pátek 8. srpna 2014

Renovace kuchyňské linky

Sice jsem vám slíbila výstavu, ale ještě nemám zpracované fotky, protože makám! Ve středu jste mohli na facebooku i instagramu zaregistrovat, že jsem se po velmi dlouhé době konečně odhodlala k renovaci naší kuchyňské linky. Ona zase tak stará není, je plně funkční a je z dubové dýhy. Ale koukám na ni devět let a poslední dva roky jsem intenzivně přemýšlela o bílé v kombinaci právě s bukem. Jenže doma jsem neustále slyšela, že je to škoda ji renovovat. A tak mě to pořád hlodalo v hlavě, až jsem si řekla a dost. Bude přesně taková, jakou si ji udělám. Bílá. Ale úplně celou bílou jsem zase nechtěla, takže nějaké prvky ponechám. Nepotřebuji nic super moderního, ve vysokém lesku a strašně cool. Já si chci vytvářet přesně takové bydlení, jaké se mi líbí a ne takové, jaké mi nutí trend. Hlavně mě strašně baví to, že si to vlastně dělám úplně sama. Pořád jsem se bála, že to opravdu zničím, ale víte co? My lidi strašně lpíme na materiálních věcech! Vždyť je to jen kuchyňská linka a i když to nebude dokonalé, důležité je, že v tom vidím smysl a baví mě to. No ... přiznám barvu, že občas narazím na nějakou drobnou překážku. Například všechny spotřebiče jsou vestavěné a speciálně uchycená dvířka dostat ven, je prostě někdy k vzteku. Ale! Ta radost potom z toho! Takový počin si musím zkrátka zdokumentovat a pokud chcete, nakoukněte.




Pustit se do renovace dýhy a ještě na bílo ..... vskutku úkol nelehký. Ale do čeho jdu jsem zjistila až poté, co mi i třetí nátěr prosvítal. A jelikož mám kamaráda, který dlouho dobu pracoval jako restaurátor nábytku, hned jsem mu volala, co s tím? Strhnout dýhu. Cože? Já? Křehká žena? Na to ani nemám nářadí. Takže raději více brousím a víckrát přetírám. A přála bych si aku šroubovák!



Některé části jsou bohužel navíc napevno. Vlastně by se asi daly dostat ven, ale musela bych kvůli tomu odmontovat pracovní desku a to je jaksi nad moje ženské síly, to přiznávám. A protože v první fázi desku zachovám, je všechno to smirkování a natírání pevných částí náročnější. Ono vůbec vysmirkovat všechny ty vyfrézované části je teda makačka, to zase jo! Ale jak už jsem naznačila, tahle moje akce má i jiný smysl. Lidé neustále něco kupují a staré věci vyhazují, pořád všeho mají moc a stejně pořád nakupují. Za chvíli je to ovšem omrzí a tak se věcí zase zbavují. A já v rámci svojí cesty "práce na sobě samé" jsem se rozhodla pro cestu trochu jinou.  A když se to náhodou úplně nepovede, zasměju se tomu a uvařím si kafe do hrnku od Soni Malinové (snad). Chvílemi mě totiž humor přechází.




Hlavně tehdy, když něco rozšroubuju a potom to zase dávám dohromady. U těchto malých šuplíků je to ještě sranda, ale až přijdou na řadu dveře od lednice, mrazáku a myčky, asi mi úsměv ztuhne.



Takže šroubuju, smirkuju, natírám, občas taky nadávám a v mezičase, kdy mi schnou jednotlivé vrstvy, dělám generálku dětského pokoje. Piráti jsou totiž tento týden u babičky na prázdninách a to je jediná šance jak důkladně vytřídit hračky.



Ale když potom vidím první "vlaštovky", mám z toho radost. Bude to velká změna a mým záměrem je konečně tu kuchyň odlehčit. Čeho je moc, toho je příliš, i když je to dřevo. Na podzim totiž přijde na řadu nový obývák a ten bude (světe zboř se) v decentních barvách, takže to odhlečení je neodkladná věc. Sama jsem zvědavá na tu proměnu! Tak mi držte pěsti a já jdu zase montovat, smirkovat, natírat, nadávat a užívat si to :-)

Užijte si víkend!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

23 komentářů:

  1. Taky se do toho jednoho krásného dne pustím. Dneska je sice krásně, ale než u mě nastane ten správný krásný den, to bude ještě chvilku trvat, protože napřed musím dovyšívat obrázky do obýváku. Jak bych začala něco dalšího, tak nám ty zdi zejou prázdnotou další dva roky :-D Takže tvoje kuchyň bude mít nový kabátek určitě dřív než ta moje. Tak vzhůru do toho! Vypadá to skvěle ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se ještě neví jestli dřív, zatím mám jen tohle :-) Díky.

