pondělí 25. května 2015

Kryštofovo údolí

Krásný začátek nového týdne! Minulý týden jsem vás vzala do Liberce a na Ještěd, ale to není všechno. Dneska pokračujeme! Tentokrát slezeme z kopce dolů, do údolí říčky Rokytky a pod svahy Ještědského hřbetu, kde najdeme malebnou vesnici Kryštofovo údolí. A že je tu na co koukat! Tak kouzelnou vesničku jsem dlouho neviděla. Většina domů jsou roubené chalupy, dominantou je nejen Novinský železniční viadukt, ale taky překrásný dřevěný kostelík svatého Kryštofa  z roku 1686. Není proto divu, že se jedná o vesnickou památkovou rezervaci. Voní tu lesy i Rokytka, je tu překrásně! A to ještě nevíte, jakou úžasnou prvorepublikovou kavárnu tu mají, ale o té až příště.




Novinský železniční viadukt je prý největší v ČR. Vede do oblouku a má čtrnáct podpěrných sloupů. Těžká romantika pod ním zaručena :-)









Jako nevím, jestli můžu napsat o kostelu s hřbitovem, že je okouzlující, ale tento prostě je! Je nejcennější památkou obce a je to jediná dochovaná roubená stavba se střechou pokrytou břidlicí v celém širokém kraji. Přiznám se, že mě spíše táhnout židovské hřbitovy, ale tento opradu stojí za návštěvu. Najdete tu náhrobky z roku 1853 i starší. A ty chalupy! Ty jsou prostě nejvíc.









 Chalupy jsou tady opravdu kouzelné, jednu jsem si vyhlídla k letnímu pobytu, akorát letos v létě už to asi nestihneme, ale snad příští rok. Každopádně pokud se vypravíte do okolí Ještědu, tuhle vesničku doporučuji nevynechat.

Prima den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

3 komentáře:

  1. Tady to mám moc ráda, je to ráj :). Přemýšlíme i o tomto místě, že bychom si tady postavili domeček ;). Jezdíme tam vždycky v zimě na výstavu Betlémů.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já bych tu asi žít nemohla, potřebuju to město, ale mít tady chalupu, to musí být pecka.

      Vymazat
  2. Bože, to je krása. Jaké my tu máme skvosty! Moc díky za úžasný tip...
    V.

    OdpovědětVymazat