středa 16. července 2014

Český Krumlov forever

Nejromantičtější město u nás. Kdo tu nebyl, nepochopí. Jezdíme sem už devět let a pořád nás neomrzelo. Vůbec nechci psát o památkách, všichni víme, že se jedná o Unesco a taky mě to už nudí, protože jsme tu navštívili opravdu všechno včetně prohlídky zámku. Ta mě mimochodem zklamala, zámecké exteriéry jsou mnohem krásnější. Přidám tedy jen spoustu fotek, abych vás případně nalákala. Krumlov je úžasné zázemí pro všechny výlety do okolí. Ráno romantické snídaně (sním skoro všechno, když mi to někdo nachystá), večer procházka městem a výborná večeře v některých z mnoha restaurací. Za těch devět let jsme jich prošli opravdu dost, ale favoritem na výtečné jídlo je restaurace Papa´s Living na Latránu. Na Latránu jsem se taky vdávala, jen v restauraci Lazebna, protože měla větší zahrádku a prostor pro obřad u Vltavy. Tak pojďte kouknout!









Tohle jsou výhledy, o které vás prostě nemůžu ochudit, i když se přiznám, že jsou to kýčovky, ale já je prostě miluju. Některé jsou ze zámecké věže, kam si můžete za padesát korun vylézt a některé jsou ze zámecké vyhlídky. Miluju jen tak sedět na vyhlídce a koukat, protože tohoto výhledu se prostě nikdy nenabažím. Chtěla jsem původně nafotit pár restaurací a kaváren kam rádi chodíme, ale nejsem food blog a hlavně, já si chtěla užívat to sladké nic nedělání a atmosféru. Tak jen stručně. 




Rozhodně v Krumlově nevynechejte kavárnu Dvě vdovy. Je opět na Latránu, opět s úžasnou terasou u Vltavy a káva tu chutná tak nějak líp. Tady se vám Krumlov dostane až do morku kostí a proleze vámi skrz na skrz.





I ubytování jsme tu vyzkoušeli více, ale jednoznačně nejraději jezdíme do penzionu Kapr. Nás ta řeka prostě baví a z okna můžeme koukat nejen na romantické město, ale pozorovat i vodáky. A hlavně máme rádi to neformální a rodinné prostředí a přístup pana majitele, se kterým vždy rádi prohodíme pár slov. No a pokud si chcete užívat, i když zrovna nechodíte venku, doporučuji apartmán Anna Marie. Je totiž zasazený do skály. No prostě romantika největší :-) A měla jsem tu dokonce toaletní stolek, který ani doma nemám :-) Apartmán má navíc krásných 48 m2.







Ráda pozoruju vodáky, i když sama na vodu nejezdím. U jezu s foťákem koukám, kdo se "cvakne" a kdo ne :-) Cvaklo se jich tu dost. Vodáci ke Krumlovu prostě patří. Těch krásných zákoutí je tu nespočet, tak alespoň pár koláží, abych to tu nezahltila fotkama úplně.



Zámecký areál včetně zahrad a divadla s otáčivým hledištěm má svoje kouzlo. Divadlo na točně je super zážitek, ale nějak jsme letos prošvihli lístky na Dekameron. Rezervovat se musí opravdu dost dlouho dopředu. Ale za ten zážitek to stojí. Pokud ovšem budete řešit dilema zda jít do zámku na prohlídku či ne, nechoďte a za ušetřené peníze poseďte v některé z kavárniček či restaurací. Exteriéry zámku jsou mnohem hezčí!






A kupodivu tu nebylo vůbec přelidněno. Samozřejmě, že na těch vyhlídkách se chtěl každý vyfotit a kochat se pohledem, ale nebylo to tak, že byste se museli poštuchovat nebo čekat až na vás dojde řada. A to bylo moc faj. I když máme Krumlov prochozený křížem krážem, vždycky se najde něco, kde jsme ještě nebyli. A tím místem byla tentokrát židovská synagoga. 






 V synagoze většinou bývají výstavy, ale občas se tu prý schází i židovská menšina za účelem oslavy židovských svátků. Synagoga je přístupná, jen musíte o otevření požádat obsluhu v příjemné kavárně, které je její součástí.A je krásně opravená.




A touhle kýčovkou se s vámi loučím. Určitě se do Krumluva vydejte, ale rozhodně doporučuji více než jen na víkend, abyste stihli nasát to kouzlo a energii, kterou Český Krumlov má. A zrovna dneska je to pět let, co jsme tu řekli ano :-)



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

28 komentářů:

  1. Příjemně jsem si fotky užila a oživila vzpomínky. Jo paní, víš co mi tam chybí? Tvoje svatební fotka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přemýšlela jsem, jestli ji mám přihodit, ale víš co, nechtěla jsem být moc sentimentální :)

      Vymazat
  2. Už se těším, prý možná v srpnu bude Šumava i ČK :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Báro zdravím,
    Váš den D si pamatuju :) Hodně štěstí a lásky do dalších společných let! V Krumlově jsme byli loni na dovolené - Zlatá Koruna ... Je tam kouzelně :)
    Měj se moc krásně a užívej léta, Tereez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlatou Korunou jsme začínali :-) Díky Terko, mějte se fajn!

