úterý 4. února 2014

Když se řekne Bohuslav Fuchs ..

Většině z vás se  vybaví funkcionalismus. Bohuslav Fuchs (1895 - 1972) byl nejen výborný architekt, urbanista, ale i výtvarník a byl čelním představitelem funkcionalismu u  nás. Byl velice aktivním architektem, protože na kontě má více než 150 staveb. Jejich výčet a bližší informace o nšm můžete najít zde. Některé jeho stavby znám již osobně, ale velmi mě lákalo navštívit jeho vlastní rodinný dům, který se nachází na ul. Hvězdárenské v Brně, přesněji na nároží Hvězdárenské a Tůmovy ulice. Samozřejmě jen zvenčí. Na to, abych zazvonila, nemám dost kuráže (zatím). Ono i tak pobíhat někomu kolem domu s fotoaparátem je zvláštní pocit, ale už jsem si na něj zvykla, nevadí mi to. 



A teď něco málo k této residenci. Jedná se o třípodlažní dům v železobetonovém skeletu o čtvercovém půdorysu. Rovná střecha domu slouží jako obytná terasa! To musí být úžasné. Dům tvoří urbanistický celek se sousedním domem. Ústředním prvkem jsou dvě protilehlá schodiště, které rozdělují kubickou hmotu na dvě části s různými výškovými úrovněmi. Točité schody v zadní části domu propojují obytný prostor s druhým patrem a střešní terasou. Fuchs kladl důraz na moderní technické vybavení domu. Např. kuchyň frankfurtského typu navrhovala rakouská architektka Margarete Schütte-Lihotzky. Kuchyň byla sériově vyráběna a vestavována do sociálních bytů ve frankfurtských sídlištích. Vyznačovala se dokonalým technickým vybavením.


 

Dům si Fuchs postavil v době, kdy vedl Regulační a architektonické oddělení Stavebního úřadu města Brna. V roce 1929 svoje působení však ukončil a založil si vlastní ateliér, který se mu rozrostl natolik, že ho musel rozšířit do sousedního domu. Zde na poslední fotografii vidíte právě pohled z nároží Hvězdárenské a Tůmovy ulice.




Dnes je vila po rekonstrukci a plní stále účel rodinného bydlení. Má bílou fasádu s modrými detaily. Předtím byla omítnutá brizolitem. Ovšem mám pocit, že rekonstrukcí ztratila tak trochu na svojí křehké kráse.



 Zdrojem informací mi byla kniha Slavné Vily Čech, Moravy a Slezska. Často si v ní listuji a hledám zajímavé stavby, které stojí za to, abychom je viděli, byť jen zvenčí. A rodinný dům Bohuslava Fuchse za to stojí. Takže pokud to nemáte příliš daleko, udělejte si procházku na Kraví horu a zajděte se kouknout na tento funkcionalistický skvost. A když už budete jednou nohou v době první republiky, ze které tato stavba pochází, prozradím vám, kam si na zpáteční cestě zajít na excelentní kávu do stylové prvorepublikové kavárny. A o tom už zítra!

Mějte prima den!

Foto: Barbora Grünwaldová

28 komentářů:

  1. Nádherná vila! Až zavítám do Brna, tak si ji určitě chci taky prohlédnout... Báro, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a nevynechej ani Tugendhat :-) Pěkný den!

      Vymazat
  2. Tohle jaro by měla být dokončená rekonstrukce vily Stiassny. Až bude přístupná, určitě se tam chystám, tak se mrknu i na Kravák. Díky za tip!
    Jo a myslím, že jí měli nechat celou bílou... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně je těchto skvostů strašně moc. Tak se na prohlídce možná potkáme :-) Součástí by měla být i nějaká kavárna. Nevím, jestli bude přístupná celá, každopádně je větší než Tugendhat.

      Vymazat
    2. Těším se na to! Ale musím přiznat, že Millerova vila v Praze se mi líbí víc než Tugenhat. Sice to je asi netradiční, ale nemůžu si pomoct :)

      Vymazat
    3. Tak tu osobně neznám, pouze z obrázků. Ale obávám se, že Tugendhat u mě jen tak něco nepřekoná :-)

      Vymazat
    4. vila Stiassny je zcela jiná než Tugendhat. Máte pravdu Báro, že Tugendhatku jen tak něco nepřekoná. Mám vilu Stiassny nafocenou na svém blogu. Tak koukněte, ale blog má ještě spoustu grafických nedostatků. Trošku s tím bojuji, ale snad to časem zvládnu.

