pondělí 26. května 2014

Brokolicové karbanátky versus autorská práva

Aneb těšte se novou sekci mojí elektronické kuchařky Bára vaří. Kdo už mě zná déle ví, že jsem měla na Mimibazaru spoustu receptů a většina z nich byly moje vlastní. Proč jsem je všechny smazala a proč chci udělat elektronickou kuchařku právě u mě na blogu? Odpověď je jednoduchá. Jedná se o moje vlastní recepty, které jsem si sama vymyslela a rozhodně se mi nelíbí, že si je někdo jen tak "vypůjčí" a bez mého souhlasu je chce publikovat ve svojí kuchařce jako jeho vlastní! Bohužel je pořád velká spousta lidí, kteří si myslí, že co je na netu, je jeho a mohou si s tím nakládat podle libosti. Opak je ale pravdou. Už jste si asi všimli nové ikonky na konci příspěvku, která mimochodem pochází z dílny Markéty Jinochové alias Myyny a drobně napsané věty pod ní. Někteří lidé to zřejmě stále nechápou a proto jsem se rozhodla malinko jim osvěžit paměť. Nejen fotografie, ale u mých vlastních receptů i obsah příspěvku podléhají autorskému zákonu a užití bez mého souhlasu není možné. Recepty si klidně tiskněte, stahujte a vařte podle nich, ale nevyužívejte je komerčně, prosím. Ono by se asi nikomu nelíbilo, kdyby někdo prezentoval jeho práci jako svoji a ještě za komerčním účelem. Proto jsem se rozhodla se o tom zmínit i tady. Není to totiž poprvé co tohle řeším. Věřím, že jsem to tentokrát řekla dost výstižně a už nehodlám jen mávnout rukou. Tak to jen malé vysvětlení, proč už moje recepty na Mimibazaru nenajdete. Ale nebojte se, postupně navařím a nafotím (ty fotky tam byly stejně příšerný) alespoň ty nejoblíbenější a všechny je najdete zde.  A teď už jedna z dobrot.




Mám ráda jednoduchá a rychlá jídla, kde vynikne chuť potravin a jejich příprava nezabere déle než půl hodiny. Jedním z nich jsou i brokolicové karbanátky. Navíc je to ucházející způsob jak dostat do dětí mnohdy neoblíbenou brokolici. A věřte, že tady jim bude chutnat. A co budete potřebovat?



POTŘEBNÉ PŘÍSADY
(množství pro dvě dospělé osoby a dvě děti)
1 větší brokolice,
kukuřičná strouhanka na zahuštění,
2 vejce,
cca 100 g tvrdého sýru Eidam,
pepř,
sůl,
olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY 
Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a ty uvaříme v páře. Uvařené je necháme vychladnout a potom brokolici rozšťoucháme vidličkou. Přidáme vejce a na zahuštění kukuřičnou strouhanku. Tu běžně koupíte v prodejně zdravé výživy. Množství zvolte podle potřeby, těsto by mělo být spíše hustější, aby karbanátky dobře držely pohromadě. A nakonec přidáme na jemno nastrouhaný sýr pro jemnější chuť, osolíme a malinko opepříme. Tvoříme karbanátky, které zlehka opečeme po obou stranách na olivovém oleji.



Přeji dobrou chuť ♥


Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

31 komentářů:

  1. Mňam:-) Určitě vyzkouším!!! Jo a o a autorských právech, by se dala psát celá sága. Když jsem před 10 lety na to v mém oboru všechny upozorňovala, koukali na mě, jako na mimo pozemšťana a pak se někteří nevěřící nestačili divit. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, hlavně mám pocit, že je to boj s větrnými mlýny.

      Vymazat
  2. Je to boj :(. Mě třeba vadí že na fleru je spousta "tvůrců" kteří defakto střihy a nápad obšlehli v cizině a teď jsou slavní že něco vymysleli. Brokolicové karbenátky taky děláme doma, jsou výborné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je asi problém. Co je ještě inspirace a co už krádež? To je podle mě hodně tenký led.

      Vymazat
  3. Taky miluju rychlovky a tohle urcite vyzkousim ;).

