čtvrtek 16. července 2015

Kotor

Konečně jsme dorazili do Montenegra a města Kotor, které leží na samém konci zálivu Boka Kotorska. Je to nejzachovalejší středověké město v Montenegru a je zapsáno jako památka Unesco. Cesta horskými serpentinami byla náročná, místní tunely jsou zážitek sám o sobě. Některé jen vysekané jen ve sklále a v téměř žádném z nich není osvětlení. Ale dojeli jsme v pohodě. V Kotoru jsme strávili pět nocí. Na někoho možná moc, ale abychom dokonale nasáli tu nezaměnitelnou atmosféru města, muselo to být. Kotor není vyloženě destinací, kam by se jezdilo za koupáním. Pláže jsou tu menší, oblázkové, voda v zálivu je oproti otevřenému moři teplá. V přístavu kotví záoceánské lodě a večer to tu opravdu žije. Není nad takovou večerní procházku spojenou s večeří, kdy je všechno úplně jiné než ve dne. V tomto příspěvku se budu snažit vám prostřednictvím fotografií alespoň malinko přiblížit atmosféru tohoto úžasného města a příště se vrátíme k zálivu samotnému.  Kotor, to jsou především uličky, kavárny a restaurace, významné památky kam oko dohlédne. Ale jejich názvy vás tu zatěžovat nebudu, to by bylo asi zbytečné. Jen o některých se zmíním. Hlavně ta atmosféra!





Tak třeba tento malebný kostel sv. Lukáše na náměstí Bratrství dlouho sloužil věřícím pravoslavné i katolické církve. Jedná se o jednu z velmi cenných památek, která byla založena roku 1195. 






Katedrála sv. Tryfona je nejznámnější památkou a zároveň i symbolem Kotoru. Večer to tu velmi žije, na prostorném máměstí si hrají děti, všude se line vůně z restaurací  a panuje večerní pohoda. Pokud byste se tu chtěli opravdu dobře najíst, doporučuji restauraci City, kde dělají nejlepší ryby a mořské plody ve městě. A výhled budete mít přímo na katedrálu. 

Restaurace City.


Tato renesanční hodinová věž na Náměstí zbraní, je jednou z památek na období benátské nadvlády. Tyčí se hned naproti hlavní Mořské bráně (jedna ze tří vstupních bran, která až do 19. století chránila přístup od moře, protože ještě neexistovala pobřežní cesta) a pochází ze 17. století. 



 


A potom ty uličky ... těch se člověk nikdy nenabaží. I když bylo velmi horko, ve většině uliček panoval alespoň z části stín. Na pláži to potom bylo o trochu víc snesitelnější, protože mořský vánek příjemně ochlazoval vzduch. Kotor má tu výhodu, že už v půl osmé večer se zahalí skoro celý do přívětivého stínu díky vysokým kopcům kolem. Ty mají rovněž za následek to, že nad Bokou Kotorskou ročně spadně téměř 5 tis. mm srážek, což tohle místo činí nejdeštivějším místem v Evropě! A je tu opravdu hodně zeleně. Když to srovnám s Chorvatskem, tak tohle je zelená oáza. Narozdíl od vnitrozemí, kde ty teploty dosahovaly závratných výšek a i kolem půlnoci teplota neklesla pod 30 stupňů. Ale dále k památkám ...



Zvláště cenný je systém opevnění, který je dlouhý 4,5 km a jeho hradby jsou místy až 20 m vysoké a 15 m široké. Obklopuje celé staré město, které bylo vystavěno na půdorysovém trojúhelníku.  Hradby udělaly z města pevnost, která byla schopna vydržet i několikaměsíční obléhání. Na této fotografii vidíte Severní bránu a hned za ní v kamenném domě nalevo jsme bydleli. Apartmány Dukič mohu rozhodně doporučit. Cena za noc 80 euro je možná malinko vyšší než jaká by byla mimo historické centrum, ale být v Kotoru a spát někde mimo středověké město, by byla velká škoda.



 

Kostel sv. Mikuláše vykukuje vysoko na střechy starých domů a vytváří společně s lodí typické panorama. Když se mi před skoro dvěmi lety dostal do rukou průvodce Černou Horou a nalistovala jsem na město Kotor, bylo mi jasné, že přesně tam musíme jet. Výhled na Boku Kotorskou se mi vryl do paměti a já když si něco umanu, tak jdu za svým cílem, i když někdy ta cesta trvá holt déle.




Ano, i tady přispívám fotkou. Tentokrát rodinnou, protože vlastně jinou, kromě jedné večerní rozmazené s klukama,  nemám. A že jsem si to tu užívala, je asi poznat, že jo. Kotor mě nezklamal, naopak! Když nám pár lokálů říkalo, že strávit tak dlouho v Kotoru je zbytečně moc a že jsou tu i jiná nová města, jen jsem se usmívala. Někteří ani netuší, co za skvost tu mají. Stejně jako v hlavním městě Podgorica, kde se na místě původních městských hradeb, kde bylo založeno město, válí odpadky a špína. Ale o tom až jindy.  








