čtvrtek 30. ledna 2014

Stavby / Buildings

To je titul další nové knihy, která našla místo v mojí knihovničce. O tom, že k mým oblíbeným architektům patří právě Zdeněk Fránek, jsem tu už psala několikrát. Předloni k narozeninám jsem dostala jeho knihu Perspektivy i s věnováním a pozvánkou na vernisáž výstavy Útroby architektury. Výstava byla parádní a jeho dílo mám moc ráda. Knihy, které vydal, patří k těm tzv. listovacím a beru je do rukou velmi často.  Kdo má rád architekturu, čisté linie a minimalismus, určitě si přijde na své. Zdeněk Fránek je navíc rodák a pochází z Blanska, i když ateliér má v Brně. Jeho dílo je ovšem známé i ve světě.





Jeden z mých oblíbených ....  nachází se v Brně na Červeném kopci a je to rodinný dům, který patří jeho sestře. Takovou zajímavostí je, že všechny podlahy v něm jsou z travetinu a vyhřívané. Občas tam chodím šmírovat, i když pod domem je veliká zahrada a k domu se bohužel přímo dostat nedá, jen k architektovu ateliéru, odkud je dům vidět hlavně na podzim a v zimě, než obrazí stromy. Třeba se mi někdy podaří dostat se blíže, protože tento interiér by mě opravdu zajímal moc.




Další dům, který se mi moc líbí, je vila pod Chocholou v Brně - Komíně. Čisté linie bez zbytečností a velkorysé prostory domu téměř bez detailů. Hlavnímu prostoru dominuje schodiště v kombinaci betonu a dřeva. Úžasné! A obrovská terasa. 


A tato fotografie pochází z interiéru rodinného domu v Praze. Tak takhle nějak bych si představovala obývák. Beton mě fascinuje v jakékoliv podobě. Ať už jsou to momumentální hráze vodních nádrží tak detaily v interiéru. Vím, že pro někoho je to neobyvatelné, pro mě je to balzám na duši. Ještě bych tam ale přidala pár černobílých fotografií a araukárii. Věřím a přeji si, aby jednou pan Fránek dělal i náš projekt :-)

Máte také svoje oblíbené "listovací" knihy? A jaké to jsou?


Foto: Barbora Grünwaldová

11 komentářů:

  1. Báro, líbí se mi stejné věci. Tuhle knihu bohužel nemám a je to škoda. Knihy o architektuře miluju. Loni k vánocům jsem dostala knížku o profesoru Karfíkovi, úžasném architektovi první republiky. Knížku jsem doslova zhltla a ještě se k ní často vracím pro spoustu informací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo a znáte knihu Slavné vily Čech, Moravy a Slezska? Výborná kniha! A je v ní i Karfíkova vila ve Zlíně, pokud tedy myslíte Vladimíra Karfíka, ale domnívám se, že ano. Brzy se tu o ní taky zmíním, protože mi leží na stole a ráda v ní listuji. Pěkný podvečer.

      Vymazat
    2. Báro, jasně, tyhle knížky miluju. Ráda se pak vydávám po stopách krásné architektury. V Brně je té krásy nespočetně.

      Vymazat
    3. Naprosto souhlasím! Vždycky, když někam jedu, kouknu do knihy a hledám nějakou pěknou stavbu :-) Zrovna zítra se na jednu takovou chystám.

      Vymazat
  2. Baru takový nějaký dům by Ti fakt moc slušel ;-)! Nádherné projekty, já bych si taky vybrala. Papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si to myslím taky, Šárko :-) Má to ale hned několik háčků, ovšem co se vleče, neuteče a kdo si počká, ten se dočká.

      Vymazat
  3. Já se přiznám, že architektuře vůbec nerozumím. Buď se mi něco líbí nebo ne. A mě se líbí tvé bydlení, i když bych ti přála větší prostory, aby jsi mohla využít svůj cit pro bydlení, dekorace a hlavně měla svoji pracovnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to já ale taky ne :-) Jen mám ráda některé styly (např. funkcionalistický) a mám oblíbené architekty. Prostě mám ráda krásný baráky :-) Malý byt má jedu výhodu, je rychle uklizený :-) Už se těším, až se konečně vrhnu na vylepšení ložnice. Ale asi to nechám až po dovolené.

      Vymazat
    2. Jsou to opravdu moc hezké domy. Já si zrovna hledám nové bydlení, tak koukám na inspiraci. Narazila jsem na domy postavené tady v ČR finským developerem. Jsou to tedy bytovky, ale i tak mají některé celkem zajímavou architekturu. Na ukázku: http://www.yitkoti.cz/yit_domov/projekty

      Vymazat
  4. Tak se probírám Vašimi knižními tipy, ale tuhle jsem zde nečekala. Není až tak rozšířená! Zdeněk Fránek je úžasný architekt, který nemá konkurenci. Měla jsem tu čest u něho několik let pracovat a těžím z toho dodnes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, já vím! Už jsem koukala na Vaše stránky a musím přiznat, že když jsem si přečetla, že jste spolupracovala s panem Fránkem, srdce mi poskočilo. Já ho jako architekta totálně zbožňuju! Mám ještě jeho knihu Perspektivy, dostala jsem ji dárek od manžela v roce 2011 i s věnováním autora a hlavně osobním setkáním pana Fránka. To byl pro mě nejúžasnější dárek, který jsem kdy dostala :-) A potom jsem byla na vernisáži jeho výstavy Útroby architektury. Nádhera! Takže o to víc se těším na spolupráci s Vámi!

      Vymazat