    OdpovědětVymazat
  4. Jéééé, bude kuchařka! Mám OBR radost, Baru! Tvé recepty jsou úžasné a k tomu ty fotky!! Díky!
    Co se týče autorských práv, jsem asi dost naivní, když si pořád myslím, že lidi jsou slušní a nekopírují cizí tvorbu. Mě by to fakt nenapadlo, šikovných lidí si dost vážím.
    Tyto karbenátky o víkendu udělám, mňam. Brambory jsou určitě vařené ve slupce, že? Já je mám nejraději...
    Hezký večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to teda asi seš. Čert vem ty recepty, kdyby slušně požádali, určitě bych souhlasila. Ale když Ti někdo pošle mail, že tvoje recepty vydá ve svojí kuchařce, která vyjde v září 2014, tak to mě čerti berou. Už jsem to několikrát přešla, ale teď už to přecházet rozhodně nebudu. Tak ses aspoň dočkala! Mám závazek týdně jeden recept, tak se pokusím to dodržet. A brambory jsou na loupačku, jasná věc, ty miluju! Krásný večer i Tobě ♥

      Vymazat
    2. Coooo? To ti někdo i oznámil na email? Tak to je hnus!

      Vymazat
    3. Představ si to, že ano!!! :-D

      Vymazat
  5. Báro, tak držím palce v dalším boji a já zkusím zatím ty karbanátky, ty mě teda moc zajímaj :)
    Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty jsou vlastně i bezlepkový, že jo? :-) Není za co, snad budou chutnat!

      Vymazat
    2. Jsou bezlepkový, takže super :)

      Vymazat
    3. No já sice nejsem celiak, ale po bezlepkových se cítím mnohem lépe. Nemám vyloženě žádnou alergii, ale po pšenici se necítím úplně dobře.

      Vymazat
  6. Ahoj paní, díky za typ na oběd. Poslední dobou mám pocit, že už jsem uvařila všechno a že jsme už i všechno snědli....... a takovýhle rychlý recept, to je moje, jakmile se jídlo vaří dýl jak půl hodiny začínám ho nemít ráda :)
    Jo a autorská práva...... tohle někteří Čecháčci nikdy nepochopí.........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko! 30 minut je max co jsem ochotna pro jídlo udělat :-) Takže jsi můj člověk.

      Vymazat
  7. Karbanátky vypadají skvěle, my děláme úplně stejné, jen z květáku :-) Těším se na další recepty, často jsme se u Tebe inspirovala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám květákové placku, ale zase trochu jinak. Díky, Veru.

      Vymazat
  8. drzost některých fakt nezná mezí!!! doslova čumím, že paní ještě poslala e-mail!!! :-( .....jsem ráda, že nakonec recepty budou tady, také jsem se hooodně často inspirovala, vše co jsem podle tebe vařila nám opravdu chutnalo a některé recepty se u náš vaří často :-)...a jukla jsem na instagram- ten košík je parádní - kdepak si ho takový sehnala, prosím? bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budou, ale asi ne všechny, bylo jich tam 179 :-) Ale ty nejoblíbenější sem určitě dám. Kdybys nějaký chtěla, Baru, klidně napiš, pošlu do mailu. Košík jsem si kdysi dávno nechala plést od jedné paní tuším z Fleru. Je pletený z pedigu, takže nesnese moc velkou zátěž, ale na sklizeň ze zahrádky nebo nákup v zahradnictví dostačující. Já s ním chodím i ráno do pekárny. Teda když neprší a není hnusně :-)

      Vymazat
  9. Baru, dobře děláte, člověk se musí bránit a nenechat si všecko líbit! Drzost některých lidí nezná hranic a kolikrát ani nechápeme,jak jsou takového jednání schopni. Prošli jsme si teď také něčím podobným a hlava to kolikrát nebere... Doteď podle Vás vařím některé recepty a patří mezi naše nejoblíbenější. Tak se budu těšit na další, tento vypadá také super. Ať se Vám daří! Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, díky! Neslibuji zázraky, protože raději trávím čas s foťákem v ruce než s kuchyňskou vařečkou, ale určitě budou další. Pěkný večer!

      Vymazat
  10. Zrovna včera se nám v lednici objevila brokolice a byla jsem zaúkolována uvařit ji. Aspoň mám teď super tip a už se mi sbíhají sliny! .)

    OdpovědětVymazat
  11. Báro to mě moc mrzí, já podle Vás vařila často, nej je asi květákové kari, to už zvládnu z paměti, ale všechny zeleninová jídla a perníčky nám od vás chutnaly.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
  12. Baru Vy jste byla na MMB taková jistota, u Vás jsem vždycky našla něco zajímavého ;-) Už 2x jsem podle Vás dělala bezový sirup, ale samozřejmě nemám napsaný :-( nebyla by jste tak hodná a neposlala mi ho na email? Předem děkuji za Vaši ochotu smilena@seznam.cz
    Milena

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den Baru, právě jsem je uvařila k večeři a jsou vynikající! Těším se na další inspiraci od Vás. Přeji pěkný den. Jitka, Třebíč

    OdpovědětVymazat