středa 14. ledna 2015

Čtenářský koutek 1/2015

Tak konečně jsem se dostala k dalším knižním tipům, které pro vás mám. Letos vlastně první! Poslední jsou z října, ale nezahálela jsem a od té doby přečetla dalších 6 knih. Vím, že to není bůhví jaké skóre, ale lepší než nic. Jen se mi nepodařilo nafotit všechny přečtené knihy společně, protože další dvě jsem půjčila. Oblíbenost mých autorů je asi jasně znát a všechny uvedené knihy opravdu stojí za přečtení. Tak jdeme na to?



První dva tituly jsou od JIŘÍHO HÁJÍČKA - Selský baroko a Zloději zelených koní. 

Selský baroko byl velmi příjemným pokračování Hájíčkovy tvorby. Rybí krev nastavila laťku vysoku, ale ani tahle beletrie nezklamala. Naopak! Děj se odehrává v 50. letech ve vesnickém prostředí a ústřední postavou je genealog Pavel Straňanský. Jedna jeho zakázka na sestavení rodokmene jej zavede do historie nedávné a ocitá se na venkově mezi sedláky z Tomašic. Poutavý příběh o pomstě a odpuštění.  

Dalším čtivým románem J. Hájíčka jsou Zloději zelených koní - příběh o hledačích vltavínů, kterým se nelegální sbírání kamenů stává vášní.



A tady už můj další oblíbený autor SIMON MAWER. Od něj mám přečtené zatím tři knihy a chystám se na další. První knihou, kterou jsem od něj četla je Skleněný pokoj. Laťka nasazena opět velmi vysoko a nepředčil ji ani Mendelův trpaslík. To asi proto, že Skleněný pokoj je inspirovaný vilou Tugendhat, která je mojí srdeční záležitostí. Proto jsem se dlouho zdráhala tuhle knihu číst, abych nepřišla o iluze. Ale nepřišla. Příběh je to bohužel smutný a vypráví nejen o strastech majitelů vily, ale o útrapách spojených s válkou. Manžeké musí milovaný dům opustit a ten tak vystřídá několik dalších majitelů - nacisté, sověti a nakonec stát. No nevím co z toho bylo větším zlem. 

Úžasná kniha, kterou přečtete jedním dechem. Neméně poutavým čtením je Dívka, která spadla z nebe. Příběh Marian Sutro, která projde speciálním výcvikem, který ji připraví na výsadek ve Francii. Svojí zvláštní mise se zhostí s velým nasazením, i když jí vše komplikuje citový vztah s jistým fyzikem, kterého má přivést do Anglie, aby se podílel na zkonstruování atomové bomby. Více prozrazovat nemůžu. 

Poslední knihou tohoto autora, kterou jsem zatím přečetla je Mendelův trpaslík. Mnoho jsem očekávala, ale předchozí dvě už nepředstihne. Údajně jeho nejoceňovanější román. Vyprání o příběhu vědce, který se zabývá zkoumáním genetické poruchy, která postihla i jej samotného. 

A poslední přečtený román je od známé zapálené kuchařky Lenky Požárové - Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice.  Je to vlastně takový příběh, ve kterém nás nechá autorka nakouknout do svého soukromí. Je to lehké čtení, žádnou velkou zápletku nečekejte. Trochu exotiky, lehce erotiky,  malinko cestopis a náznak kuchařky. Každopádně by to chtělo ještě i kuchařku, která navazuje na tento román.



A co mě čeká teď? Jo Nesbo. Jsem zvědavá jestli mě nadchne či nikoliv. Četli jste některou z uvedených knih a jaké je vaše hodnocení?

Mějte prima den!





Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

18 komentářů:

  1. Báro, díky za tipy... Já se ke čtení ne a ne dostat... Vždycky to pak doháním na dovolené :-) Ale teď jsem si koupila alespoň u nás na zámku knihu o významných vilách Středočeského kraje, tak tu čtu po částech :-) Od Jo Nesba jsem začala číst asi 3x vždy nějakou knihu a nějak se mi to špatně četlo, nedokázala jsem se na to soustředit, takže jsem ji nedočetla. No, budu to muset ještě vyzkoušet znova :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já to mám taky nárazově. Využívám počasí a taky toho, že si děťátka navzájem předávají bacily a jsme nemocní k tomu, že čtu. Já mám knihu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska a vždycky, když někam jedeme. koukám do ní, co se nabízí za zajímavou stavbu. Vypadá to, že Vítek to chytl od Martina, takže špunty do uší a můžu číst a číst a číst :-) Nesbo se mi zatím líbí, tak jsem zvědavá. Je jich snad celkem deset, takže o písmenka nebude nouze.

      Vymazat
  2. Báro, děkuji, Jiřího Hájíčka určitě zkusím. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, díky za tipy! Na Skleněný pokoj se chystám už dlouho, ale v knihovně je pořád rozpůjčovaný...tak snad se jednou zadaří. A na Nesba jsem moc zvědavá (v knihovně podobný beznadějný případ jako Mawer :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, už jsem Ti jednou nabízela, že ráda zapůjčím :-) Klidně pošlu balíček nebo předám někde v Brně jak budu mít cestu. Stačí říct. Já si Skleněný pokoj zamilovala, ten si určitě ještě přečtu.

      Vymazat
  4. Báro, krásný výběr, který mám částečně přečtený a částečně mě čeká. Skleněný pokoj je moje srdeční záležitost. Městské divadlo v Brně právě uvádí novou stejnojmennou inscenaci podle této knihy! Od Jiřího Hájíčka znám Rybí krev a na další se chystám. Velmi příjemný autor. Jo Nesbo mi přibyl na vánoce.....taky čeká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I moje! A na divadlo už koukám, díky za tip, to jsem vůbec netušila. Jdu hned koupit lístky. Asi stejný vkus :-)

      Vymazat
  5. Od Nesba jsem četla už všechno, kromě té poslední (Přízrak) a líbily se mi všechny až na Netopýra :-( ! Ten mi přišel nejslabší. Taky se o něco složitěji četla Červenka. Tak když to nepůjde s Netopýrem, zkus nějakou jinou, ty ostatní jsou úžasné.
    Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olino, zatím to jde, ale jsem na začátku :-) Ráda bych přečetla všechny, ale uvidíme.

      Vymazat
  6. Baru, díky za tipy.Vůbec teď nestíhám číst, z hromády knih jen utírám prach. Ale knižní období zase přijde.....a těším se na to.
    Jediné čtení, na které si udělám čas je tvůj blog - každý den, pravidelně!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neva, knihy chleba nežerou jak já říkám a čas určitě přijde! No je mi ctí, milá paní, moc mě to těší, že se dostávám na žebříček tak vysoko :-)))

      Vymazat
  7. Baru, díky za tipy. Nečetla jsem žádnou knihu od Jiřího Hájíčka, tak si píšu na svůj seznam a mám pro tebe další tipy...Simon Mawer - Pád (o horolezcích) - moc krásná, Jo Nesbo - Lovci hlav (fantastická !!!). A doporučuju detektivní trilogii od S. Larssona - tři tlusté knihy, které stojí za to (Dívka, která kopla do vosího hnízka, Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm). Moc tě zdravím a hodně zdraví v Novém roce 2015 tobě i všem tvým blízkým. Gabka z Opavy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabko, Pád poslušně čeká až na něj dojde řada :-) Upřednostnila jsem v pořadníku Nesba, protože Mawera už tak trochu znám. Ale těším se na ni! Díky i za další knižní tipy a i Tobě vše nejlepší v letošním roce!

      Vymazat
  8. Hájíčka mám taky ráda.Nesba mám přečteného skoro celého, Netopýr byl trošku slabší, nejvíc se mi líbil Sněhulák a Levhart, ale ostatní knížky jsou taky čtivé. Jen doručuji číst je v pořadí, jak je Nesbo psal, hodně se v nich prolíná soukromý život detektiva H. Hola a jeho kolegů i řešených případů, tak je to pak srozumitelnější. Čtení zdar!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru to pěkně od začátku, ale škoda, že zrovna Netopýr nemá moc ohlasů :-) Díky.

      Vymazat
  9. Děkuju za tipy, určitě se do něčeho z výběru pustím, nejspíš asi do Mawera, protože Skleněný pokoj byl můj čtenářský zážitek minulého roku, spolu s životopisem Medy Mládkové. Strašně bych chtěla vidět tu vilu, musím naplánovat výlet vaším směrem, manžel může zavzpomínat na studentská léta a já okouknu po dlouhé době Brno. Doufám, že to vyjde na jaro, ideálně ještě s tou textilní výstavou.
    Díky za blog, chodím rána nakukovat.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vila je mojí srdeční záležitostí, naprostý skvost. Moravský manchestr trvá do 12.4., ale prohlídku Tugendhat musíte mít předem rezervovanou. To zní jako bezva výlet! Díky za návštěvu a pěkný den.

      Vymazat