středa 28. května 2014

Konečně!

Letos mám malé zpoždění. Ehm ... no asi tak měsíc. No ale nedá se nic dělat, jde to pomalu, ale jistě. V neděli jsem vyrazila na nákup do zahradnictví a v pondělí i v úterý jsem sázela. Na jeden zátah je to na mě zatím moc, zatím se hezky šetřím :-) Vlastní zahradu sice nemám, ale velmi často jezdím k rodičům, kde jim část zahrady okupuji a kde mám i svoji bylinkovou zahrádku.  Život ve městě má sice svoje výhody, ale taky nedostatky. Pro nás krtky, co se rádi hrabeme v hlíně, je to občas utrpení. Byť mám balkon trpasličích rozměrů, kde jen stěží pověsím prádlo, rozhodla jsem se, že letos svoje obrovské venkovní parapety proměním v pestrý mix květin, bylinek a drobné zeleniny.








Bez bylinek se prostě nedá žít. Na zahradě u rodičů mám svých oblíbených 16 druhů a letos jsem výčet rozšířila ještě o jednu novinku a tou je kotvičník. Tak doufám, že se jim bude dařit stejně dobře jako v uplynulých letech. Loni jsem měla úplný bylinkový prales.








 Objela jsem čtyři zahradnictví v okolí, ale bílý nízkých muškát (s takovými těmi kulatými chlupatými listy) jsem nikde nesehnala. Tak jsem vzala na milost růžový a nachový.  Namíchané s ostatní zeleninou a bylinkami  to na okně nevypadá vůbec špatně, co myslíte? Nebaví mě všechny stejné květináče a tak jsem osázela co jsem kde našla a vyhrabala u rodičů ve sklepě. Úplně nejraději mám ty staré oprýskané s letitou patinou. Doma mám přesně třicet rostlinek a nemůžu se dočkat, až se to pořádně rozroste. Ten chaos mě děsně baví. Keříková rajčata, mini papriky, verbena, muškáty, levandule, kopretiny, afrikány, milionbels a pár bylinek. Jo a to co z květináčů teprve vykukuje jsou afrikány, sela jsem je pozdě, zatím se šklíbí, ale rostou!




Zahradnictví se musím už raději vyhýbat velkým obloukem. Už nemám kam sázet. Není nad to mít vlastní zahradu, ráno snídat venku a koukat do zeleně. No a když nemám zahradu, tak aspoň koukám přes okno na kytky a to je taky moc fajn.

 Mějte prima den ♥


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

22 komentářů:

  1. Barunko, krásné to máš....:-))) taky bylinky a kytky miluju.. i když jako dítě jsem nesnášela, když nás naši vyhnali na zahradu, za to teď je fakt jiné... že by věkem???:-)))))) krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, určitě věkem! U mě se to zlomilo teda celkem brzy, ale jako dítě nebo spíš puberťačka jsem měla práci na zahradě jako nejstrašnější trest! Teď jsem krtek dobrovolně a děsně mě to baví. Děkuju a krásné dny!

      Vymazat
  2. Báro to je nádhera! Já mám bylinky strašně moc ráda... nyní ujíždím na mátovém čaji. Jo a s těmi bílými muškáty- měla jsem štěstí a sehnala celý ten box ve slevě za 25 kaček v kauflandu a rostou jako divé:)) A hlavně jsou bílé! Nikdy předtím jsem bílé neměla a moc jsem si je přála:)) Nyní už zdobí venkovní parapety. A s tou zahradou naprosto souhlasím. Je to ráj! Krásný den plný dobrých zpráv. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Lucko. No já ani nevím, že Kaufland prodává muškáty :-) A mají ty kulaté chlupaté listy? (nevím, jaký je to přesně druh) :-D Že bych se tam vypravila ...

      Vymazat
  3. Bylinky miluju, je to skvělé rozhodnutí a není potřeba tolik místa. Když se chce... Ať vše roste jako z vody a můžeš brzy sklízet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bylinky pěstuju už několik let a neovedu si představit, že bych je neměla. Akorát jsem zvědavá, kdo to všechno bude zalívat, když nebudeme doma :-) Díky Šárko a pěkný den!

      Vymazat
  4. bude to naozajstný prales....a tie biele s chlpatými listami je muškát krúžkovaný.....aspoň u nás sa mu tak hovorí a krásne mi kvitne na balkóne...ja zase hľadám biele previslé....nikde som ešte ani nevidela takú farbu na previslých....
    a kvetináče...máš ich krásne, ale moja skúsenosť je bohužiaľ taká, že v horúcom lete(ak nemáš balkón na sever) sa v nich rastliny "uvaria"...a vysychajú...a to boli polievané aj 2-krát do dňa....takže museli byť nahradené plastovými...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s terakotovými květináči nikdy neměla problém a mám je mnohem raději než ty plastové. Těch sice taky několik mám, protože už jsem to neměla do čeho sázet, tak uvidíme. Většinu kytek mám na východní straně, tudíž na ně svítí sluníčko jen dopoledne a na západní okna jsem dala slunci odolné afrikány a milionbels a ty mám právě v těch plastových. Tak snad se jim bude dařit.

      Vymazat
    2. tak to asi bude tým, že ja mám balkón na juh...juhozápad....pečie tam slnko ako divé a ešte aj vietor fúka...

      Vymazat
    3. Tak to bude ono. Já tedy taky nemám čistý západ, takže sluníčka si tu užijeme až až.

