čtvrtek 12. června 2014

Urban garden

Moje "zahradní" fotky zdaleka nejsou tak krásné, jak můžete vidět na spoustě jiných blogů, ale snažím se vyjít s tím, co mám k dispozici, tj. ve městě jen okenní parapety.  Nedávno jsem kdesi ukořistila další dřevěnou bedýnku, která dostala nový nátěr a její funkce je nejen dekorativní, ale taky dělá  jakousi zábranu na menší a tudíž lehčí květináče. Přece jen šesté patro je šesté patro :)






Jak sami vidíte, je to pestrý mix všeho možného, květiny, bylinky, zelenina. Paprika se teda docela šklíbí, ale už má malé plody. Stejně jako rajčata.








Tyhle krásky mám jen na východním okně, na západním okně se daří jen afrikánům  a kotvičníku. Muškáty mi tam skomírají, budu je muset přemístit na východní okno.  Na odpoledním žáru tam bylo včera 40 stupňů! 



Kotvičník mám letos poprvé a zdá se, že přímé sluníčko mu opravdu svědčí. V rámci ozdravného programu z něj popíjím čaj. No ale i bylinkám na zahradě se daří skvěle, za chvíli to bude pořádná džungle. O víkendu vám je nafotím.

Tak prima den a dnes už nás snad čeká malé ochlazení.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. perfektné....neuveríš, ale na balkóne mám pripravenú túto modrú farbu a debničku od jahôd....bude sa natierať...
    a ten kotvičník nepoznám....jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uverím! :-) Kotvičník mi doporučila moje kamarádka zahradnice. Je to prý všelék, při srdečních potížích, pro lepší imunitu, čistí játra, regeneruje organismus po prodělaných chorobách, je toho hodně. A taky se mu prý říká ruská viagra :-)

      Vymazat
  2. to je parádní, závidím balkon...brala bych ho všema deseti! ...a už se těším na fotky bylinek, budeš dělat zase nějaké sirupy a kdyžtak vložím na ně recepty? (ty některé recepty z mmb co jsem vařila často si celkem pamatuji :-) ale rcepty na ty sirupy bych brala, byly totiž výborné. bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě balkon nemám :-) Tohle všechno mám na okenních parapetech. Na balkon se mi vejde akorát tak prádlo na sušák :-) Se sirupy ještě uvidím podle úrody a podle toho, jestli se mi bude chtít :-)

      Vymazat
  3. Mám to na balkoně podobně, akorát rajčátka a papriky začínají teprve kvést. Dokonce se zatím i bylinky drží. Moc pěkný fotky.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino díky. My máme rajčatovou plantáž ve skleníku u rodičů, tohle bude jen na zobání pro děti.

      Vymazat
  4. Krásně Ti to roste! Tvoje "zahradní" fotky jsou nádherné, pro mě nejhezčí. Není těžké pěstovat bylinky na zahradě nebo na velkém balkóně, ale právě na malém balkonu. To oceňuji. Já mám balkon otevřený v 5.patře, kde celé odpoledne praží slunce, takže žádné bylinky ani květiny mít nemůžu.
    Baru, krásné příspěvky a fotky, já se na ně vždycky těším, to je můj relax a za to díky. Pro mě je tvůj blog jednička.
    Krásný den a pokračuj v ozdravném programu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dvě okna východní a další západní. Takže na východě se jim daří, na západě jen ten kotvičník, ten snáší fakt veliké horko. Tak ho zkus! A děkuju za moc milá slova, to je pro mě velká pocta a odměna, Jani! Mám nafocené nějaké růže pro Tebe, když budeš chtít, pošlu do mailu. Příjemný večer přeju ♥

      Vymazat
    2. Růže miluju, budu moc, moc ráda. Fotky koupím. Baru, ty plátna jsou v jaké velikosti?

      Vymazat
    3. Plátna dělám 40 x 60 nebo 50 x 75 cm. Ale kdybys měla jiné přání, může být i jiný formát. Ale menší asi moc nemá smysl. Fotky pošlu zítra do mailu.

      Vymazat
  5. Baru, mám to podobně, hodně bylinek a k nim muškáty... je to paráda,vyběhnout si na balkon pro libeček, mátu nebo pažitku:)
    Ať se bylinkám u vás daří .
    Mám ráda váš blog .
    Hezký večer,
    Petra

    OdpovědětVymazat
  6. Za takového vedra, by jsi na západním okně, mohla rovnou čepovat z bylinek čajíčky:-))) U nás v zahradě, jsou také rostliny, kterým normálně slunce nevadí, ale tentokrát se jim to moc nelíbí. Holt holky ještě nejsou otužilé a sluníčko, bylo moc silné. Přeji bohatou úrodu!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Také obdivuji Vaší okenní zahrádku a hlavně fotky, které z ní vytěžíte. Kdybyste měla přece jen málo materiálu k focení, přijeďte k nám....i s raubíři :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrádka je úplně obyčejná, staré a prastaré květináče, nějaká ta natřená bedna a pouze mix rostlin. Někdy ty nejjednodušší věci jsou nejkrásnější. Ale materiálu na focení nemám nikdy dost :) Slíbila jsem staršímu Marťovi prohlídku zámku v Kunštátě, chceme si zajít na ten nový okruh a máme to v plánu 24. nebo 25.6. podle počasí v odpoledních hodinách. Mladší bude u babičky, tak budeme mít klidnou prohlídku. Když budete mít čas a chuť, můžeme se klidně domluvit. Moc rádi vás navštívíme.

      Vymazat