pátek 29. listopadu 2013

Energetický vortex

Zní vám to divně? Vysvětlím! Nebo se o to alespoň pokusím. Energetický vortex je vlastně energetický vír, který vzniká v místě, kde se kříží dračí linie a energie se tam točí ve víru (vortexu).  Dračí linie jsou jakési pomyslné dráhy podzemních proudů neznámé, fyzikálně dosud neurčené zemské energie. Po těchto liniích putují zvířata a dokázali je instinktivně vycítit i lidé. Na těchto energeticky silných místech vznikala posvátná místa starých civilizací. Vortexy mohou být obří, ale i zcela malinké. Jeden takový se nachází v kostele ve Svaté Kateřině, který jsem navštívila minulou neděli. Už samostatný kostelík má velmi zvláštní energii, je to vlastně taková zmenšená podoba katedrály.





Kostelík je opravdu malý, s jednou lodí. Má gotická okna a křížová klenutí s žebry. Uzoučký vstup na kůr. Původně byl kostelík zasvěcen sv. Petru a Pavlovi, teprve až po obnově sv. Kateřině.








Celá léta jsem jen tak projížděla kolem a vždycky mě to místo jakoby mysticky přitahovalo.  Teď už vím proč. A jak mě přímo na místě poučil jeden geolog, kostelík leží i z geologického pohledu na zajímavém místě, protože zde došlo ke zlomu hned tří tektonických desek a je prý s podivem, že se tu tato skála či pahorek, kde kostelík stojí, vůbec vyskytuje. Dalším takovým energeticky velmi silným místem je nedaleký kostel ve Křtinách od Santiniho, který ctil geomantii a tyto prvky potom uplatňoval i ve stavitelství. Ale abych se ještě vrátila k vortexu, podařilo se někomu z vás do něj vstoupit? Já jsem tu možnost měla. Pociti jsou to téměř nepopsatelné, chtělo by to více času a soukromí, což jsem až tak neměla. Ale opravdu cítíte jak se lehce motáte ve víru, dokonce můžete pociťovat i závratě. Po prvním vstupu jsem se cítila energeticky úplně vycuclá a roztřepaná jako by ve mě všechno vibrovalo. Podruhé jsem počkala, až tam bude méně lidí a strávila ve vortexu času více a efekt byl opačný, úplně dobitá a "vyčištěná". Říká se, že staří druidové uměli tento energetický vír zastavit a dokázali tak využít sil a energie ve svůj prospěch. Proto taky na těchto místech stavěli menhiry, které zemské proudy ještě zesilovaly a usměrňovaly (viz Klentnice).

Jak jste na tom vy, věříte nebo máte osobní zkušenost? Podělte se!
A nezapomeňte soutěžit!
Krásný nadcházející adventní víkend.



16 komentářů:

  1. Díky, to jsem netušila. Krásné magické místo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je magické, nedá se to popsat, musí se to prožít :-)

      Vymazat
  2. Věřím, rozhodně. A když se mi zadaří, tak to i cítím. Tohle mě nesmírně přitahuje, což je třeba opak klasické víry v Boha, který mi neříká vůbec nic. Ale síla přírody mě fascinuje.
    Krásný fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni máme tu schopnost vnímat energie a nejen to, je to jen otázka tréninku a práce na sobě samotném. Já miluju kostely, ne proto, že bych se tam chodila modlit, ale právě pro tu energii a sílu, kterou v sobě mají. Pro ten majestát a pokoru. Víru mám taky svoji vlastní, i když jsem křtěná a moje děti jsou taky křtěné, za křesťana jako takového se nepovažuji. Ale věřím :-)

      Vymazat
  3. Já taky ráda navštěvuji kostely a i hřbitovy. Mám pocit, že tam cítím klid a něco, co je nad námi. A mám taky tu "svou víru" ...Ta poslední fotka je super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jani! Hřbitovy mám ráda především židovské. Aspoň před něčím má člověk trochu pokory.

      Vymazat
  4. Barboro, říká se to i o Zelené hoře a něco na tom bude. Mám tam vždycky zvláštní pocit. Nedaleko Kateřiny je kostel ve Vranově a ten mám moc ráda. Od mala mě to tam přitahuje. Možná i tam je nějaké mystično.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo, Zelená hora je ještě víc "extra". Stavitel Santini zde vycházel nejen ze znalostí geomantie, ale i složitých výpočtů a výsledkem je naprosto úchvatné místo. Další velmi silně energetické místo jsou nedaleké Křtiny. I Vranov je moc pěkný, loni jsme tam byli o Vánocích na betlému :-)

      Vymazat
  5. Bohužel jsem nic podobného v kostele či na hřbitově nezažila, ale mám pár takových míst v přírodě. Určitě to chce klid a naladění na tu správnou vlnu. Podobně energeticky silné je prý i místo nedostavěného chrámu v Panenském Týnci. Fotky jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  6. Baru, to je zajímavý příspěvek, ale musím se přiznat, že já vyloženě kostely nemám ráda. Necítím se tam dobře. Ale hřbitovy mi nevadí. Ale věřím, že nějaké energie a přírodní síly existují.
    Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to mám přesně naopak. Kdekoliv vidím nějaký pěkný kostelík, musím se tam jít podívat.

      Vymazat
  7. Krásné fotky i článek. Takový vír jsem na sobě ještě nezažila, ale kostely mám ráda, některé mě přitahují více a některé méně. Např. Křtiny hodně, taky mám ráda Hostýn a některé další. Budu muset o tom nastudovat více. Opravdu hodně zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  8. Aha, takže je to on :-) Já jsem se, bohužel dovnitř nedostala.

    OdpovědětVymazat