      Vymazat
  5. Barboro, máte to moc pěkné a úplně vám rozumím. Také mám balkon osázený bylinkami, muškáty...roste mi tam plnokvětý ibišek a javor o kterém jsem už na mém blogu psala. Rozšířila jsem svou "zahradnickou" působnost i před dům. Tam mi roste kakost (viz můj blog), kvetoucí keře, verbena, hosta, sasanky, japonská vrba. Netroufla jsem si na vlastní výběr rostlin, protože zahradničení vůbec nerozumím. Nechala jsem si poradit zahradním architektem. Ten zvolil rostliny vhodné do polostínu a navíc je barevně sladil. Na výsledku je to znát. Po třech letech už záhon vypadá moc pěkně. No, a na druhé straně cesty k domu máme růže. Takový červený trojúhelník uprostřed zeleného trávníku. V létě, když všech panáct keřů rozkvete, je to nádhera. Kolemjdoucí se zastavují a já mám radost, že jsou kytky potěchou nejen pro mě, ale i pro ostatní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Táňo. Taky jsem už mnohokrát zvažovala, že zvelebím trávník kolem domu, ale vždycky mě odradí vandalismus a bezdomovci, kteří bohužel centum města okupují velmi hojně.

      Vymazat
  6. Baru, bylinky jsou nejlepší. Já teď ale na zahradě bojuju s odpornýma slimákama, kteří mi sežrali na co přišli. A bylinky jim bohužel chutnají nejvíc. Jo to ta mírná zima, nestačili umrznout. Tak ať se ti daří, máš to moc krásné a fotky jsou super! Já ty moje bylinky asi přestěhuju na terasu na střechu, tam by mohly být v bezpečí ...:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám bylinky ve větších květináčích a pod střechou, aby do nich nepršelo. Jsou součástí zahradního posezení a když grilujeme, stačí jen utrhnout. Za ta léta se mi tento způsob pěstování osvědčil nejvíce a jsou vlastně před nájezdy slimáků celkem chráněny. I když na zahradě s nima mamka bojuje taky. Děkuju Jani a pěkný den!

      Vymazat
  7. No já také ještě vše nezasadila, přitom to vypadalo tak slibně...
    Určitě ta zeleň nejen poslouží chuťovým buňkám, ale i oku. Ať se daří!!!:-D
    Také jsem si leta musela vystačit s balkonem, ale je fakt, že bez zahradničení si už nedovedu moje dny ani představit. Hrabání v hlíně= nejlepší vyprázdnění mozkovny:-) I když stále více a více nestíhám, miluji s raní kávou, když neprší obcházku zahrady!!! A pak s lehátka vše pozorovat, jak pučí, kvete a roste:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Reny! A tu ranní obchůzku s kávou teda závidím. Užívej krásné dny!

      Vymazat
  8. No, já poprvé nasázela bylinky vloni a nějak se jim u mě nedařilo :))))
    Letos jsem se rozhoupala znova, mám zasázeno už delší dobu, ale teda jsem na počtu 6ti bylin. Plus dvoje cherry rajčátka.
    Na zahradě jsme letos poprvé s mámou také nasázely, úspěchy už jdou vidět! Miluju libeček!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hele, nějak se začínat musí! Já jsem taky kdysi začínala s několika kousky. A libeček je základ! Já mám jeden obrovský květináč, kterýmu říkám polévkový a tam libeček nesmí chybět. On je totiž výborný i na ryby. Vždycky si z bylinek natrhám takovou malou kytičku a nacpu ji do pstruha, kterýho jen osolím. Chuť bylinek proleze skrz na skrz a je to výborná rychlovka z grilu. Tak ať ti to pěkně roste!

      Vymazat
  9. Páni, ty jsi se činila! Moc hezké to máš! To se ti domů vlezlo třicet kytiček?
    A ty krásné fotky! Já se pořád opakuji, ale ty máš ty fotky úplně jiný než ostatní, máš takový zvláštní úhel pohledu, který je pro mě okouzlující. I kdyby jsi fotila starou popelnici, tak ta fotka bude pro mě báječná. K tobě ten foťák vážně patří! Už vyhlížím další fotku, kterou si od tebe pořídím.
    Krásný bylinkový den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já mám hodně hluboké venkovní parapety, bydlíme ve střešní nástavbě a mají dobrých 80 cm, takže se toho na ně vejde fakt dost. Jsi milá, nějaké kvetoucí fotky mám na Fleru nebo tady http://barboragrunwaldova.photodeck.com/-/galleries/new-gallery/ostani-others Ale kdybys chtěla nafotit něco konkrétního, napiš si, ráda nafotím a ty si potom můžeš vybrat. A děkuju ♥ I Tobě krásný den.

      Vymazat
  10. Baru, krásné to je! Mně už začínaj vyrážet afrikány, počítám, že příští týden už budu vědět, jestli jsou žluté nebo oranžové nebo jaké :). Bazalka je strašně pomalá, jestli vyroste do konce prázdnin, budu ráda :), no a sukulenty, ty rašej a dokonce kvetou jak blázni. Vůbec bych nečekala, že se jim tak dobře povede v těch šílených podmínkách u nás na terase.
    Tak zahradničení zdar! Je to balzám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, já sela ze semínek jen afrikány a některá rajčata. A některý jsem si koupila, mám čistě oranžový a žíhaný. Kdybych to měla mít ze semínek všechno, tak do zimy nesklidím :-) Tak růstu zdar :-)

      Vymazat