středa 5. února 2014

Jako za první republiky

Přesně tak se budete cítit ve stylové kavárně Café del Saggio. Tuto útulnou kavárnu najdete v Masarykově čtvrti nedaleko Kraví Hory a Fuchsovy vily v Brně. Je poměrně zastrčená, ale dveře se tam netrhnou. Na to, abych vyfotografovala stoleček bez hostů, jsem měla jen několik málo minut. Dlouho jsem pátrala, jestli nějaká kavárna ve stylu první republiky v Brně vůbec je, až jsem narazila na tuhle. Ona to vlastně  není jen kavárna, ale taky pražírna. A to mě na ní lákalo velice, protože právě tento fakt skýtal záruku opravdu excelentní kávy. A moje domněnka se potvrdila. Je to kavárna z úplně jiného soudku, ale výborně mi zapadla do konceptu víkendového výletu. Takže ... pohodlně se usaďte a nechce se unášet prvorepublikovým swingem, který se line kavárnou.






Kavárna je celkem malá, ale velmi útulná. Nabídka káv mě opravdu nezklamala. Na doporučení velmi příjemné baristky jsem si dala 100% Arabicu - Brasilia Cerrado Dulce, která se vyznačuje spíše hořkou chutí s akcentem čokolády a ořechů. A samozřejmě , že jsem si ji dala v podání espressa. Byla tak luxusní, že nezůstalo u jedné. Ani zákusek nebyl o nic méně delikatesní. Cheesecake s porcí domácí šlehačky.






Někdy je opravdu těžké zachytit atmosféru dané chvíle. Nevím, jestli se mi to povedlo, ale takovou atmosféru jakou má tahle kavárna, jsem už dlouho nezažila. Jediné, co bych asi doporučila, je včasná rezervace místa. Protože jedině tak budete mít záruku, že si tu sednete. A garantuji vám, že vstávat se vám hned tak chtít nebude.





Vůni kávy ucítíte už venku. Uvnitř se navíc mísí s vůní belgické čokolády a trochou swingu. Jedinečná atmosféra, stejně výtečná káva, zkrátka této kavárně nemůžu vytknout absolutně nic. Ani fakt, že je tak trochu mimo centrum na Helceletově ulici, nezmění nic na tom, abych ji příště znovu navštívila. Třeba v létě ... na zahrádce ... v letních šatech v poklidu usrkávat svoje espresso. 

Konec snění, přeji všem pohodový den ♥

Foto: Barbora Grünwaldová

30 komentářů:

  1. Problém těchhle míst je, že se člověku nechce pryč... Kavárny miluju a kdybych bydlela v centru, je ze mně docela určitě kavárenský povaleč. Naštěstí v té naší pustině nic takového není... :)
    Krásná reportáž, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ve městě je jen jedna kavárna a tam jsem pečená vařená. Ale když vyrazíme do Brna, ten výběr je obrovský. Není za co :-)

      Vymazat
  2. Nádhera- hned bych tam zašla- taky znám jednu takovou úžasnou- i zde je nouze o místa ..... o to je tu mileji .....Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to jen svědčí o tom, že kavárna opravdu stojí za to, že?

      Vymazat
  3. Jůůů!!!! Mňam... Hned bych si tam sedla a užívala si ti :-D Baru, na základě tvých příspěvků jsem si už našla nějaké vily v Praze a chystám se na ně ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, čas od času k Vám také nahlédnu a něco pro Vás na oplátku za inspiraci mám:-)
    Na archiwebu brouzdám už od vysoké a je to tak nějak už součást mých dní..nechávám si posílat na mail novinky, takže mi třeba i dvakrát do měsíce přijdou novinky od architektů, skvostné i méně povedené interiéry a další zajímavosti.. Archiweb mi nakonec pomohl i při návrhu mého vlastního domu:-)Hned jsem dům na Červeném kopci poznala, tak nakoukněte dovnitř:-)! Martina

    http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=&action=show&id=649

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuju, jste moc hodná, ale mě z archiwebu chodí newsletter už třetím rokem a vilu Na Červeném kopci uvnitř z obrázkům taky znám, ale bohužel jen z obrázků :-) Já bych chtěla "na návštěvu" :-D

      Vymazat
    2. Tak číslo na pana soudce Vám bohužel už nedám:-)

      Vymazat
    3. Třeba jednou najdu odvahu a zazvoním tam :-) Nebo požádám přímo pana Fránka, u něj už jsem byla.

