pátek 8. května 2015

Tři kotle

Ne, nepořídila jsem si nové kotlíky na kempování :-) Ale když máme ten prodloužený víkend, třeba se bude někomu tip na výlet hodit. Tři kotle je krásné, ale málo známé místo Moravského krasu. Jedná o přírodní útvar, tzv. závrt. Na tento poměrně významný krasový jev můžete narazit v meandrujícím Křtinském údolí, nedaleko Býčí skály, o které jsem psala tady. Jedno z dalších míst, které jsem dostala vyznačeno v mapě a mým úkolem bylo ho zdokumentovat. Nutno podotknout, že ke svým pracovním výletům potřebuji průvodce znalého místního terénu, protože tohle místo opravdu není moc známé, ale o to víc ho doporučuji navštívit. Jsou to vlastně takové tři kotle, závrty či díry do země hned blízko sebe. Zase jsem se to pokusila zaznačit do mapky. Výchozím bodem budiž skála Zub času. Projděte se kolem, vyšplhejte se nahoru, stojí to za to!



 Mužská část výpravy zdolala vrchol. Zub času.

 Zub času (1)

Zub času (1)

Od této skály stačí přejít na protější stranu silnice a vydat se stoupající lesní cestičkou (tou více vpravo u cedule přírodní rezervace) směrem vzhůru (2). Po zhruba 200 metrech narazíte po pravé straně na první ze tří kotlů. Je nejmenší (3).


 První nejmenší kotel (3). Vydržte, to lepší vás teprve čeká!


Nad prvním kotlem vede cestička směrem nahoru, asi tak 30 m najdete další závrt (4). To už je trochu větší díra do země. Zvláštní. takové malinko tajemné místo. Kotel je hodně strmý, takže pozor, ať vám neuklozne noha.  


Druhý kotel (4)

 Druhý kotel (4) 


Od druhého kotle se vrátíte na hlavní lesní cestu, kterou jsme vystoupali a zhruba ve stejné ose potom najdete na protější straně v kopci ukrytý závrt třetí (5). Nejkrásnější. Sice musíme přelézt několik klád, ale to vám vynahradí pohled na vyschlé meandrující říční koryto. Teď už to vzhledem k olistění není tolik patrné, ale až to budu fotit na podzim, bude to nádhera. 


 Třetí kotel (5)

Třetí kotel (5)

Třetí kotel (5) a pohled na menadrující říční koryto.


Tento malý výšlat se dá krásně spojit s naučnou stezkou Josefovským údolím a věřte, že těch zajímavých míst je tu ještě mnohem více. Já mám připravené ještě další dvě mapy a zřejmě zítra se vydám na dokumentaci dalších míst Moravského krasu. Snad vznikne i další tip na výlet a možná se někde potkáme :-) A co vy, jak se chystáte strávit prodloužený víkend vy? A abych nezapomněla, zase mapka k dobru. Krásný den!






Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. krásný blog, sledovala jsem vaše fotky jen na instagramu......jsem nadšená! Gratuluji!

    OdpovědětVymazat