čtvrtek 23. ledna 2014

Deník Anne Frankové

Minulý týden jsem tu psala o válečném románu s názvem V šedých tónech. Přečetla jsem ho za tři noci. Je to tak silný a poutavý příběh, že vám nedovolí usnout před půlnocí. Ve stejném příspěvku jsem se zmínila i o Deníku Anne Frankové, který jsem četla už aspoň třikrát, ale po 7 letech jsem ho vytáhla opět z knihovny a znovu se dala do čtení. Po tak dlouhé době se znovu vracím k válečné literatuře, i když  výše uvedený román jsem četla se slzami  v očích.


Deník Anne Frankové zachycuje válečnou situaci jedné židovské rodiny, která uprchne z Německa do Amsterodamu, aby se tu ukryla v tajných půdních prostorách před pronásledováním Židů. Ukrývají se tu dva roky a po celou tuto dobu si Anne píše deník, který dostala ke svým třináctým narozeninám. Po dvou letech je jejich úkryt vyzrazen a všichni jsou deportováni do koncentračních táborů. Anne bohužel zemře, ale její otec Otto Franke, který jako jediný přežije, najde její deník a rozhodne se ho vydat.




 Jedná se o poměrně známou knihu, takže ji možná většina z vás také četla. Pokud ne, určitě doporučuji zařadit do knihovničky.


Mějte prima den.


Foto: Barbora Grünwaldová

12 komentářů:

  1. Knížka i příběh jsou známé a já jsem knihomol. Ale musím říct, že jsem vostuda a ještě jsem jí nečetla. Takže si jí píšu do seznamu. Akorát teď mám nějak období, že válečný knížky asi odsunu na později, léto třeba :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tohle období měla 7 let, předtím jsem válečnou literaturu četla dost, ale chápu, v létě bude lépe "stravitelnější".

      Vymazat
  2. Mám tuhle knížku na seznamu. V Amsterdamu jsem chtěla jít do toho domu, kde se rodina skrývala, ale byla tam taková neskutečná fronta dva dny za sebou, že jsem to vzdala :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, že Ti to nevyšlo, třeba příště!

      Vymazat
  3. Ahoj Báro, tu knížku jsem četla jednou. Tehdy jsem ji měla půjčenou z knihovny. Ale zrovna loni před vánocemi jsem si ji koupila. Chtěla jsem ji mít v knihovně. Silný příběh, který mě dostal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, tak pokud se Ti líbila tahle, zkus V šedých tónech, je ještě poutavější a velmi čtivě napsaná.

      Vymazat
  4. Deník A.F. jsem četla dvakrát, před a po návštěvě domu v Amsterodamu, kde se schovávali. "PO" bylo ještě silnější, měla jsem místo před očima a mysl plnou obrázků dětí z koncentračního tábora...
    Jsou historické milníky, které je nutné nezapomínat. Tuhle knížku bych zařadila jako povinnou četbu.

    OdpovědětVymazat
  5. Viděla jsem film. Jsem ještě ta generace, kde tato četba a výuka ve škole o tomto období, byla všudepřítomná. Bohužel jsem v takovém rozpoložení, že teď takové drama, nemám sil vstřebávat, bez důsledků:-( Ale jsem ráda, že se stále tyto knihy čtou!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto Tě chápu! Na tohle čtení musí být člověk opravdu naladěn. Tak snad budou mít Tvoje události už jen dobrý spád!

      Vymazat
  6. knížku jsem také četla a už se k ní také jednou vrátila....jen tedy taky musím říct, že když jsme byli v Amsterodamu, tak jsme došli k domu a ta fronta několikahodinová nás také odradila :-( tak snad někdy příště....Bára

    OdpovědětVymazat