      Vymazat
  4. Baro- krasne jsem si pripomnela Krumlov, dejiste meho mladi, kdy jsem tady stravila 4 roky na stredni skole! A ze to byla jizda:-)
    Co me ale mrzi, ze Krumlov je porad jak za 90 let, moc novych podniku tam neni, chtelo by to cerstvy vitr do gastronomie a do sluzeb! Ale jinak je to nadherne mesto. A mozna, ze jeho kouzlo pro lidi tkvi prave v tom zastavenem case:-)
    Nadherne fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si naopak myslím, že to kouzlo to má právě díky tomu jak to je. Jsem tak trochu přejezená všech těch vystajlovaných a vydesignových podniků. Pokud vím, tak pár nových tam za tu dobu co tam jezdíme je a vůbec nemají to kouzlo těch starých. A se službama jsem nikdy neměla problém. Jediné co, tak by mohli změnit snídaňový repertoár, ale to pro mě jaksi není priorotní.

      Vymazat
  5. Krásné fotky, Baru, v Krumlově jsem byla asi před deseti lety, přeji hezké výročí, to jste si ho krásně užili. Pohodový den, Markéta

    OdpovědětVymazat
  6. Báro, už se těším jak malá na tento víkend do ČK. Taky je to pro mě nejromantičtější město u nás. Byli jste na zámku na prohlídce v barokním divadle? My loni a bylo to hodně zajímavé. A musím říct, že jsem taky čekala, že tady na mě vykoukne tvoje svatební fotka :-) Hezké výročí přeji!!!!!
    Šárka
    P.S. Nějak se k tobě asi nedostal můj komentář u stezky.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli, dva roky nazpět, nijak zvlášť mě to nenadchlo. A svatební fotky mám na facebooku, teda alespoň pro ty "vyvolené" :-) Jsem zase třídila zrno od plev. Komentář je možná ve spamu, chodí mi jich pořád spousta :-( A díky, Šárko!

      Vymazat
  7. Baru díky za tento výlet do "pohádky" (a nové tipy kam se podívat), tak si totiž vždy v Krumlově připadám:-D!

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezké fotky, úplně jste mě nalákala, tak snad se letos zadaří a do Krumlova se konečně taky podívám :))
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když ne letos, určitě příště! Pěkný den i vám.

      Vymazat
  9. Krásné, díky za prohlídku. A žlutá kánoe, ta mi teda padla do oka (ale já na té žluté frčím).
    Škoda, že není víc těch kavárniček, ty židličky a slunečníčky a nedojezené dortíky a tak ti jdou opravdu báječně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, díky. Mě už to moc neba fotit, raději si užívám atmosféru, muže nebo čtu knížku. Každej vždycky čučí jak brouk, když fotím nedojezený dorty a rozpitý kafe :-)

      Vymazat
  10. Báro díky! Krumlov máme taky moc rádi a když byli inststní synci malí, tak jsme tam jezdívali každé léto. A určitě ho nevynecháme ani s novými přírustky:-))). Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  11. tak v prvé řadě gratulace k výročí :-)...a Krumlov je prostě NEJ! ta atmosféra tam, uličky, krámky, zámek,no prostě všechno :-) Kavárnu Dvě Vdovy taky nikdy nevynecháme, ale penzion Kapr neznáme, ale zaujal! :-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, díky! Kapra doporučuji :-) A taky ho dělají chutně připraveného v pivovarské restauraci :-)

      Vymazat
  12. Krásné fotky! Krumlov je moje srdcovka, jezdím tam několikrát do roka. Na zámku přebývá moje kamarádka, tak tam mám prochozené úplně všechno... i tajné trasy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak ty tajné trasy by mě zajímaly! Bydlet blíž, jezdím tam taky častěji. Někdy bych tam chtěla strávit Vánoce :-) Děkuju!

      Vymazat
  13. Nadhera! Mame to s manzelem podobne, stravili jsme tam prvni dovcu pred 14 lety a od te doby tam musim kazdy rok! Byli jsme i na baletu v otocnem hledisti, krasne. Ja mam rada staroceskou hospodu U tri Marii a ubytovani U certa a Kacy ( myslim, ze se to tak jmenuje)
    Gratuluji k vyroci svatby, mam radost, kdyz to nekomu tzv. Vyjde :-), my jsme s manzelem od 18 a lidi neveri, ja doufam, ze jeste vydrzime.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My na točně taky byli, tuším dva roky nazpět, letos už jsem nestihla lístky. No my spolu zase tak dlouho nejsme, je to můj druhý pokus, ale jak říká naše babička, chce to hodně trpělivosti a kompromisů. Jinak jsme spolu letos devět let, ale brali jsme se později. A před vámi tedy smekám a děkuju!

      Vymazat
  14. Moc mě Váš příspěvek potěšil, miluju Krumlov. Asi od malička...možná tím, že jsem se tam narodila, i když nikdy nebydlela...jen částečně trávila moře času, mám tam babičku a dědu. A před necelým měsícem jsme si právě v Krumlově řekli své ANO. Senzační fotky a můj naplněný sen...není lepšího místa. A na radnici bezkonkurenční jednání. I krásné skleničky s motivem Krumlova nám zdobí doma poličku-dárek od města... Chápu a sdílím vaše pocity, kdo nebyl opravdu nepochopí. Mávám a zdravím z jižních čech. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s váni souhlasím! Většinou, když chcete obřad mimo úřad, jsou s tím problémy. V Krumlově naopak. Sice jsme si za to připlatili, ale všichni byli neskutečně milí a vstřícní. A skleničky máme taky! Krumlov je láska na celý život a obzvlášť potom, když na tohle místo má člověk takové vzpomínky jako je vlastní svatba. I mně se tím splnil sen a doufám, že vydrží na celý život :-) Zdravím z jižní Moravy.

      Vymazat