středa 11. června 2014

Pasování na čtenáře

Znáte to všichni, tedy alespoň vy, co máte doma dítka školou povinná, ale i ta nepovinná. Konec školního roku je plný besídek, výletů a akcí. Jednou z nich bylo i pasování prvňáčků na čtenáře, které proběhlo v úterý ráno v Městské knihovně Blansko. Žáci 1.A ZŠ Dvorská Blansko předvedli, že číst opravdu umí! Přiznám se, že už od školky jsou tohle chvíle, kdy zamáčknu slzu. Jen tentokrát za objektivem na to nebylo tolik času. 




  
Pasovalo se samozřejmě mečem a každý z čerstvých čtenářů si odnesl na památku knížku. A jedno moje přání či apelování na rodiče ..... kéž by to alespoň polovině z nich opravdu vydrželo a našlo si cestu ke knihám. Dneska děti málo čtou, rodiče, veďte je k tomu! Je to jen na vás a zase taková oběť to není. Stačí jen místo večerní pohádky na tabletu, dvd přehrávači či jiné technické vymoženosti, vzít do ruky knížku a dětem číst.





Myslím, že i pro většinu z nich je to krásný zážitek. Takže co třeba pěkná knížka jako dárek za vysvědčení? U nás tedy rozhodně ano. A teď hurá k vodě!

Krásný horký den.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

13 komentářů:

  1. Zdravíme do Blanska,
    my taky čteme a poctivě navštěvujeme knihovnu :) Tak snad to princezně vydrží! Mějte se krásně v tomto parnu. Mávám z levandulového království :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko! Dobře děláte :) Krásný den, nejlépe někdy u vody, my se chystáme hned po odpoledním spaní.

      Vymazat
  2. U nás se četlo dítku hodně a potřeba číst dobré knihy mu zůstala dodnes. Hodně záleží na příkladu rodičů. Když čtou dospěláci, čtou i děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě to jsem se tímto příspěvkem snažila říct ;-)

      Vymazat
  3. My taky poctivě čteme každý večer, a když to z nějakého důvodu neklapne, nejčastěji, když třeba odněkud přijedeme pozdě, Eliška se hroutí a natahuje moldánky :-)) Poslední dobou "čte" i ona nám - vezme si knížku a hrozně důležitě vlastními slovy vypráví podle obrázků, krásně intonuje, mění hlasy a fantazie jí jede na plné obrátky, je to krása :-) Když čtu večer já, začínám a pak čte Eli. Když čte tatínek, většinou se to zvrhne a tatínek vlastně vůbec nečte, jen leží a poslouchá Elišku :-)) A když po večerníčku v televizi uslyší znělku Čítanky, hned taky letí pro knížku a "čte" :-)
    A pasování na čtenáře - krása! Už se těším, až půjdeme za dva roky taky ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítek taky "čte"rád obrázky. No a čtu většinou já, protože touto dobou ještě pan manžel a otec mých dětí nebývá z práce doma. Teď jsme zrovna dočetli kapitolu z nové knížky, kousek Marťa, kousek já. A konečně slyším bouřku!

      Vymazat
  4. no to je krásná akce. to se nedivím, že se to malým čtenářům líbilo...a souhlásím s apelem, že by se mělo dětem číst z knih...kéž by si ke knihám našlo více děti cestu...Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Baru, to by bylo fajn, dřív se četlo mnohem víc.

      Vymazat
    2. nám mamka četla denně...oba s manželem čtem pořád, tak snad tu naší kočičku k tomu taky přivedeme, když to uvidí u nás:-)

      Vymazat
  5. To je skvělá akce. Musím dát tip sestře, pracuje v knihovně.
    Gratuluji k pasování. Marťa už je tak velkej a šikovnej. No jo, vlastně bude mít své první prázdniny, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle organizovala škola ve spolupráci s knihovnou. Jsem s výběrem školy maximálně spokojená a jsem ráda, že jsme nevybírali školu podle dopravní dostupnosti a vzdálenosti, ale opravdu podle školních referencí.

      Vymazat
  6. Jéé,to je skvělé, u nás na škole se taky pasuje na čtenáře, moc pěkné je to...
    Bohužel můj syn vůbec nečte, snad až bude větší přijde knížkám na chuť.. miluju vůni knížek,elektronická podoba mi nvoní:(
    hezký večer,
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já taky, knížku můžu jen v papírové podobě a nejraději si je hamtám doma. Knihovnu nenavštěvuji, ale knihkupectví pravidelně :-) Zrovna dneska jsem koupila čtyři knížky, ale všechny dětem.

      Vymazat