pondělí 23. června 2014

Ocelové skulptury a tisky - Čestmír Suška

Pohodové pondělí přeju všem! Po dlouhé době jsem měla volný víkend a že jsem si ho opravdu užila, jste mohli vidět průběžně už na Instagramu. Teda až na to rozbité koleno z bajkovačky, au au au. Nechyběl relax, čtení, sport a taky kultura a tou bych dnes ráda začala. V sobotu odpoledne jsem vyrazila na jednu industriální výstavu v městské Galerii v Blansku. Už samotný Ocelot vystavený před galerií láká nejen milovníky industriálu k návštěvě a ani mě nenechal chladnou. Návštěva opravdu stojí za to! Můžete zde vidět výběr ocelových skulptur a tisků Čestmíra Sušky z let 2005 - 2014.



Kostky


Košíčky


Rezavý květ


Koule naruby





Všechna vystavená díla mají svůj název a tisky na papíře se mi líbily stejně jako ocelové skulptury. Málokdy se mi podaří strávit na nevelké výstavě skoro hodinu.


Vlevo Rytíři, vpravo Pár


Meloun


Vlevo uprostřed Létající květina, vpravo Bábovky


A hodně se mi líbila technika tisků, do které jsem sice byla zasvěcena, ale zatím jsem si to nevyzkoušela. Tohle je práce dětí z jednoho z workshopů, které Galerie pořádá. A protože mě to tolik nadchlo, vezmu na workshop a výstavu i Marťu, který si to určitě taky užije. No a jestli plánujete prázdninový výlet třeba do Moravského krasu, výstava zde potrvá až do 11.7.2014 a dětem se bude rozhodně líbit. Tentokrát jsem si žádnou skulpturu domů nepřinesla, ale alespoň krásnou publikaci se spoustou krásných fotografií. 

No co vy a rez, ano nebo ne?



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. To mě ba! Z nějakého neznámého důvodu mě přitahuje svařování a tyhle skulptury jsou přesně ono! :) (Asi si řeknu tátovi, jestli by mě nenechal si něco trošku posvařovat v dílně :))) )
    Hezký týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svařování? Tak jestli něco vytvoříš i v tomto směru, tak teda fakt smekám!

      Vymazat
    2. Leda tak nějaké šišaté pokusy :D Ale stejně mě to láká.

      Vymazat
    3. To neva, i šišaté se počítá!

      Vymazat
  2. Baru, to je nádhera! To bych ještě stihla, chystám se na Moravu. díky za tip! Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se to líbí moc a ty tisky jsou super!!!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá velmi originálně :) To by mě určitě lákalo navštívit. Mě se líbí strašně Ostravské ocelárny, takže rezavý kov je pro mě inspirativní. Podobná plastika by se určitě moc hezky vyjímala na zahradě. Třeba ta kostka je úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já taky můžu. Chystám se už druhý rok do Vítkovic, snad to letos klapne.

      Vymazat
  5. Tak to by bylo výstava pro mě, nádhera, ale zase z ruky:-( Techniky barvení rzí, je v moderním patchworku, už dlouhá léta zabydlenou technikou.Mám ji moc ráda pro její (téměř) jednoduchost, ale hlavně mám ráda efekty překvapení z výsledku:-))) Tak se po vyzkoušwní pochlub!:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochlubím, ráda. 2.7. jdu na workshop a moc se těším. Právě ta jednoduchost versus efekt se mi tuze zamlouvá.

      Vymazat
  6. Plechy a kovy určitě! Syrovost je bezva, lepší než načančanost a uhlazenost - o tom já bych mohla ze své profese psát romány! Bohužel je to menšinový vkus, ale nevadí - aspoň si o tom ve skupině stejně smýšlejících můžeme krásně notovat a připadat si výjimeční :-) Baru, byli jsme v neděli v Letovicích podívat se na Tvou výstavu - moc pěkné! Zasloužila bys tam větší místnost a větší formáty. Jinak zámek je tedy dost deprés. Nevím, jestli o tom víš, ale prodávají tam po 99 Kč/kus staré obrazy v krásných rámech (mnohdy hezčích než obrazy samy ;) - toť výzva. Jen jsem se v té garáži plné harampádí málem udusila - opravdu těžký vzduch je tam v celém objektu. Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lejko, místnost jsem si vybírala sama, mohla jsem kteroukoliv jinou, ale tahle se mi prostě líbila nejvíc. A formáty jsou jen otázkou financí. Nejraději bych měla všechno na plátnech 50 x 75 cm, ale to by se musel najít sponzor :) Tisk na kvalitní plátno je drahou záležitostí, však víš. A k tomu zámku samotnému, mě se strašně líbí, i když možná pro někoho deprés, ale v tom já si asi libuju.Však moje fotky ze zámku znáš. O prodeji vím, už jsem tam kdysi i něco kupovala. V tom zámku je opravdu spousta těžké energie, ale zároveň i tajuplné. Neříkala jsem Ti historku s duchem, kterého jsem tam potkala? Mám i fotky, někdy ukážu!

      Vymazat
  7. Líbí se mi a mít větší prostor doma nebo vlastnit velký pozemek, neváhala bych si některé skulptury koupit.

    OdpovědětVymazat