čtvrtek 30. července 2015

Lipnice nad Sázavou

Dnes mám pro vás tip třeba na víkendový výlet! Po nějaké době zase konečně hrad. Minulou neděli jsme se vydali na celodenní výlet do Lipnice nad Sázavou. Ale nebylo to jen o hradu! Lipnice je totiž nádherné městečko, které mě velice mile překvapilo svojí úžasnou atmosférou. Na poměrně malém místě je toho tady spousta a protože jsme všechna místa nezvládli projít, určitě se sem ještě vrátíme. Zato hrad jsme prolezli zodpovědně. Chodí si tu každý sám bez průvodce, což mně vyhovuje a  můžete tu být klidně celý den. Poobědvat doporučuji v hospodě U české koruny, kde Jaroslav Hašek psal Švejka, protože tam výborně vaří a mají švestkové pivo nebo můžete navštívit jeho hrob na místním hřbitově či památník v domě, kde žil. Taky jsme zašli na zříceninu Bílé věže a na příště nám zůstal Lipnický triptych se skalními reliéfy sochaře Radomíra Dvořáka. Hrad byl ale jednoznačně nejlepší!







 




 



 


 

I když se tady tak netvářím, hrady miluju. Vlastně já miluju jakékoliv cestování a výlety za poznáním. Malinko teď "stůňu", protože Balkán nasadil laťku hodně vysoko, ale třeba mě ten nahoře vyslyší a ještě letos něco málo pocestujeme. Teď nás čeká prodloužený víkend v Českém ráji a už se moc těším.


Jako fakt nádherný hrad a celé městečko! Asi mám novou úchylku, ale začínám vnímat místa a města podle vůně. Mám z frňáku jakýsi radar či co. A tohle město mělo úžasnou vůni, škoda, že to neumím popsat. Připomnělo mi Kotor, po kterém se mi dost stýská. Já chci zase na Balkán!



Výhled ze hřbitova. Pomník Jaroslava Haška najdete snadno, tvarem připomíná otevřenou knihu. A prý tu často mívá místo květin točené pivo :-) Ovšem v neděli neměl. A i když je to hřbitov, určitě si tam zajděte, je malinký a moc pěkný. Kousek nad ním je potom již zmíněná zřícenina Bílé věže.




No a konečně hospoda U české koruny, kde byl spisovatel hojným návštěvníkem a kde psal svého Švejka. My se tu fakt dobře najedli a hlavně napili. Objevila jsem Ameriku! Švestkový Bernard. Jsem moc zvědavá, jestli ho u nás taky koupím. Mně totiž v létě pivo chutná a tohle je navíc free, takže mně vyhovuje maximálně. A je slazeno stévií. To letošní léto zdá se mi být naprosto v pořádku :-)


 Tož létu a cestování zdar!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. Tvoje fotky jsou jako vždycky krásné. Pokud se na Lipnici budete vracet, tak rozhodně to nedělejte v době, kdy tam jsou "Slavnosti". Tolika opivených a ovíněných lidí v dost bídném stavu jsem viděla jen tam. A to bohužel je můj nejsilnější dojem... Škoda, že jsem ten hrad poprvé neviděla jako ty, skoro bez lidí....Těším se na další cestovní reportáže. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se budeme vracet, jen nevím, kdy to stihneme. Ráda bych viděla ten skalní triptych od sochaře Radomíra Dvořáka. A slavnostem se ráda vyhnu tak či tak, nemám ráda davy, děkuju!

      Vymazat
  2. Nádhera...
    a profilová fotka je naprosto okouzlující.
    Krásné léto.

    OdpovědětVymazat
  3. Črtá so nová séria ...okná :-))))))
    Teším !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i oken mám spoustu :-))) Další moje úchylka. A některá okna mám dokonce s židlemi! :-)))) Momentálně už jsem přirostlá zadkem k židli a očima k PC a od neděle makám jako ďas. Akorát ráno, když jsem měla poslat vše na zkušební tisk, tak se mi rozsypaly Windows a tak jsem myslela, že mě klepne! Ale lehké zpoždění není na škodu, aspoň to všechno dozraje.

      Vymazat
    2. Smiala som sa nahlas..., nie tomu čo sa ti stalo, ale predstava teba a vystupňovaniu idei...a zase trefa !, že okna so stoličkami :-)))...ony tie opustené solitéry sú niečim dojemné a nezabudnuteľné......a ešte, keď sa tam pri nich črtá okno - ,,oko,, ...............choď na to !

      Vymazat
    3. Pravdu máš! A hlavně některé z nich už dnes nejsou, takže jsem je aslepoň uchovala do paměti.

      Vymazat
  4. Píšu si: krásný hrad, malebné okolí, kouknout na místní hřbitov, jestli tam Hašek nemá pivo (:-)), hospoda U České koruny a švestkový Bernard! Krása! díky, Baru :-)
    A celá balkánská fotoreportáž mě moc bavila, díky i za ni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě si připiš ten triptych! Je to okruh 4,7 km po zatopených lomech a u každého jsou do sklály vytesané krásné útvary (uchom, ústa a oči). My už jsme to nestihli. Já díky za přízeň!

      Vymazat
  5. Jo, takovýhle hrady to je přesně moje gusto. Na Lipnici jsem teda ještě nebyla, ale vypadá to moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  6. Lipnici jsem navštívila dvakrát, hradozřícenina pečlivě udržovaná a moc pěkná, švestkový Bernard bezkonkurenční (za vyzkoušení stojí i višňový), triptych Památník národního odposlechu naprosto úžasný (věřím, že z toho budou parádní fotky!). Těžko napsat, zda je hezčí či zajímavější Ucho, Oko či Ústa, vše mne nadchlo! Pouze Hlava XXII byla instalována později než má návštěva, tu neznám. A ještě k cestě po Balkánu - tak pěkně a poutavě napsaný cestopis by se právem hodil do časopisu Lidé a Země č. 6/2015, kde jsem četla zrovna o Boce Kotorské s téměř identickými fotkami, jako byly ty vaše. Za cestopis ještě jednou děkuji, cestovala jsem s vámi a bylo to nesmírně milé a poučné.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, děkuju! No dodávat foto do takového časopisu, to by se mi hodně líbilo :-) Na triptych jsem hodně zvědavá, tak snad nám to ještě letos vyjde.

      Vymazat
  7. To je ale pěkný hrad.Taky mám ráda hrady. Já tento týden navštívila Karlštejn a i přes odpor k výškám jsem vystoupala až nahoru. Výhled naprosto úžasný (ale nesměla jsem se dívat přímo dolů).
    Švestkové freečko? To zní zajímavě....Jestli někde natrefíš na Litovel Černý citron nealko, tak ho zkus taky. Nejsem pivař, ale tohle mi fakt chutná....
    Baru, když tak ráda cestuješ, platí u tebe heslo:"Všude dobře, doma nejlíp"?:)
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat