středa 3. prosince 2014

Uvezněno v ledu

Všichni to sledují, všichni to vědí a většina prožívá na vlastní kůži. A přesto je ten led krásnej, nemyslíte? Tedy alespoň na fotkách. Na silnici už méně. Kdo musel vyjet jako já, přeji lehkou nohu na plynu! Snad prý už dnes odpoledne to ledovka vzdá. Já ji otestovala v plné síle hned v pondělí ráno, když jsem obtěžkaná rekvizitami, stativem a brašnou s foťákem vyrazila na focení a hned před domem se rozplácla jak široká tak dlouhá. Světe div se, neroztřískala jsem nic a ještě mně milí pánové pomáhali na nohy. A víte co? Ono to není zas tak úplně špatně. Aspoň nás to všechny trochu zpomalí. Jen s hrůzou sleduji, jak všichni pořád někam chvátají, pořád něco musí, kupují dárky a tuny jídla. Vánoce už zdaleka nejsou tím, čím mají být. A já jsem letos vydala rozhodnutí, ve kterém rezignuji na noci strávené u trouby, s válečkem v ruce, bílá od mouky. Rezignuji na stihomam úklidový, to už vlastně s úspěchem praktikuji pár let nazpět. A víte co? Já letos rezignuji i na dárky!  S výjimkou dětí pochopitelně. Ale i tady bych to viděla na střídmost. Moc pěkný příspěvek na toto téma napsala Bára Perglová zde. Tedy alespoň já se s ním plně ztotožňuji. K tomu, abych někomu blízkému dala dárek pro radost a potěšení, Vánoce nepotřebuju. Jinými slovy nebudu péct cukroví, nebudu uklízet a nebudu se honit za dárkama, protože se to tak dělá. Dělají něco podobného snad naše drahé polovičky? Ta moje  rozhodně ne. A tak dnes vyrážím s kamarádkami na vánoční sedánek, na Svoboďáku si dám punč a pořádně mastnej bramborák. A vy se taky nehoňte!







Prima den!





Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

29 komentářů:

  1. To všechno co píšete jsme už zrušili dávno, u nás je advent a vánoce pohoda, výlety, svařák, punč a zase výlety a výlety. Dárky jen pro děti, 3 pro každého, z toho jedno je mnou ušité teepee a samosebou navrch nějaké knížky.
    Jako malá jsem nesnášela vánoční stres a tak jsem ho hned v 19 odbourala. :-)))
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No výborně, konečně někdo normální! :-) Mám letos úplně stejnou představu, akorát jedno dítě atb, takže těch výletů teď moc nebude, ale příští víkned už někam vyrazíme, pokud nelehne to druhý. Tak užívejte!

      Vymazat
  2. Zrovna včera jsem si říkala, že mě nestresují vánoce, ale lidi. To jak neustále říkají, co všechno ještě musí, kolik toho mají, jak lítají a nestíhají .....
    Samotné vánoce nevidím tragicky, nějaké to cukroví o víkendu upečeme, dárky doveze pošták, a vánoce si hezké uděláme, už jen tím, že nebudeme lítat jak blázni, ale opravdu ten vánoční čas prožijeme.... jak píšeš svařákem na náměstí, prohlídnou nazdobeného města, návštěvou betlémů..... a tak.
    Heslo vánoc je : Hlavně nebláznit! :) Prima den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak mě pečení nebaví, po sedmi letech toho mám fakt dost a děti baví vykrajování asi tak 5 minut. Takže to bychom měli. Tvořením jiných věcí trávíme času dost, takže strádat rozhodně nebudou. Cukroví jsem si objednala a když náhodou bude chuť a čas, tak můžeme něco společně udělat. Jinak ten čas raději strávím výletováním, protože víkendy jsou jediné dvy dny, kdy mám drahou polovičku doma, tak si to chci užít jinak než v kuchařské zástěře. A dárky letos jen pro děti a jedině přes eshop, obchoďáky nesnáším normálně, natož o Vánocích. Dávám drobnosti celý rok, když chci někoho potěšit. Teď na povel se mi zrovna nechce :-) Nejlepší dárek je opravdu zážitek. Tak asi tak :-) Pěkný den i Tobě!

      Vymazat
    2. Souhlasím s Lucií.. taky mě spíš stresují lidi jak pořád někam chvátají ,obcho%dáky praskají ve švech... já vánoce miluju, peču v malém množství, vždy v klidu ,nikam se nehonim ,jestli mam vygruntovaný skříně nebo ne,na to kašlu, okna jsem umyla, výzdobu a světýlka doma mám a už se těším na čas strávený s těmi nejbližšími .
      Báro užijte si dámský dýchánek:)
      Petra

      Vymazat
    3. Tak to má být, člověk má dělat to, co je pro něj v pohodě a to, co se mu líbí. Děkuju!

      Vymazat
  3. Ježiš Báro! Ten bramborák, to je nááááááááápad!!! Jsme si měly dát sraz napřed na tom Svoboďáku a pak s ním teprve zalézt do kavárny :-) Ale to by asi na nás koukali nevraživě, co? :-D Páčko odpoledne. Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš! Jenže rezervace je na 17 h a já to v opačném pořadí už nedám, protože jedu ke švadleně a do Ikea pro výplně. Tak se budu těšit!

      Vymazat
  4. Baru Liberec se tomu všemu mrazu vyhnul ani nevím jak :D. I když včera navečer chumelilo, a myslím že to nebude dlouho trvat a bude tu kupa sněhu. Na to se teda moc těším.

    Ztotožňuji se s Lucií, mě taky stresujou spíš ty lidi. Prakticky od listopadu nesnáším nakupování, bo je všude hafo lidí. S pečením to taky nepřeháním, udělám asi 5 základních druhů. Úklid jako každý týden. Fakt nehodlám blbnout v zimě s umýváním oken a praním záclon :-D. Dárečky taky nepřeháním a poslední dobou využívám hodně nákup na netu. Vyplatí se vědět dopředu co chci koupit a kde, bo nesnáším lítání a hledání co komu dát. Takže něco na netu a pak zajdu do knihkupectví a malého obchůdku se sýry a kořením a mám hotovo.

    Nu a letos ani cukroví nebudu péct, a jelikož jsem doma tak v pohodičce stíhám i takovou tu Vánoční pohodičku, ozdobit si byt, udělat si věneček, čekat na pošťáky :-D. Takže za mě určitě stresy nebudou :)
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je ono! Komu co? Ale proč? Protože se to tak dělá? V tom já smysl nevidím. Dávala jsem dárky kamarádkám už v říjnu a v listopadu, protože jsem je chtěla potěšit právě v tom okamžiku. Dárek pro mě a pro manžela jsou společně strávené chvíle, které normálně nejsou, protože v týdnu manžela nevidím a když k tomu připočtu děti, znamená to, že soukromí = 0. A protože si chci užít právě tu vánoční pohodičku, vypustila jsem ten šaškec kolem.

      Vymazat
  5. Joooo, drahý polovičky a jejich celoživotní lážo-plážo režim je kapitola sama pro sebe...
    Dobře děláš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně, proč oni jo a my ne? :-D Letos to udělám pěkně po chlapsku :-)

      Vymazat
  6. Mám pocit, že kolem Vánoc jsem se nehonila nikdy. I když jsem měla napečeno, nazdobeno, tak mě to bavilo. Dárky jsem měla koupené už v létě. To byla neinternetová doba. A teď peču, když mám chuť a čas, což poslední roky nemám, tak vždy jedny sušenky, ale i to spíš kvůli té akci pro syna. Mám ráda advent, ráda se synem něco tvořím a advent pojímám v tom zastavení, zamyšlení, a když jde tak setkávání s přáteli. Uklízím průběžně a i ta okna klidně počkají. Alvar Aalto neměl rád umytá okna, že přes ta špinavá je světlo jemnější. :-) Mám ráda umytá okna, ale neznamená to, že se v mrazu, sněhu či únavě budu namáhat.
    Dárky mě nestresují, něco vytvořím, něco koupím na netu. Prostě jedu na pohodu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě sehraje velkou roli, když to někdo dělá proto, že ho to baví nebo proto, že se to od něj očekává. Já se letos nehodlám přetvářet. Výzdobu máme decetní, stejně nemám ráda kýče a všeho moc, cukroví bude lepší než jsem schopna upéct já, protože pečení mě fakt nebaví a špinavá okna mě nemůžou rozhodit. Všal jsem letos už umývala ... v září ... snad :-D S klukama už jsme udělali spoustu vánočních ozdob, takže tuhle část si můžu odškrtnout. Přesně napsáno ... zastavit se, setkat se s přáteli, udělat si čas na partnera, v tom je to největší kouzlo. Však každý si to udělá podle svého gusta :-) Tak klidný adventní čas přeju.

      Vymazat
  7. Baru, to máš teda super přístup! Já to mám trochu jinak, všechno to pečení, vymýšlení dárků, nakupování a balení mě opravdu baví! (teda kromě toho úklidu:) Akorát to vůbec nestíhám! Ale těším se, jak si přes svátky odpočinu, skoro 2 týdny volna, to bude pohodička :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to je fajn, že tě to baví. Dokud jsem byla bezdětná a svobodná, taky mě to bavilo, jenže to jsem nakupovala dárky pro přítele a moji rodinu. Dnes to funguje tak, že zajišťuji dárky pro celou širokou rodinu a každýmu vše dodám naservírované až pod nos. Potom po nocích balím, peču a chystám. Vše je na mě, drahá polovička nemá ani tucha o tom, co to všechno obnáší. A o dvou týdnech volna se mi může tak leda zdát, tak proto mám takový přístup, pro někoho možná podivnej. Mě totiž ani to pečení nebaví. Dřív jsem dělala perníkovou chaloupku dětem, perníkový vlak, stromečky a já nevím co ještě, pekla cukroví a vánočky a potom padala únavou. Holt s věkem a zdravím se mi mění priority :-)

