středa 15. července 2015

Bosna a Hercegovina

Země, ze které mám respekt. Respekt z něčeho, co vlastně ani pořádně neznám. Když se řekne Bosna a Hercegovina, vybaví se mi slovo rozervaná. Na mnoha místech v horách najdete ještě cedulky s nápisem zaminováno. Nechtěla bych tu otevírat politické ani náboženské otázky, ale ráda bych se alespoň malinko "dotkla" mentality větší části obyvatelstva Bosny a Hercegoviny. Nevím jak. Neznám Islám ani korán a tudíž nemohu soudit, snad jen usuzovat. Nemá smysl vytvářet domněnky, i když neznalost neomlouvá. Další mezera, kterou bych si třeba časem ráda doplnila. Moc ráda bych navštívila Mostar i Sarajevo. Zemi mají překrásnou. Ta příroda je tak divoká snad jako obyvatelé sami, ale přitahuje mě jako magnet. Jako Paříž a všechny tyhle destinace ano, ale Bosna a Hercegovina ... jednou to dám! My tudy jen projížděli. Měli jsme předem daný cestovní itinerář a tak jsme museli dojet daný den na dané místo. A taky jsme naše cestování museli přizpůsobit dětem, protože přece jen ten čtyřletý synek je ještě malý. A tak jen pár zastavení. První ve Višegradu kousek za hranicemi. A opět řeka Drina pod krásným kamenným mostem, který je momentálně v rekonstrukci. Hluboký kaňon, kterým si Drina brázdí cestu. Fanstastické, dechberoucí. A hory samozřejmě. Několik zastavení se a opět kochání. Potom už jen nížiny. Zřejmě ne moc úrodné. Všude se pasou krávy, k večeru je hnaly pasačky dolů z hor a my čekali, až přejde stádo. Dovedu si představit, že bych letošní plánovanou Barcelonu vyměnila za Mostar. Ale do září daleko. Uvidíme. Každopádně pár obrázků mám a doporučuji si je rozkliknout. Ve velkém mají větší účinek :-)













No a ještě historka z hraničního přechodu. Vlastně ani nevím, jestli se to dá hraničním přechodem nazývat. Pouze unimobuňka, policista s koltem za pasem a zevrubná kontrola dokladů. Bohužel jsme si nevšimli, stejně jako nikdo předtím, že úředníci udělali chybu a v zelené kartě zapsali špatně SPZ. Což byl problém. Takže jsme dostali neoficiální "pokutu" a příkaz, že nazpět přes Bosnu a Hercegovinu už nee. Příslušník si řekl pro sebe a svého kamaráda o drobné kapesné na kafe a bylo lepší se nedohadovat, nesmlouvat a zaplatit. Kdo zná moji drahou polovičku ví, že svými argumenty někdy dokáže vymluvit druhému díru do hlavy, ovšem tady byl nutný můj zásah a vydání pokynu "nemluv a zaplať" :-) Ponaučení: jedete-li do Bosny a Hercegoviny, zkontrolujte si zelenou kartu.

Prima den a příště už Montenegro hned v několika dílech!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

7 komentářů:

  1. Sarajevo a Mostar mě také moc lákají, párkrát jsme spekulovali, že bychom tudy jedli domů z Dalmácie, ale zatím jsme to pokaždé vzali starou známou cestou. A máte pravdu, že Bosna a Hercegovina velmi řeší zelenou kartu, když jsme sem jeli na Kravické vodopády, byly s tím velké problémy. Hezký den,Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si představím, co za "úplatu" přes ty hranice všechno musí projít ... Každopádně Mostar i Sarajevo zůstavají na seznamu Must visit. Pěkný den i Vám.

      Vymazat
    2. Baru, při jednom zájezdu do Chorvatska nám nabídli výlet do Mostaru a bylo to moc hezké, ovšem: na hranicích nám v BH dělali problémy a nechali nás vyjít z busu a asi 3/4 hodiny ,,vydusit,, a pak ty rozstřílené domy a vůbec známky války přímo ve městě - byly depresivní, průvodce jsme museli mít muslima a necítila jsem se tam nijak dobře...ovšem časem, jednou? Jiřina

      Vymazat
  2. Fotky, jako vždy, krásné a výmluvné. Myslím, že příkaz "nemluv a zaplať" byl tak jednoznačný, že se mu vyhnout nedala :) Přeju krásnou dovolenou a užívejte sluníčko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Někdy je třeba mluvit zcela jasně a jednoznačně :-) A dovolená už bohužel skončila, ale jedna či dvě nás ještě čekají. Krásné léto i Vám.

      Vymazat
  3. Tak takto , tá moja Hercegovina !

    OdpovědětVymazat