pondělí 30. června 2014

První den prázdnin ...

Tedy ten oficiální, jsme strávili úplně prázdninově. Sluníčko, maliny, grilování ..... A jaký by to byl víkend a začátek prázdnin bez výletů, že jo? Podnikli jsme hned dva, protože všude dobře, tak co doma? V sobotu jsme vyrazili na zámek do Kunštátu. Přiznám se, že máme raději hrady, protože jsou přece jen tajemnější, ale Kunštát máme doslova za humny. Kluci si vybrali prohlídku reprezentačních prostor zámku. Akorát mě trochu mrzí mě, že prohlídky nejsou více zaměřeny na děti.








 



Zvenku lehce ošuntělý. Původně středověký hrad ze 13. století byl přestavěn na renesanční zámek v 16. století. Pokud vás zajímá historie zámku, koukněte na oficiální stránky.

Z interiérů jsem byla malinko zklamaná, ale možná to bylo taky slečnou průvodkyní, která byla trochu "slabší" a neuměla výkladem zaujmout dospělého natož dítě. I když chodíme s klukama na normální prohlídkové trasy, vždycky když průvodkyně vidí děti, snaží se je něčím upoutat. Tady slečna dokonce vyžadovala, aby šlo tříleté dítě v těch šílených nazouvácích, ve kterých by se přerazil i dospělák. A mě hned na úvod zdrbala kvůli focení, které jsem měla samozřejmě zaplaceno. Na to, že jsem na zámku nechala 366 Kč, se mi přístup nelíbil. Ale všechno je o lidech a vy budete mít třeba štěstí na jinou průvodkyni, pokud se na zámek vydáte. A co se mi líbilo uvnitř nejvíc? 





Pochopitelně knihovna a barokní pracovní stůl. Pro zámecké knihovny mám slabost a je pravda, že na hradech jich moc k vidění není. Odhadnete, kolik váží ta obrovská kniha úplně dole?



A taky koupelna i s dobovým prádlem.





Pěkná byla i zámecká kaple s vitrážemi a louskáček na ořechy v podobě Bismarcka byl úsměvný.


 

A tato spojovací chodba se spoustou obrazů byla úplně nejlepší! Některé kousky jako třeba tuhle koženou sedačku bych si docela dobře dokázala představit doma s nějakým pěkným peršanem a k tomu klidně moderní stoleček Webframe, kvůli kterému teď nemůžu spát, protože je ve slevě! Nově je tu teď otevřená výstavní expozice ve středověkých prostorách zámku podle návrhu arch. Martina Hrdiny, ale tam třeba zase někdy příště. A zítra pro vás budu mít další tip na výlet v Moravském krasu. 

Užijte si začátek nového týdne a taky začátek prázdnin!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Krásná virtuální prohlídka, díky:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, krásný zámek, už se těším až na nějaký taky vyrazíme. A obdivuju tvoje kluky, že je baví prohlídky. Moje děti to teda moc nebavilo a Kevina dodnes ne ...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kluky to baví oba dva, hrady víc, ty jsou víc dobrodružný a no a když někde mají ještě speciální dětský okruh, jsou ve svým živlu. To mají asi po mě :-)

      Vymazat
  3. Tíhu knihy odhaduju na 6 kg :)
    My jsme minulý týden byli na malé dovolené za přáteli z Belgie, kteří si za Prahou pronajali menší palác, ehm... tedy takový barák s hodně koupelnama a tak... Tak jsem si představovala, jak budeme jezdit na výlety, ale ono tůdle nůdle, režim malého dvou a půl letého Belgičana byl neúprosný, spát, jíst, čučet do iPadu, spát, jíst, čučet do iPadu... no. Musím říct, že jsem po pár dnech byla celkem ráda, že už jedem domů :D
    Tak nevím, asi je dobře, že žádné potomky nemám. Furt bych je někde tahala, stejně jako tahali naši nás a já jsem jim za to vděčná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přihoď 14 kg :) Vidíš a já si někdy říkám, jestli mě za to ty děcka jednou nebudou nesnášet, že je nenechám v klidu válet se s tabletem nebo že jim nedopřeju návštěvy nákupních center :-))))) Jo s dětma to fakt někdy není jednoduchý, řekla bych že do tří let je to dost na prdlačku. Já už naštěstí spaní moc neřeším, i když je to jediná chvilka přes den, kdy je klid. A jídlo se dá vyřešit i mimo domov. Když Vitouš občas nespí, už to není taková tragédie jako ve dvou letech, kdy byl protivnej jako pr@.

      Vymazat
    2. Šmarja, 20 kilo! :D
      Tvoji kluci budou mít na co vzpomínat, stejně jako můžeme vzpomínat my. A taky máme spoustu fotek, protože nevlastní táta byl vášnivý fotograf a ty černobílý fotky a diáky, které máme, jsou jako poklad. Takže další paralela s Tvými dětmi, až na to, že Ty nejsi amaterský fotograf. :)
      Mně bylo toho kloučka líto, je naučenej volný čas trávit u dvd nebo iPadu, sem tam vyběhne ven, ale jinak nic moc zábava.

      Vymazat
    3. Není nad černobílý fotky a diáky! Jo a přívlastek profesionální fotograf nemám vůbec ráda. Protože kdo je vlastně profesionální? Dneska fotí každej, kdo má foťák, profík neprofík :-) A někdy ty amatérský fotky jsou lepší než od "profíka". Jsem prostě fotograf. A díky!

      Vymazat
  4. Krásná prohlídka. V reprezentačních prostorách jsem dlouho nebyla a jsou vylepšené! Ta průvodkyně mě mrzí. Kdyby tak provázel sám pan kastelán, to vypadalo jinak! Doufám, že nezanevřete a brzy navštívíte gotické sklepy. Myslím, že ty budou pro kluky dobrodružnější. Mimochodem se přidám k řádkům výše.....jsem vděčná mým rodičům, že mě od mimina tahali všude. Moji kluci mají smůlu - tahají je rodiče i prarodiče :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, určitě ne. Gotické sklepy ráda navštívím, ale asi jen se starším.

      Vymazat
  5. děkuju za virtuální prohlídku :-) a těším se na další prázdninový výletní i nevýletní příspěvek. Bára :-)

    OdpovědětVymazat