      Vymazat
    5. Už jsem koukala, děkuju! A taky se těším, až budou prohlídky, zcela jistě půjdu.

      Vymazat
    6. A ještě se zeptám, neměla jste někdy v rukách monografii Mies v Brně?

      Vymazat
    7. Báro, bohužel neměla.

      Vymazat
    8. Při otevření vily Tugedhat prodávali o této stavbě velmi pěknou knížku plnou krásných fotek a výkresů. Byla v angličtině a já jsem ji koupila jako dárek, takže ji už bohužel nemám.

      Vymazat
    9. Tak tu bohužel nemám. Mě by se tuze líbila ta monografie Mies v Brně.

      Vymazat
  3. To je opravdu náááádhera....:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jestli tomu holduješ, doporučuji i tu knížku, koneckonců i ve vašem okolí je spousta takových vil, např. Přerov, Prostějov.

      Vymazat
  4. Baru, vy teda ale máte v Brně skvosty. Funkcionalismus se mi taky moc líbí (teda až po mém milovaném kubismu:). V Praze je taky hodně funkc. vil, ale je fakt, že nemám odvahu je takhle vyfotit. Ale obyvatelé, kteří žíjí v takových skvostech s tím musí počítat ....Díky za osvětu a to Brno už musím konečně navštívit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. potěšení na mojí straně :-) Mě se stalo asi dvakrát nebo třikrát, že na mě někdo vyběhl a nadával mi, proč mu fotím barák, ale jak píšeš, holt s tím se musí počítat :-) Až budeš plánovat cesti do Brna, určitě dej vědět, ráda Ti udělám průvodce :-)

      Vymazat
  5. Báro, krásná stavba... A nevíš kdo tam teď bydlí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, myslím, že nějaký restaurátor. Ale víc nevím.

      Vymazat
  6. S tím zvoněním u majitelů domů, jsi mi připomněla dětství našeho syna. Od 3 let při každé návštěvě u někoho, vyžadoval po majitelích prohlídku domu, nebo bytu. Ze začátku jsem se propadala hanbou, že mám nevychované dítě, než jsme pochopili o co mu jde. Nezajímalo ho jak je byt zařízen, uklizen, nebo vymalován. Prostě viděl budovu z venčí a potřeboval pochopit její vnitřní prostor:-D Už v 3 letech studoval architekturu:-) a zůstalo mu to, dnes je z něj stavař:-))) Tak se neboj a zvoň!!!:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nádherný! Já si potom o těch interiérech hledám informace na netu. No škoda, v tomto oboru už se neuplatním :-)

      Vymazat
  7. Krásná vila. Takové stavby se mi líbí moc:))

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný "domeček". Jen bych asi dala větší okna, aby bylo více světla.
    Mě osobně by zajímaly i vnitřky vil, zařízení, dekorace.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velikost oken je zcela jistě původní, do toho bych určitě nezasahovala a vzhledem k prosklené zimní zahradě si myslím, že tmavé to uvnitř nebude. Vnitřky by zajímaly i mě :-D

      Vymazat
    2. Od mého tatínka vím, že Fuchsovi umývali okna v zimní zahradě jednou do roka. Byla to prý děsná fuška, stavěli k vůli tomu lešení.

      Vymazat
    3. No je pravda, že to umývání oken nezávidím :-) Je úžasné mít takové zprávy, to Vám závidím!

      Vymazat
  9. Vypadá zajímavě, zevnitř bych to taky ráda viděla. Já když jsem se přestěhovala do Liberce tk jsem zase uchvácena těmi vilami co tu po Němcích zůstalo, opravdu nádherné kousky :-). V létě jsme byli ve Strossově vile: http://barabasca-made.blogspot.cz/2013/09/strossova-vila-v-liberci.html a parádní zážitek jsem měla z nově rekonstruovaných lázních z kterých bude teď galerie: http://barabasca-made.blogspot.cz/2013/07/mestske-lazne-v-liberci-priprava-na.html.

    Tak to doporučuju zase já :-). Do Tugendhad vily se taky chystám ;-). Ta knížka mě zajímá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Liberci jsme byli dvakrát na prodloužený víkend a těch krásných vil je tam opravdu spousta. Mám ráda Ještěd, tak až příště vyrazíme, určitě kouknu i na vilky :-) Děkuju za tip!

      Vymazat