí tu teplota neklesla pod 30 stupňů. No já když jsem včera pozdě večer psala tento příspěvěk, tak doma v bytě byla taktéž třicítečka. Přes den se to dalo, protože jsme byli na koupáku a dnes mě čeká focení, tak snad to všichni ve zdraví přežijeme! Ale vás nebudu zahlcovat fakty. Jen pro představu ... v Podgorici žije 180tis. obyvatel. Celá Černá Hora jich má potom necelých 700tis. Je to malé město, poměrně špinavé a nic zvlástního k vidění tu bohužel není. Ale jelikož jsem nic neočekávala, nebyla jsem zklamaná a užila jsem si to i tak. Za zmínku určitě stojí ortodoxní kostel poměrně mladšího data. Od lokála jsme se dozvědili, že byl vybudován snad necelých dvacet let nazpět a najdete ho uprostřed velkého sídliště. Spodní část stavby je postavena z neopracovaných kamenů a až horní patra jsou opracovaná a velmi krásně zdobená. To celou stavbu dělá zajímavou. Pro mě, jakožto milovníka architektury, to bylo něco.











Kostel byl opravdu překrásný jak zvenku, tak uvnitř. Nádherné malby na stěnách, dominantní lustr a vůně kadidla. Jen se mi bohužel nikde nepodařilo zjistit, jestli ty malby v interiéru a lustr byly pozlaceny.  Nevadí. Energii tohle místo mělo obrovskou. Další, co by stálo za zmínku, bohužel působí spíše jako méně líbivá část starého města.
 


Původní dochované hradby u řeky Morača, které vypovídají o samém počátku města, totiž jakoby místní ani nevnímali. Plné odpadků a výkalů a zápachu. V řece se koupalo jen pár místních. Velká škoda, protože kdyby to tu bylo jen trochu udržované, bylo by to velmi pěkné místo. Projít se můžete zapadlými uličky nejstarší čtvrti Stara Varoš, kde můžete narazit na mešitu nebo tureckou hodinovou věž. A to je asi tak všechno :-)


Vyschlý přítok ramene řeky Morača a krásný kamenný most. Ovšem večer bych se tudy nevracela ani za nic. 


 Mešita v nejstarší čtvri Stara Varoš. 

 Turecká hodinová věž.


No a víc toho tady za zmínku opravdu není. V samotném novém centru to večer ale velmi žilo. Lidé tu vycházejí ven až kolem 21 h a není se co divit. Ve 20 h večer je tu teplotra stále 38 stupňů a i těsně před půlnocí neklasla pod 30 stupňů. Proto jsme vzali za vděk restaurací, kde kromě ventilátorů na venkovní zahrádce měli také zařízení, které v pravidelných intervalech rozprašuje vodu. Ovšem to bylo téměř ve všech městech a je to moc příjemné. Horko bylo takové, že jsem dokonce ani nevypínala v noci klimatizaci a to je co říct, protože normálně klimu v noci nesnáším a jedla jsem zmrzlinu, kterou taky zase tak nemusím. Je tu prostě hic! Zítra nás čeká ještě jedno horké zastavení na nejuctívanějším místě Černé Hory a potom hurá do hor, kde už se příjemně ochladí.

Přežijte dnešní horký den, potom už snad teploty klesnou.




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. Ten chrám ...som vnímavá na ikony a máme ich doma niekoľko...vraj sa používa na pozadie nejaký podiel zlatých zlomkov...
    ...trocha to tam pripomínalo prítok rieky Moravy do Dunaja a zlomok hradu Devín...
    Stíhate toho veľa !
    Veľa šťastia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už finišujem. Zítra ještě jedno velmi uctívané místo, myslím, že se Ti bude líbit. A potom už do hor.

      Vymazat