      Vymazat
  2. Páni to ses dala do pořádné dřiny :) Tak ať to jde, těším se na výsledek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda jo, taky se těším, nejraději bych si vzala týden "dovolenou" a makala jen na tom, ale to bohužel nejde :-)))

      Vymazat
  3. Baru, tak tvé domácí počiny musím okomentovat!!! Máš opravdu můj obdiv, já technický antitalent bych se do toho opravdu nepustila. Když jsem viděla první fotky, tak jsem se trošku lekla, ale u poslední fotky už jsem si řekla "super". Vypadá to moc dobře. Takže fandím ti, držím pěstí a jsem zvědavá na finále!
    To budou mít kluci radost, že jim třídíš hračky!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na tohle technický typ být ani nemusíš. I já jsem se dozvěděla (až jsem se do toho pustila), že dýha se může napouštět olejem, který prostupuje a dělá paseku, ale všechno se to dá zvládnout. Ke štěstí mi chybí jen nějaká elektrická bruska a aku vrtačka :-) PS: kluci o tom právě nevědí a s největší pravděpodobností to ani nepoznají, ale už bylo na čase zbavit se takových těch rozhrkaných krámů a miminkovských hraček. To je najednou místa! :-) Budou mít z částo nový pokojíček, tak jsem musela uvolnit prostor. Dneska už pro ně jedu...

      Vymazat
  4. Ti držím pěsti úplně nejvíc!!! Kuchyň je náročný prostor a chce svý, ale s tvým odlehčeným přístupem bude výsledek v pohodě. Já jsem dost postižená svou prací a náročnými klienty, jsem na kuchyně detailista a vnímám je i hodně "technicky", ne jen na oko:-) Ať se ti to podařííííí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já myslím, že právě na tom přístupu záleží nejvíce :-)

      Vymazat
  5. Jak je ta bílá lehoučká, že? Neuvěřitelně to prokouklo. Jsi dobrá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je teprve kousek! Až to bude celé, bude to mnohem lepší, ale to je ještě daleko :-)

      Vymazat
  6. Krásně si se do toho pustila ... šikovná !!!

    OdpovědětVymazat
  7. Baru, asi před dvěma lety jsem se taky pustila do přetírání kuchyně na bílo - mám to i na blogu:). A k tomu, proč si lidi pořád musí kupovat něco nového - tak psychologové prý zjistili, že pořízení nové věci člověka těší asi tak 14 dnů a pak mu stejně zevšední ...takže to je asi odpověď:-) Tak ať se dílo daří a ono se podaří, protože to víme a baví nás to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se musím kouknout! No vidíš, tak já na to přišla už dávno i bez psychologů, že je to na nic. Tyhle věci prostě fungují jen na velmi krátkou dobu, ale zážitky jsou věčný :-) Hoši jeli na lezeckou stěnu, tak mám volný prostor a jdu na to! :-) Krásný víkend!

      Vymazat
  8. Ahoj Baru.
    Jsi žena činu a máš to krásné.
    Přiznám se,že tyto větší úpravy u nás přenechávám manželovi.
    Já se pouštím jen do menších akcí.
    Moc se mi u Tebe doma líbí.
    Mějte se krásně a moc pozdravuj chlapečky.
    Nám se včera vrátila Adrianka z prázdnin,tak už má Daniel parťáka na lumpárny.
    Iveta P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přenechat to manželovi, nedočkám se ničeho, protože co si člověk neudělá, to nemá. Alespoň u nás :-) Na druhou stranu je to fajn pocit, že to člověk zvládne sám. Mějte se krásně a hezký zbytek prázdnin! Já už mám opět plnou sestavu doma, tak jsem zvědavá, jestli mi zbude nějaká energie a kuchyň :-)))

      Vymazat
    2. Baru,manžela vše se dřevem baví,má na to i školy a je to i jeho koníček:)

      Vymazat
    3. Taky bych chtěla manžela, kterého takové práce baví :-) Já si aspoň sehnala elektrickou brusku, protože už mám křeče v prstech :-) Tak snad s tím budu umět dělat.

      Vymazat
  9. No ženo, jsi odvážná!!
    Práce se nebojím, spoustu věcí dělám v domácnosti sama, ted i budování chaty ze mě mě udělalo zručného řemeslníka, ale kuchyn, to je na mě velké sousto...... ikdyž, kdyby mě ta moje kuchyn přestala bavit, třeba bych se na to taky vrhla.
    A jak píšeš........... co si člověk neudělá sám, to nemá....... můj muž je povoláním truhlář, a co myslíš, už třetím rokem čekám na interiérové dveře .... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že vrhla. Já už se na to prostě nemohla dívat, ale netvrdím, že je to malé sousto. Teď se k tomu dostanu nejdřív o víkendu asi, taže do Vánoc mám co dělat :-) Koukám, že jsi typická kovářova kobyla :-) Ono je to asi všude stejný :-)

      Vymazat
  10. Barunko, držím palečky !!!! Sama vím, jaká je to dřina renovovat nábytek .... ale uvidíš, ten pocit, když je to hotovo je k nezaplacení .... Marki

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to pěkně, bílá kuchyň bude krásná! :) Já se chystám o víkendu natírat staré bílé a oprýskané židle od Ton pro změnu na černo, tak snad se mi bude také tak dařit... :)) hezký den! evey

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer. Nyní jsem se do toho také pustila a chvílema se proklínám :-) Jaký jste použila lak a barva se neloupe? A jak dlouho lak asi schl? Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat