čtvrtek 6. března 2014

Opuštěná továrna

Založila jsem na blogu novou sekci urbex. Nevíte, co to znamená? Já jsem to donedávna taky nevěděla, i když jsem tuhle činnost s oblibou a zájmem provozovala už dřív. Až díky mojí virtuální kamarádce Markétě jsem zjistila, že mě vlastně baví urbex. A co to tedy je? URBEX je zkratka pro urban exploration a znamená to prozkoumávání měst, starých a opuštěných míst, továren a dalších objektů. Více o tom co je urbex najdete třeba zde. Urbexem se zabývá mnoho dalších lidí, sdružujících se do skupin nebo jen jednotlivci. Ale o tom zase někdy příště, protože s urbexem chci rozhodně pokračovat. Dnes vám ukážu několik fotografií, které jsem pořídila včera v mezičase, kdy jsem fotila interiéry. No tohle jsou taky interiéry a jaké! Kdo si přečetl definici urbexu pochopí, že nebudu zveřejňovat místo. Napíši pouze to, že se jedná o původně továrnu s pohnutou historií. A teď už jen koukejte!






 




 









 To je jen část fotografií ze včerejšího urbexu. Pokud byste chtěli vidět více, mám jich ještě několik v záloze :-)  Každopádně z černého úterý jsem měla náhle barevnou středu, protože jsem nefotila jen tyhle pro mě fascinující pozůstatky opuštěné továrny, ale i krásné interiéry, které vám ukážu příště. Tak co, taky se vám líbí tahle opuštěná místa? Mě přitahují jako magnet. Stačí jen zavětřit onen zatuchlý pach a závan dobroudružství a už jsem v tranzu. Každopádně včera jsem si na žádnou obálku s červeným pruhem ani nevzpomněla. Je to asi zvláštní koníček, ale já už se těším na další opuštěná místa.

Mějte prima den!

Foto © Barbora Grünwaldová. Více fotografií z urbexu zde.

24 komentářů:

  1. No, mám z toho zvláštní pocit, krása, historie, osudy, zkáza, smutek, stopa člověka......martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vidím trochu jinak, je to sice možná zkáza a smutek, ale spíš na mě sahá minulost a historie a to se mi líbí.

      Vymazat
  2. Uplně tu "vůni" cítím. Jsem na tom stejně jako Ty, přitahuje mě to jak magnet!
    Krásný obrázky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, tak aspoň někdo sdílí moje nadšení a vášeň :-) Díky'

      Vymazat
  3. Já to mám podobně, z těchto budov na mě čiší smutek, zkáza, deprese..kolem Liberce je toho spousta, hlavně opuštěné sklárny a textilky kolem Černé Nisy, vždy na mě dýchne jako kdyby duše lidí, kteří odtud odešli...a někdy z těch míst mám i strach...:-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strach při focení mám skoro vždycky :-) Včera nás dokonce i někdo vyrušil, naštěstí to byl podobný "nadšenec" a ne policajti :-) Ale depresivně to nevnímám.

      Vymazat
  4. Díky za rozšíření obzorů - s výrazem urbex se setkávám poprvé, ale jeho podstatu znám a taky to mám ráda :) A podobné fotky ještě víc :) Je to zvláštní, jak se na nich vždycky mísí ta syrová krása s něčím smutným a pomíjejícím ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky dlouho nevěděla, že se tomu tak říká! Ale teď už tu moji vášeň aspoň můžu pojmenovat :-)

      Vymazat
  5. Na mě kapánek deprimující (asi z toho nepořádku, jako po bombě), hlavně pocit hrozného zmaru a neúctě k lidské práci:-(
    Ale souhlasím, činnost, která nás pohltí, je nejlepším lékem na negativismus, který se nám snaží někteří vnutit, třeba červenými pruhy:-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš! Lék musí být i na pruhy :-) Já naprosto chápu, že na každého to působí jinak a většinou depresivně, ale je úžasný prohrabovat se v třeba v papírech a najít něco zajmavého. Ale pravidlo je jasné, neodnáší se nic jiného než fotky.

      Vymazat
  6. Taky miluju opuštěné továrny, do nějaké bych se nejraději odstěhovala...ale teda vyklizené a bez dalších "spolubydlících" :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím přesně co máš na mysli. Mě se zase víc líbí, když se tam člověk může ještě něčím zajímavým prohrabat :-)

      Vymazat
  7. ...je to prostě silné.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Galino. To je trochu jiný interiér, že?

      Vymazat
    2. Člověče, Baru, jestli je to ještě vůbec interiér! Nějak to samovolně přechází do exteriéru, ale to se mi na tom líbí! Také mě to fascinuje, miluji ty vůně a příběhy, které se za takovým prostorem skrývají. Vždycky mě staré baráky přitahovaly. A pokud to šlo, vlezla jsem tam :-) A vždycky jsem se bála. Ale stálo to za to!

      Vymazat
    3. No to máš vlastně pravdu :-) Holt jsme holky dobrodružný :-)

      Vymazat
  8. Přijde mi to úžasné! Mám také ráda opuštěné místa. Určitě by mě zajímaly i další fotografie! .)

    OdpovědětVymazat
  9. Baru, ta druhá fotka je skvělá. Koukám na ni a čekám, že každou chvíli spadne ta stěna. A ono nic....
    Dnes je tedy "urbex den". Máš to ale nebezpečný koníček! Nebojíš se, že tam vyletí nějaká větší myška?
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nezajištěná byla, myslím, že moc dlouho to trvat nebude :-) Je to dobrodružný a malinko adrenalinový, to zase jo. Větších myšek se nebojím, ale spíš bezdomovců a jiných "náhodných" návštěvníků. Pohodový večer i Tobě!

      Vymazat
  10. Baru, super, moc se mi líbí první, druhá a pak ten stůl s vytahanými šuplíky. Hned bych tam šla taky na fotolov.

    OdpovědětVymazat
  11. No to je panečku místečko!!! A těch pokladů, jedna báseň! našla jsi bednu a židli? i pár šuplíků na focení by se hodilo.........vime? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo pokladů tady byla spousta! Jenže urbex má svoje pravidla, neodnáší se nic kromě fotografií a já to respektuji. Takže bedna a židle mi stále chybí. Mě by se hodil klidně celý ten stůl, byl fakt dobrej :-))))

      Vymazat