      Vymazat
  5. krásná serie fotek, Baru. Moc se ti to povedlo :)

    Naďa

    OdpovědětVymazat
  6. Fotky se moc povedly a už mám poznačeno, kam se s manželem při našem vikendovem pobytu příští týden podíváme;-) Jsme ubytování v Klafe na Kraví hoře, tak to budeme mít kousek...děkuji za mily příspěvek! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak mi podej dejte vědět jak se vám tam líbilo a na víkend si dejte určitě rezervačku, ať nejste zklamaní :) Užijte si Brno!

      Vymazat
  7. Tak ta vypadá úúúúúžaasně, a ten swing k tomu!!! Díky za další tip, Baru!

    OdpovědětVymazat
  8. Báro, tahle kavárna je překvapení! Vůbec jsem o ní neměla tušení. Je krásná, taková opravdu kafíčková. Jdu se tam hned podívat, nalákaly mě Vaše nádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo, tak určitě zajděte, bude se Vám tam líbit. Díky!

      Vymazat
    2. Byla jsem tam dnes odpoledne! Vůně kávy, Glenn Miller, příjemná, milá obsluha....prostě spokojenost. Jo a ten interiér je fakt kouzelný.

      Vymazat
    3. No super! Tomu říkám rychlost :-)

      Vymazat
  9. no to je úžasné místo!!! s krásnou atmosférou, která z těch fotek úplně vyzařuje...hned bych se tam usadila :-) Bára

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera, úplně se tam vidím, jak sedím a popíjím kávičku......s někým zajímavým.
    Na první pohled-krásné útulné místo.
    Baru,moc se mi fotky líbí, krásný příspěvek. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsem moc ráda! Vždycky jsem zvědavá na ohlas, jestli jsem opravdu zvládla vystihnout tu atmosféru, tak z toho mám radost. Pěkný den a děkuju!

      Vymazat
  11. Ahoj Baru,díky za super tipy! Jak architektonické, tak s příchutí kávy.... jinak teď mě napadlo, pokud neznáš toto je jediná kavárna, kterou si z Brna pamatuji já Air Café ZELNÝ TRH 8, BRNO 602 00 - BUDOVA MORAVSKÉHO ZEMSKÉHO MUZEA. Pravda, je to taková pánská kavárna, neboť v ní nalezneš mnoho relikvií z II. sv. války, ale mají výbornou horkou čokoládu, tedy alespoň před cca 5 lety měli :-) a manžel na ni pořád vzpomíná....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko znám, ale osobně jsem tam nebyla. Mám ji na seznamu kaváren, které chci navštívit. Děkuju!

      Vymazat
  12. Hanka Francová06 února, 2014

    Baru, už tady zase slintám u monitoru :o)))) ........ bezva kavárnička, moc útulná ........ už se těším od Vás na další !!! Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky! Jsem ráda, že příspěvek je tolik autentický :-)

      Vymazat
  13. Tak taková kavárna je, pro nás kavárenské povaleče, přímo skvost!!! Jenom zase ten "velký" nedostatek, že to mám z ruky:-) Ale děkuji, že jsi mě tam dnes vzala, alespoň virtuálně:-D Kafe mi zavonělo, až sem a přitom aromatu, "swinguji" po klávesnici počítače!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli to není námět k zamyšlení! Teda to Brno .. tolik kaváren ... provedu Tě! :-)

      Vymazat