středa 24. června 2015

Fotografický festival OstravaPhoto 2015

Tak na tuhle akci jsem se opravdu moc těšila. Začaly jsme už v Havířově na již zmíněné výstavě Jaroslava Kociána s názvem Surela, která je součástí I. ročníku mezinárodního fotografického festivalu OstravaPhoto 2015. Z Havířovala jsme potom s kamarádkou pokračovaly do Ostravy, kde jsem měla v plánu navštívit několik výstav, které jsem si pěkně naplánovala a sepsala, ovšem realita byla bohužel jiná. Z plánovaných sedmi jsme navštívily jen tři. Což pro mě bylo velkým zklamáním. To, že jednotlivé výstavní prostory mají v pracovních dnech otevřeno do 18 h je pochopitelné, ale o víkendu by člověk čekal, že bude otevřeno i dopoledne. Bohužel nebylo (vyjma World Press Photo, kde otevírají v 11h). Takto jsem přišla o výstavu Evžena Sobka, protože čekat celé dopoledne až do 13 h v centru, na to nebyl čas. Měly jsme objednanou prohlídku Vítkovic a tak jsme se musely přesunout dál. No nic, těšila jsem se, že po prohlídce Vítkovic navštívíme alespoň instalaci Láska a Tichá Revoluce v Koupelnách na Hlubině. Ovšem jaké bylo naše rozčarování. Výstavy na Dole Hlubina byly zcela nedostatečně označeny. Žádné směrovky či něco podobného. Nejen my s Evou jsme tam chodily a hledaly, potkávaly jsme i další návštěvníky, kteří měli stejný problém jako my. Možná by mohli organizátoři počítat s tím, že na výstavu zavítají i lidé, kteří v areálu Dolních Vítkovice nikdy před tím nebyli. Po téměř půlhodině hledání jsme našly místo s označením výstavy Láska, ovšem to bylo v půl třetí odpoledne zavřeno. Na další hledání a zklamání už jsem teda neměla chuť. Nakonec jsem byla ráda, že jsem si za 290 Kč nekoupila festivalovou permanentku, protože by se mi jednoznačně nevyplatila. Velká část výstav je totiž zdarma. Omluvou budiž to, že se jedná o první ročník a věřím, že ten druhý bude organizačně mnohem lepší. Co ale musím pochválit je překrásný festivalovaný katalog, kterému jsem neodolala. Ten se opravdu povedl. Rovněž velmi oceňuji snahu něco takového zorganizovat  a věřím, že první zkušenosti mohou být zkrátka všelijaké a chybami se člověk učí. A co jsme vlastně stihly navštívit?


I. Havířov - Galerie Krystal  -výstava Jaroslav Kocián - Surela



Galerie Krystal je malá, ale velmi příjemná. O to víc jsem byla potěšena osobním setkáním přímo s autorem fotografií, Jaroslavem Kociánem. Jeho fotografie jsou tím pravým šálkem kávy pro potěchu mého oka i duše. Tento mladý a velmi skromný fotograf zřejmě nasadil laťku vysoko.


II. Ostrava - World Press Photo 2015




 






Nádherné fotografie v industriálním prostředí, které ještě umocnilo a podtrhlo jejich sílu. Ani jedna fotka vás nenechá chladnými. Opravdu báječná podívaná, kterou si nesmíte nechat ujít. Výstavu najdete na ul. Biskupská č. 1 v centru Ostravy. A nezapomeňte si tu vzít program, který je rovněž moc pěkně zpracovaný. Tato výstava asi jako jediná, je otevřena o víkendu už od 11 hodin.


III. Ostrava - Trojhalí Karolina - Martin Pavel - Daily Portrait

 




 



Na výstavě Martina Pavla můžete vidět 365 portrétů jako polaroidovou fotografii. Instalace parádní, jednoduchá a silná. Líbilo se nám to moc.  Opět luxusní prostory, nádherně zrerkonstruované. Na můj vkus zely až přílišnou prázdnotou. Nikde ani noha, dokonce i v kavárně na nás obsluhující číšník zíral jako na zjevení. Což mi přijde velká škoda, protože na Trojhalí Karolina vede z centra jantarová stezka a je to opravdu kousek. Vše je propojené a navazuje na Dolní oblast Vítkovice. Tam vás vezmu příště a Vítkovice vlastně zachránily moje částečné zklamání z pobytu na "severu". Myslím, že potenciál je tu veliký, ale jaksi ho tu neumí uchopit. Služby jsou tu dost mizerné. Třeba když si v restauraci objednáte láhev vína za 250 Kč a oni vám ji bez omluvy přinesou teplou a vědí o tom! Nebo když v 17 hod. odpoledne chcete zajít na občerstvení do kavárny v centru města a hned mezi dveřmi vám číšník sdělí, že už mu tři hodiny nikdo nepřišel a že zavírá. Ani můj argument, že nezůstaneme jen u kávy, mu nebyl dost dobrý. Tak nějak jsem měla pocit, že víc obtěžujeme, než že jsme zákaznice. Asi tu naše peníze nechtěli. Ale možná je to pouze moje mylná domněnka a příští rok mě Ostrava přesvědčí, že jsem se mýlila.  A zítra hurá do Vítkovic, tam bylo fajn!

Prima den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Báro, vrtím tady nad tím hlavou... trošku házení perel sviním, ne? Nejvíc na mě působí výstava World Press Foto, to mi naskakuje husí kůže i přes monitor... Možná nakonec nebylo tak špatné, že bylo výstav méně, aspoň to člověk lépe vstřebal, nemyslíš?
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já ti nevím. Asi bych dokázela vstřebat i více instalací za dva dny, když už tam člověk jede víc než 200 km. Tak třeba příští rok :-) Každopádně všechny zhlédnuté fotografie stály za to, World Press Photo nejvíc.

      Vymazat
  2. Toto sú famózne miesta !...a ešte dostali novú šancu...a teším na tie Vítkovice...Inna z innaia.cz to už ospievala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, prostory úžasné, fotky skvělá podívaná. Vítkovice coming soon ☺

      Vymazat