neděle 28. prosince 2014

Brno - moravský Manchestr

Tak to je název právě probíhající výstavy, kterou jsem dnes navštívila a kterou opravdu MUSÍTE vidět. Něco tak povedeného jsem dlouho neviděla. Jistě už jste na ni zaznamenali reklamu, která běží v TV a věřte, že výstava se bude líbit nejen brněnským patriotům a milovníkům textilu a textilního průmyslu, ale troufám si říct i široké veřejnosti. Jen si na ni vyčleňte dostatek času, protože já se tam zdržela skoro hodinu a půl a kdybych nemusela vyzvedávat zbytek posádky v aquaparku, tak jsem tam byla rozhodně déle. Pojďte tedy alespoň na malou virtuální prohlídku, zachycenou prostřednictvím mého objektivu. Nebudu vás zahlcovat fakty ani údaji, část si můžete přečíst zde  a zbytek se dozvíte na výstavě.




 Můžete si listovat různými vzorníky. Tohle je vzorník vlněných látek z 20. - 30. let dvacátého století.






Mimořádně zdařilá expozice je potom místnost, kde se najednou jakoby ocitnete v jiném místě a čase. V textilní továrně. Nebudu se omlouvat za množství fotek, prostě jsem se vyřádila ve všech ohledech :-) Fotografovat s bleskem se tu samozřejmě nesmělo a tak některým z fotek nechybí patřičný šum, ale nakonec si myslím, že nepůsobí ani rušivě, naopak.



 Vzorky vlněného rouna ze začátku 20. století.





 Bubnový soukací stroj pro vlněnou přízi.


 Skací stroj pro vlněnou přízi, 20. - 30. léta dvacátého století.


Ovčí rouno, na které jste si mohli sáhnout stejně jako na většinu vzorníků a odstřižků látek, vyjma těch ze vzácných sbírek.

Tahle část výstavy byla smutná. Resp. ne sama výstava, ale skutečnost, jak to s textilním průmyslem v Brně dopadlo. A nejen s ním. Většina textilek byla vybombardována nebo zbourána, zlikvidována a zavřena. Textilní výroba zanikla. Brno už není textilní metropolí jako bylo dříve. Je to smutné, ale tak je to se vším. Nejen textilní továrny se bourají a industriální památky tak nenávratně mizí. Proč?








Na výstavě ale najdete i historii nejdůležitějších továren a jejich majitelů včetně krásných sbírek.



 Tohle je třeba sbírka Heinricha Kautsche a můžete zde vidět francouzské hedvábné brokáty z 18. století.


Poslední část výstavy je věnována technice ART PROTIS. To jsou plošné textilie zhotovené z kousků valchované vlněné tkaniny. 



 Světla Kulíšková Ruggiero - art protis arakne - 2012 - odložené oblečení.

 Světla Kulíšková Ruggiero- návrh potahové látky - art protis - vlněné a hedvábné česance. 





Co dodat? Snad vás moje fotoreportáž alespoň trochu nalákala. Neváhejte a vydejte se na tenhle jedinečný výlet do historie textilního průmyslu v Brně. Výstava trvá až do 12.4.2015 a já vám slibuji, že nebudete litovat. 

Pěkný podvečer!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. ten hořčicovej kabát, ach! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. .... tak tomu říkám parádní výstava.... asi bych taky potřebovala hodně času na prohlídku.... jsem ale daleko...
    přeju pěkný nový rok! Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera, reportáž se ti víc,jak povedla! A ta poslední fotka...extra+++;-) Pouze škoda,jak obvykle z ruky:-( Ale velice by mě zajímala!!! Díky mám o čem přemýšlet...ň

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že se Ti líbí :-) Určitě by se Ti to moc líbilo, však on ten art protis nemá zase tak daleko od patchworku.

      Vymazat
  4. ;) jo je to moc krásný obor a jsem ráda že jsem ho vystudovala. Škoda jen že není tak oceňovaný :(.
    Taky mi je smutno z toho jak textil od nás vymizel. Ale je dobře že v těch specializovaných odvětvích textilu jsme pořád konkurenceschopní :)
    Výstava vypadá skvěle :)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Ta poslední fotka je luxusní!!!
    Taky bych zašla zase na nějakou výstavu. Naposledy jsem byla na "vánoční stromky a ozdoby ve světě" a pak "z historie kanceláří".
    Stihla jsi toho za vánoční svátky celkem dost! Držíš se Senecova hesla, to je dobře. Já se nyní držím svých bylinkových čajů, vody a ovoce......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, zrovna ta je jen tak mimochodem :-) Děkuju! Bylinkový čaje a ovoce taky nejsou špatný. Já chtěla zítra vyrazit na Radhošť, ale vzhledem k mrazivé předpovědi (-14) to taky vidím na ty čaje, protože bych se asi udusila :-(

      Vymazat
  6. Milá Báro, krásná reportáž ... už jsem "ochala" u pár fotek na instagramu a hned bych vyrazila! A nyní obzvlášť (poslední dny nejsou moc dobré). Mohu se zeptat, jaké ISO jste měla nastavené? Díky a krásný závěr roku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, ISO u které fotky konkrétně? Je to různé, některé 800, většinou 1600 nebo 3200 :-)

      Vymazat
  7. Děkuju za príma tip, hned zapisuju do nového zápisníčku... Mám trošku obavu, že mi z toho bude hlavně smutno, stejně jako když v Liberci jedu kolem té díry, která zbyla po Liebigově továrně, nebo když jdu u nás v Jablonci do muzea, bývali jsme Paříž východu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak je možné, protože když o tom člověk přemýšlí, smutné to určitě je.

      Vymazat
  8. Nevím kam ty mé příspěvky občas zmizí, ale už se mi to nechce psát celé znova, takže ve zkratce: nádherná a velmi sympatická výstava, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi v černé díře :-) A rádo se stalo, když něco stojí za zmínku, ráda o tom napíšu ♥

      Vymazat