      Vymazat
  8. Pod to se podepisuji, jenom zradím kauzu pečivo. Teda po mém...., upeču jenom poloviční dávku těch dvou druhů co máme rádi. Hlavně kvůli té vůni, pravých vánoc v teple domova:-)! Hezky si to užívej!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj člověk! I já možná ...možná něco takového podniknu, bude-li čas a chuť :-) Krásný advent, Reny!

      Vymazat
  9. Baru, já přípravy na Vánoce taky beru v klídku. Velký úklid se u nás taky nekoná, cukroví jsem za posledních 13 let pekla jednou a stejně se nesnědlo a dárky kupuji jenom na netu, takže žádné stresy v obchodech. Užij si večer, Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Čím jsem starší, tím víc mám ráda klid. Celý rok jsem v práci mezi spoustou lidí a tak si opravdový klid užívám. Stromeček malý, přírodní...Návštěvy jen těch nejbližších, dárečky symbolické přes internet, děti jsou skorodospělé. Nejlepší dárky jsou opravdu zážitky, s tím souhlasím na 100%! :-) Do obchodů mě nikdo nedostane. Cukroví nejím, takže nepeču anebo koupím od těch, co to umí a baví je to. Úklid průběžný...Okna? Proč umývat v zimě? :-) Ale proti gustu žádný dišputát, někdo má vánoční mumraj se vším všudy rád...Hlavně zdraví. Zapálím svíčku a vzpomínám na ty, které už kolem sebe nemám...
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vypadá, že alespoň tady je ještě svět normální :-) Já to mám s tím věkem stejný, ale já jsem vždycky byla takový spíš praštěný samotář. Tak krásný adventní čas.

      Vymazat
  11. Svatá pravda, tečka a podpis pod to:-). Minulej rok jsem (kvůli porodu) Vánoce vypustila a zjistila, že jsou a budou...i bez mého bláznění! Krásné zjištění, strašně jsem si ulevila a letos se fakt těším. Budu totiž v pohodě! Měj se hezky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu krásné zjištění! Myslím, že i mě se to letos bude líbit mnohem víc, protože už teď si to užívám, stačilo jen to rozhodnutí a rázem to ze mě všechno spadlo. Jupíííí. Krásné dny, Lucko.

      Vymazat
  12. Přidávám se do klubu těch, co z vánoc nešílí!!! Jen dárky a stromeček být musí, pak návštěva nějakého adventního trhu, navštívit rodinu, odpočívat.
    Máš pravdu, s věkem se mění priority. Většinou hmotné za ty duševní.
    Zítra mám dýchánek s kamarádkami jáááá!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stromeček je jasná věc, to mě totiž baví a užívám si zdobení s klukama, navíc letos jsme vyrobili tolik ozdob! A dárky budou, pro děti musí, však už si Ježíšek odnesl jejich psaní :-) Užij si zítřejší dýchánek, já si užila ten dnešní, akorát ten mastnej bramborák už jsem nestihla.

      Vymazat
  13. Vánoce jsou kapitola na věčné řešení, já jsem teď šťastná, že budu hlavně s rodinou. A to že všichni pořád spěchají a pořád něco musí je pravda a nakonec se to vůbec nevyplácí.. Já teď dva týdny tak moc musela dělat do školy, až jsem dostala angínu zase. Nejhorší na tom je, že jsem fakt musela :D a další dva týdny ještě musím. Ale tělu se to evidentně nelíbilo a pokusilo se mě zpomalit. No někdy se to fakt nevyplácí .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anet, hlavně ty angíny nepřecházej! Vím, o čem mluvím. Kolik já jsem jich přechodila a jak ráda bych to vrátila zpět. Zdraví je jednoznačně nadřazeno všemu ostatnímu. Úplně všemu. Já letos nespěchám nikam a nemusím nic. V životě musíme doopravdu jen jedno. Dneska jsme na vánočním art jarmarku vybírali dárky, ale jen tak pro radost .. babičkám, kamarádům, popíjela jsem konečně punč, protože jsem nemusela řídit a konečně nasáhla vánoční atmosféru. Tak se drž!

      Vymazat
    2. To je jasnačka, zdraví na prvním místě, před dvěma měsíci jsem jednu nemoc přecházela a vůbec to nedopadlo dobře, tak jsem si hned včera začala zařizovat věci, které jsem musela, že nemusím .) Tak díky! A užívej klidnou vánoční atmosféru! .)

      Vymazat