I noční Kotor skýtá příjemnou podívanou. Na poslední fotografii vidíte Jižní bránu, která je nejstarší a částečně byla postavená už v 9. století. A tady naše prohlídka Kotoru končí. Jen abyste si nemysleli, těch památek je tu obrovská spousta, ale vybrala jsem jen některé z nich. Škoda jen, že na těch fotkách nedokážu zachytit i tu vůni města a moře, sálající kameny a sílu jižního sluníčka, kterou stále cítím po celém těle. Tahla část naší cesty byla vyloženě pro mě! Ale užili si ji i kluci, protože jsme podnikli i další výlety. Na ten první vás vezmu už příště a ukážu vám záliv pěkně shora a taky vložím něco z pláže a koupání. Ale  mě v plavkách nečekejte, ano? :-)

Užíjte si krásný den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

19 komentářů:

  1. Baru,
    krásná místa jako stvořená pro poznávání !
    Moc Vám to sluší a koukám, že pan Božský je opravdu božský ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, to on zase je a po všech stránkách :-))) Akorát těch řečí, co bude mít, až uvidí, že jsem ho dala na blog :-))) Díky!

      Vymazat
    2. To znám, já mám doma také jednoho Nej muže :-)
      Ale na blog ho dát nesmím ;-)

      Vymazat
    3. Vidíš, a já měla pocit, že jsem ho tam jednou zahlédla ;-)

      Vymazat
  2. Jé, Baru, tam to vypadá opravdu nádherně! Musím říct, že jsi mě na Černou Horu hodně nalákala, tak třeba se někdy zadaří! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak ještě počkej, až přijde Budva, Sveti Nikola a Sveti Stefan! To byla teprve krása. Já ty fotky dodělávám tak nějak postupně. Vybrala jsem jich na úpravu 303 :-) Já bych zase ráda na Santorini. Tak nějak jsme si to s panem Božským slíbili k nějakému (asi kulatému) výročí svatby a bez dětí :-))) A zrovna dneska máme výročí svatby 6 let :-)

      Vymazat
    2. Jé, tak to se moc těším! :)) No to těch fotek nemáš úplně málo...já to taky vždycky dělám tak nějak postupně. Baví mě si je po návratu procházet a vzpomínat, jak tam bylo krásně.
      A Santorini určitě doporučuji, mně se tam moc líbilo :)

      Vymazat
    3. Jo jo, taky mě to děsně baví a těším se, až si je nechám vytisknout a budu si listovat albem, to miluju. Santorini je romantika, těším se na to! :-)

      Vymazat
  3. Baru,tak tomu říkám nádhera. To sis musela (i tvé fotografické oko) užít.
    Díky za tip na dovolenou.......
    Kráááásné fotky a moc Vám to sluší.

    OdpovědětVymazat
  4. nádhera! fakt úžasná místa a tu atmosféru tam si dovedu představit, z těch fotek to přímo sálá:-) moc vám to sluší
    Bára :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud to aspoň trochu sálá, tak jsem moc ráda :-) Děkuji!

      Vymazat
  5. Nádhera, kamenná, historická bašta, atmosféra ako Toskánsko, Provens, Sardínia..., také mesto na skale a zo skaly....s umným a umeleckým odtlačkom človeka , fakt bomba ! takýto kontrast !!
    A ty si s rodinou úplne iná, maličká :-)) ,,,odzbrojená,,krehká....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, pokud tak na Tebe působím, tak mě to nesmírně potěšilo, protože na tom už pár týdnů intenzivně makám! Abych byla křehká žena, ne chlap, kterej všechno zvládne sám :-) No a maličká jsem i bez rodiny, nemám ani 160 cm :-)))) Asi ne nadarmo se říká, že protiklady se přitahují. Za chvíli mě předrostou i kluci :-)))

      Vymazat
    2. :-)))) Rozumiem !
      A si taká na všetkých fotkách :-)

      Vymazat
  6. Ahoj....ja som s rodinou strávila v Čiernej Hore dva týždne....bolo to 5 rokov dozadu....ešte teraz na tú krásu spomíname.Syn mal len 3rôčky a v krásnych Kotorských uličkách sa nám na pár minút stratil.....tie strašné chvíle neželám nikomu.....po pár minútach sme ho našli....pridal sa k pani v žltom tričku.....ako som mala aj ja....
    .....a tak mám Kotor pevne ukotvený v pamäti.....
    Pri Skadarskom jazere sa ma držal ,ako kliešť.....
    Dúfam,že si Vaše krásne fotky Kotoru môžem uložiť a prezerať donekonečna.....
    Lulu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak nám se naštěstí nic podobného nestalo :-) Děkuji, jsem ráda, že se vám fotky líbí. Budou tu budou k prohlížení jak dlouho budete chtít, takže si je můžete prohlížet do sytosti, ovšem další užití bez mého souhlasu bohužel není možné.

      Vymazat
  7. To je krása.............martina

    OdpovědětVymazat