čtvrtek 13. února 2014

Červené dlaždice

Další z mých knižních tipů. Už jsem ji přečetla, šlo to rychle. Knihu napsal Filip Sklenář, mimo jiné údajný spoluautor knihy o Radovanu Krejčířovi. Více o tom, kdo to vlastně byl, se můžete dočíst zde. Minulého času jsem užila správně, byť to byl člověk velmi mladý, již zemřel. Měl jednatřicet let! Kniha pojednání o velmi kontroverzním tématu homosexuality v katolické církvi. Přes dané téma se čte skoro sama. Myslím však, že o jeho autorovi i tématu samotném, by si měl každý udělat vlastní názor. 




Fotografie, které knihu provázejí, pochází od Sáry Saudkové. Není jich tam moc, vlastně jen dvě, ale jsou dost výmluvné. Za mě doporučuji, i tohle je téma, které se naší společnosti dotýká.


A ještě jako vždy malá ukázka ...


Díky tomu, že jsem skoro celý včerejší den strávila v posteli s parádní virózou, jsem už taky přečetla řádný kus již několikrát zmiňovaných Žítkovských bohyní, které tak nějak splnily moje očekávání. Po Šedých tónech a  Červených dlaždicích příjemný čtenářský relax. Myslela jsem, že si je s sebou přibalím do kufru na dovolenou, ale vypadá to, že je přečtu dřív než vyrazíme.

Mějte prima den a těším se na vaše další knižní tipy!

Foto: Barbora Grünwaldová

9 komentářů:

  1. Tak o teto knize jsem ještě neslyšela.. Téma mě zajímá, tak se po ni poohlédnu. Chápu, že každý si musí utvořit vlastni názor, ale kniha jako takova se Ti líbila nebo ne? Mé další knižní tipy jdou Tichá srdce od Aleny Ježkove ( a klukům určitě pořiď její knihy o historii Prahy, jsou báječne!) a pak taky Ženské příběhy (jsou dva dily), pokud jsem Ti je už nedoporučivala.. Jsou fantastické!! Veronika D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, líbila, ale jsem ráda, že už jsem ji přečetla. Hodně sexuálních scén nejen homo ale i heterosexuálů mi nevadilo, ale to zákulisí příběhu, které vše dokresluje ... No jestli chceš, můžu půjčit. Ženské příběhy už jsi psala, není to moc feministický?

      Vymazat
    2. Feministické dle mého určitě ne! :-) Je to o ženách, postojích k přirozeným procesům těla (menstruace, porod, menopauza...). Jsou to příběhy různých žen, které se nebály napsat o svém soukromí, traumatech, radostech, porodech .. Za mě opravdu krásná a silná kniha, která může ženám nabídnout prostor k vyrovnání se s vlastními traumaty (potrat, těžký porod, znásilnění....).

      Vymazat
    3. Tak jo, to by šlo. Píšu na seznam :-)

      Vymazat
  2. Taky by mně zajímalo, co si o knize myslíš :) Zníš hrozně tajemně.
    Já za boha nemůžu dočíst knížku, co čtu už měsíc. Je super, ale když si lehnu do postele, tak v mžiku chrním a v tramvaji čučim do blba. Tak nevim :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci nikomu vnucovat svůj názor a ráda bych se setkala s jiným názorem někoho, kdo tuhle knihu četl. Mě to přišlo obecně jako malinko nechutné, ale proti homosexuálům nic nemám! Spíš některé postavy (třeba Jakub a Jan - feťáci) ... z těch se mi někdy dělalo fakt zle.

      Vymazat
    2. Aha, rozumím... Tak jo :)

      Vymazat
  3. Baru, ráda si to přečtu, ale asi až po horách, tam chci mít pohodu :-) A pak řeknu názor, ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Ti ji nechám odpoledne ne bezínce :-) Jsem zvědavá, co na ni řekneš!

      Vymazat